zdravlje zubi u trudnoci

Zašto je stara uzrečica ‘Svaka trudnoća, jedan zub manje’ istinita?

Narodna mudrost, koja pomalo plaši svaku buduću majku nije tu bez ikakvog temelja. To su potvrdili znanstvenici iz Heidelberga, Wuppertala, Münchena, Wormsa i Nijmegena (Nizozemska). Njihova studija pokazuje da majke jednog djeteta ili više zapravo imaju lošije zdravlje zuba. A time i povećan rizik od gubitka zubi u drugoj polovici života

Majke troje djece u pedesetima u prosjeku u ustima imaju četiri zuba manje od majki iste dobi s dvoje djece, navodi Telegraph.co.uk. Na muškom zdravlju zubi, što je studija također pokazala, rođenje i život s djecom nije imao učinka.

Znanstvenici su u sklopu ove studije proveli opsežnu analizu “Survey of Health, Ageing, and Retirement in Europe” (“Istraživanje zdravlja, starenja i umirovljenja u Europi”) koja obuhvaća podatke 34.000 ljudi iz 14 europskih zemalja i Izraela.

Mogući razlozi za gubitak zuba

Znanstvenici sumnjaju da hormoni u trudnoći čine osjetljivim zubno meso koje je sklonije upalama (gingivitis), a češće povraćanje u prvih nekoliko mjeseci trudnoće, jedenje junk fooda (što se češće događa kad već imate malu djecu i nemate uvijek vremena skuhati) ili žudnja za slatkišima napadaju zubnu caklinu što povećava rizik od nastanka karijesa.

Također, nedostatak vremena i mentalne snage, umor te povećani financijski izdaci mogu nagnati žene da odgađaju pravovremeno liječenje. Posebno su podložne majke koje za redom rađaju više djece jer kod njih kombinacija nedostatka vremena i zanemarivanja zdravlja zubi rezultira većim propadanjem zubi.

zdravlje zubi u trudnoci

Kako trudnice mogu čuvati svoje zube?

Stručnjaci preporučuju trudnicama ne samo da temeljito peru zube, već da ih svakodnevno čiste koncem. Posebno naglašavaju izbjegavati čišćenje zubi četkicom neposredno nakon povraćanja (i nakon konzumiranja kiselog voća). Tada je potrebno samo ispirati usta vodom i pričekati 60 minuta za pranje zubi. To je važno jer želučana ili voćna kiselina otapaju caklinu zuba i četkanjem je doslovno skidamo i otvaramo osjetljivi sloj zuba dentin napadu bakterija. Sat vremena nakon, caklina će ponovno očvrsnuti i tada možete oprati zube.

Kao mjeru opreza, žene bi trebale posjetiti stomatologa bar dva puta tijekom trudnoće.

Tekst: I.Š.
Foto: Profimedia

Preporučujemo

Tagovi:

Vezano uz temu

Zdravi zubi i u trudnoći!

Iako svatko može imati probleme s desnima, trudnice…

Pročitajte i:

Trudnoća bez partnera - korisni savjeti za buduće mame

Iako u većini slučajeva trudnice bez partnera imaju podršku okoline, žena u ovakvoj situaciji prolazi…

poticanje trudova

Prenijeli ste? Kako potaknuti trudove?

Želite na neki način polako potaknuti trudove jer vam je termin već prošao? Evo nekoliko…

popis uvjeta za pratnju pri porodu u Hrvatskim rodilistima

Popis hrvatskih rodilišta i uvjeta za pratnju rodilje na porodu

Svaka se trudnica bavi pitanjem gdje i kako će roditi, hoće li imati pratnju i…

simptomi trudnoce

VIDEO: Prvi simptomi trudnoće

Simptoma trudnoće ustvari ima puno. Mnogi od njih se međutim javljaju i inače u normalnom…