nadutost u trudnoci

Zarobljeni plinovi i grčevi su česti pratitelji trudnoće – Kako si pomoći?

Osjećate bolove u trbuhu zbog nakupljenih vjetrova koji ne mogu izaći i jednostavnim rječnikom imate osjećaj da ćete eksplodirati? Niste usamljeni među trudnicama jer to je jedna od uobičajenih tegoba trudnoće. Kako si pomoći...

Treba priznati, svima nam svakodnevno ‘popuštaju ventili’. Ustvari, točnije svaka prosječna osoba navodno ispusti vjetar i do 15 puta dnevno - samo što to uglavnom čini vrlo diskretno pa se čini kao da to zaista rade samo djeca. U trudnoći ćete doživjeti svašta pa je i povećana proizvodnja plinova i vjetrova jedna od tih neočekivanih, neželjenih stvari.

Uzrokuje ih naravno progesteron, hormon trudnoće koji opušta vaše mišiće, crijeva i usporava probavu te pomiče i gura sve te trbušne organe kako bi u vašem trbuhu bilo dovoljno mjesta za rast bebe. Rezultat takvog guranja i opuštanja je stvaranje plinova u crijevima koji u njima mogu ostati zarobljeni zbog sve manje prostora. Ako ste još k tome jeli i hranu koja napuhava, grčevi i bolovi su zagarantirani.

Hrana koju treba izbjegavati ako u trudnoći imate problema s nadutošću

Nerazgradivi ugljikohidrati su djelomični krivci za nadutost i zadržavanje zraka. Ovo su predvodnici:

  • grah (sve mahunarke)
  • brokula
  • kupus
  • cvjetača
  • prokulice
  • artičoke
  • luk
  • suhe šljive
  • grožđice
  • jabuke

Sigurni načini za trudnice koji vam mogu pomoći izbaciti zarobljene plinove

Zarobljeni plinovi mogu biti vrlo neugodni, a ponekad i vrlo bolni bez obzira jeste li trudni ili ne. Svakako obratite pozornost na prehranu jer će vam to sigurno olakšati simptome. Evo još nekih savjeta koji će vam možda pomoći:

Pješačenje i lagano vježbanje. Krug oko zgrade, šetnja do trgovine ili šoping centra bit će katalizator oslobođenja zarobljenih vjetrova i plinova. A kako ste vani, to nikome neće biti problem.

nadutost u trudnoci

Dogovorite šetnju s majkom ili bliskom prijateljicom kojoj ćete slobodno moći reći da ste u misiji oslobađanja vjetrova. Šetnja i smijeh će vam sigurno pomoći, a i odmah ste na svježem zraku…

Jedite polako. Koliko god bili gladni, pokušajte polakše jesti i spriječiti da brzim gutanjem hrane progutate i puno zraka. Dobro sažvačite zalogaj prije no što ga progutate.

Na zahodu podignite noge na stolčić i malo se ljuljajte. Ovakvim sjedenjem na zahodu možda oslobodite blokade i uspijete izbaciti nagomilane vjetrove.

Pijte čaj od metvice ili đumbira. I metvica i đumbir mogu smiriti grčeve i ublažiti bolove zbog natisnutih plinova. Ovi su čajevi sigurni za konzumaciju u trudnoći tako da ih možete bez problema koristiti za rješavanje ovog problema.

Lijekovi Posavjetujte se s liječnikom ili ljekarnikom koje preparate biste eventualno smjeli koristiti.

I ako sve ostalo ne uspije pokušajte s ovom vježbom. Postavite se u položaj mačke, na sve četiri. Podlaktice spustite na pod, glavu također spustite dolje i nježno se ljuljate naprijed-natrag. To bi trebalo istisnuti bar dio vjetrova.

Tekst: I.Š
Foto: Profimedia

Preporučujemo

Tagovi: ,

Pročitajte i:

Što se događa na carskom rezu, neposredno prije te tijekom operacije?

Donosimo vam jedan mali izvadak o samom tijeku carskog reza iz nove knjige udruge Roda…

Preuzmite besplatnu knjigu o trudnoći, porodu i babinju 'Trudna - tvoja saveznica u idućih 12 mjeseci'

Knjiga Trudna – tvoja saveznica u idućih 12 mjeseci prva je sveobuhvatna knjiga o trudnoći,…

curenje plodove vode

Je li to samo iscjedak ili mi curi plodova voda?

Gaćice su vam odjednom mokre i pitate se radi li se o iscjetku, mokraći ili…

Riječko rodilište jedino u našoj zemlji dozvoljava pratnju na carskom rezu

Prenosimo razgovor koji je novilist.hr vodio s dr Teom Štimac koja je izjavila da nakon…