Trudnoća i prehrana bogata ribom

Tijekom trudnoće prehrana bogata ribom pomaže razvoju djeteta, kažu znanstvena istraživanja

Američki i britanski znanstvenici dokazali su da djeca čije su majke jele ribu nekoliko puta tjedno, u većini slučajeva ostvaruju bolje rezultate na testovima mentalnih i socijalnih sposobnosti. Istraživanje je objavljeno u uglednom medicinskom časopisu The Lancet.

Znanstvenici su slali testove na adrese 11.875 trudnica u Bristolu, u Engleskoj, koje su sudjelovale u Avon longitudinalnoj studiji roditelja i djece (ALSPAC - Avon Longitudinal Study of Parents and Children). Termini poroda trudnica bili su između travnja 1991. i prosinca 1992. godine.
Majkama su postavljana pitanja u vezi njihove prehrane tijekom trudnoće i o mentalnom i socijalnom razvoju njihove djece do 8. godine.
Istraživači su zabilježili da je “kod djece majki koje su jele male količine morske ribe vjerojatnija pojava neuro-razvojnih rezultata ispod optimalnog, nego kod djece čije su majke jele više ribe.

Analizom modela multiple regresije istraživači su promatrali odnos razvojnih, bihevioralnih i spoznajnih rezultata djece i konzumacije ribe i ostalih plodova mora u trudnoći. Konzumacija ribe je bila podijeljena u tri kategorije: ne konzumira ribu, konzumira malo ribe (do 340g tjedno) i konzumira više od 340 g ribe tjedno. Analiza je uzela u obzir i eliminirala 28 drugih čimbenika koji su mogli imati utjecaj na analizu, kao što su socijalne nepogodnosti ili prehrambene navike.

Rezultati su pokazali da je tamo gdje su majke konzumirale manje od 340 g tjedno to povezano s značajnim porastom vjerojatnosti da će njihova djeca biti uključena u donjih 25% verbalnog kvocijenta inteligencije (IQ) u dobi od 8 godina, i imat će rezultate slabije od prosječnih na razvojnim i socijalno-bihevioralnim testovima. To se uspoređivalo s djecom čije majke su jele više od 340 g ribe tjedno.

Istraživanje je vodio dr. Joseph Hibbeln sa US National Institute of Alcohol Abuse and Alcoholism. On kaže da “za djetetov razvoj, pri konzumiranju 340 g ribe tjedno, korisnost hranjivih tvari je puno veća od rizika”.

Tjednih 340 g (otprilike tri obroka) je najviše morske hrane što se preporučuje trudnici u SAD-u, s obzirom na rizike povezane s toksičnim elementima kao što je živa. Ovo je preporuka američke Uprave za hranu i lijekove (Food and Drug Adminstration FDA) i Agencije za zaštitu okoliša SAD-a (Environmental Protection Administration EPA).
EPA i FDA znaju za rezultate istraživanja i kažu da neće mijenjati svoje preporuke. Istraživači ističu da su imali probleme s pronalaskom velike grupe Amerikanki koje jedu ribu nekoliko puta tjedno i zato su koristili i engleske podatke.

Kako se istraživanje nije bavilo razlozima zašto konzumiranje ribe u trudnoći može poboljšati djetetov razvoj, istraživači su razmišljali da razlog može biti visoka razina omega 3 masnih kiselina u morskoj hrani. Ove masne kiseline smatraju se značajnim za neurološki razvoj u trudnoći i ranom djetinjstvu.

Omega 3 masne kiseline prisutne su i u drugoj hrani kao što su sjemenke konoplje, chia sjemenke, laneno sjeme, orasi, kivi i jaja kokoši čije prehrana uključuje biljke i insekte.

Izvor: www.roda.hr

Foto: Profimedia

Preporučujemo

Tagovi: , ,

Vezano uz temu

Primalje – zaštitnice žena

U cijelom svijetu se 5. svibnja obilježava Međunarodni…

Stres u trudnoći - manji dotok krvi do bebe

Kakav točno utjecaj naše negativne emocije i stres…

Prenatalne glazbene radionice za trudnice

Želite li naučiti kako bebi pružiti podršku u…

Pročitajte i:

trudnica na suncu

Sunčanje u trudnoći. Na što trudnice trebaju pripaziti?

Čak i ako već znate da kao trudnica trebate malo usporiti i više se paziti,…

Tata pao u nesvijest nakon 9 sati trudova i propustio trenutak rođenja svoje djevojčice

Koliko god se trudio izdržati do kraja ovaj simpatični tata je pred sam porod bebe…

Time laps video - pracenje trudnoce

VIDEO: Rast trbuha u trudnoći i dolazak bebe uz slatka iznenađenja

Svaka trudnica razmišlja hoće li snimiti ovakav video, no ipak se manji broj njih odluči…

Inovativni test na tržištu odlična je pomoć zabrinutim trudnicama

Ovaj će proizvod mnogim trudnicama osigurati bezbrižnije ljetovanje u mjestima gdje im njihov ginekolog nije…