„Ova konferencija s međunarodnim sudjelovanjem jedinstvena je u Hrvatskoj jer po prvi put zdravstvenim djelatnicama i djelatnicima, ali i drugim pružateljima podrške ženama s invaliditetom u reproduktivnoj dobi, nudi edukaciju o reproduktivnom zdravlju žena s invaliditetom. Iako zakonski okvir poštuje pravo na dom i obitelj i u teoriji nudi jednake mogućnosti zdravstvene skrbi za žene s invaliditetom, u stvarnosti postoje brojne prepreke. Spolnost, brak i roditeljstvo žena s invaliditetom, pitanje njihova reproduktivnog zdravlja i prava te pitanje majčinstva u velikoj mjeri predstavljaju tabu teme.“ naglašava Daniela Drandić iz udruge Roda.

Roda će na ovoj konferenciji ugostiti inozemne predavačice s dugogodišnjim iskustvom u pružanju zdravstvene skrbi ranjivim skupinama žena, posebice žena s fizičkim i senzornim invaliditetom.

Primalje Jennifer Butters i Carmel Doyle dolaze iz Liverpool Women's Hospital, Velika Britanija jednog od najvećih rodilišta u Velikoj Britaniji u kojem se godišnje rodi oko devet tisuća djece i ima posebno educiran primaljski tim za pružanje skrbi ženama s invaliditetom.

Iz Švedske dolazeNora Kornelia Sandholdti Anna Erika Nilsson, obje majke s invaliditetom koje imaju iskustvo u pružanju edukacije zdravstvenom osoblju o reproduktivnom zdravlju i roditeljstvu osoba sa spinalnim ozljedama. Obje su aktivne u području roditeljstva u udruzi Spinalis, najvećoj Švedskoj udruzi koja okuplja osobe sa spinalnim ozljedama.

Osim inozemnih gošći, na konferenciji će sudjelovati i dvije međunarodne savjetnice za dojenje s IBCLC certifikatom iz Hrvatske, Zorica Kovač, bacc.med.techn. i Iva Podhorsky Štorek, prvostupnica primaljstva. Govorit će o važnosti pružanja podrške u dojenju majkama s različitim fizičkim i senzornim invaliditetom te o utjecaju dojenja na zdravstveno stanje majke s obzirom na vrstu invaliditeta.

„Cilj ove konferencije je pridonijeti unapređenju pružanja zdravstvene skrbi i razvoju sustava podrške tijekom trudnoće, poroda i majčinstva ženama s invaliditetom.“ ističe Daniela Drandić.

Partneri i sponzori konferencije su Ured UNICEF-a u Hrvatskoj, Veleposlanstvo Kraljevine Švedske, Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom, Zajednica saveza osoba s invaliditetom Hrvatske, Hrvatske udruge paraplegičara i tetraplegičara, Hrvatska udruga za školovanje pasa vodiča i mobilitet te Savez gluhih i nagluhih Grada Zagreba. Pokrovitelj konferencije je Grad Zagreb.

Detaljan program potražite ovdje

Tekst i foto: roda.hr