Trudnoća i prehrana bogata ribom

Tijekom trudnoće prehrana bogata ribom pomaže razvoju djeteta, kažu znanstvena istraživanja

Američki i britanski znanstvenici dokazali su da djeca čije su majke jele ribu nekoliko puta tjedno, u većini slučajeva ostvaruju bolje rezultate na testovima mentalnih i socijalnih sposobnosti. Istraživanje je objavljeno u uglednom medicinskom časopisu The Lancet.

Znanstvenici su slali testove na adrese 11.875 trudnica u Bristolu, u Engleskoj, koje su sudjelovale u Avon longitudinalnoj studiji roditelja i djece (ALSPAC - Avon Longitudinal Study of Parents and Children). Termini poroda trudnica bili su između travnja 1991. i prosinca 1992. godine.
Majkama su postavljana pitanja u vezi njihove prehrane tijekom trudnoće i o mentalnom i socijalnom razvoju njihove djece do 8. godine.
Istraživači su zabilježili da je “kod djece majki koje su jele male količine morske ribe vjerojatnija pojava neuro-razvojnih rezultata ispod optimalnog, nego kod djece čije su majke jele više ribe.

Analizom modela multiple regresije istraživači su promatrali odnos razvojnih, bihevioralnih i spoznajnih rezultata djece i konzumacije ribe i ostalih plodova mora u trudnoći. Konzumacija ribe je bila podijeljena u tri kategorije: ne konzumira ribu, konzumira malo ribe (do 340g tjedno) i konzumira više od 340 g ribe tjedno. Analiza je uzela u obzir i eliminirala 28 drugih čimbenika koji su mogli imati utjecaj na analizu, kao što su socijalne nepogodnosti ili prehrambene navike.

Rezultati su pokazali da je tamo gdje su majke konzumirale manje od 340 g tjedno to povezano s značajnim porastom vjerojatnosti da će njihova djeca biti uključena u donjih 25% verbalnog kvocijenta inteligencije (IQ) u dobi od 8 godina, i imat će rezultate slabije od prosječnih na razvojnim i socijalno-bihevioralnim testovima. To se uspoređivalo s djecom čije majke su jele više od 340 g ribe tjedno.

Istraživanje je vodio dr. Joseph Hibbeln sa US National Institute of Alcohol Abuse and Alcoholism. On kaže da “za djetetov razvoj, pri konzumiranju 340 g ribe tjedno, korisnost hranjivih tvari je puno veća od rizika”.

Tjednih 340 g (otprilike tri obroka) je najviše morske hrane što se preporučuje trudnici u SAD-u, s obzirom na rizike povezane s toksičnim elementima kao što je živa. Ovo je preporuka američke Uprave za hranu i lijekove (Food and Drug Adminstration FDA) i Agencije za zaštitu okoliša SAD-a (Environmental Protection Administration EPA).
EPA i FDA znaju za rezultate istraživanja i kažu da neće mijenjati svoje preporuke. Istraživači ističu da su imali probleme s pronalaskom velike grupe Amerikanki koje jedu ribu nekoliko puta tjedno i zato su koristili i engleske podatke.

Kako se istraživanje nije bavilo razlozima zašto konzumiranje ribe u trudnoći može poboljšati djetetov razvoj, istraživači su razmišljali da razlog može biti visoka razina omega 3 masnih kiselina u morskoj hrani. Ove masne kiseline smatraju se značajnim za neurološki razvoj u trudnoći i ranom djetinjstvu.

Omega 3 masne kiseline prisutne su i u drugoj hrani kao što su sjemenke konoplje, chia sjemenke, laneno sjeme, orasi, kivi i jaja kokoši čije prehrana uključuje biljke i insekte.

Izvor: www.roda.hr

Foto: Profimedia

Tagovi: , ,

Vezano uz temu

Zdravlje i uloga posteljice

Bebin prvi dom je majčina posteljica. Koje uloge…

Čarolija trudnoće by Vježbaonica na sajmu Growing Up

Dio programa nadolazećeg sajma Growing up posvećen je…

Što trudnice ne vole?

Ako ste već prošli kroz jednu trudnoću, tada…

Pročitajte i:

curica ili decko

Pogodi tko sam? Curica ili dečko?

Što može biti zabavnije u trudnoći od pogađanja kojeg je spola vaše dijete? Curica ili…

Mitovi i istine o roditeljstvu

Beba je konačno tu – sada bi trebala nastupiti roditeljska sreća, osjećaj koji nadmašuje sve?…

Ovo je neizrečena istina o rađanju djeteta. Nitko je ne smije izustiti...

U knjizi Marcusa Berkmanna 'Očinstvo', autor opisuje sve faze koje je prolazio od ženine trudnoće…

polozaji za porod

Jeste li već razmislili u kojem položaju ćete dočekati porod?

Trudni ste i sigurno razmišljate o porodu, kako će on izgledati i u kojem položaju…