seks u trudnoći

Vrckavi libido žene tijekom trudnoće

Možda to neće tako otvoreno priznati, no mnogi muškarci maštaju o tome da dožive ženinu snažnu želju za seksom koja je nutaživa. To bi im se u trudnoći partnerice moglo i dogoditi jer želja u drugom tromjesečju može porasti.

PRVO TROMJESEČJE

U početku trudnoće moguće je da trudnica i neće imati vremena misliti na seks. Ako je uhvate jutarnje mučnine koje traju puno dulje od samog jutra, jasno je da će samo gledati kako da se riješi tog osjećaja zbog kojeg više ne zna što smije jesti, a što ne, kako uopće koncentrirano obavljati poslove i slično. Nije dobar uvod u romantiku ni umor koji joj često ostavlja tek želju da se nakon radnoga dana što prije baci u krevet. Tu je i često odlaženje na zahod te osjetljive grudi koje ometaju ugođaj.
Zato je prvo tromjesečje obično doba prilagodbe tijela i uma na novo stanje i dok se hormoni ne poslože, partner će morati biti strpljiv i pokušati pomoći ženi da prebrodi teškoće, a da je ne opterećuje svojim željama. To ne znači da je treba ostaviti na miru, nego da joj treba pružiti ljubav, pažnju i nježnost koliko je u tom trenutku potrebno da se ona osjeti voljenom i opuštenom. Pod utjecajem hormona žena može osjetiti pad želje za seksom, ali teško da joj poljupci i fizički dodir neće nedostajati. Naravno, neke žene nemaju tegobe, još se ne događaju nikakve očite promjene zbog kojih bi mijenjale svoje uobičajene navike pa ovo razdoblje može biti novi medeni mjesec.

Pripazite:
Tijekom oralnog seksa partner ne bi smio upuhivati zrak u vaginu i, ako često patite od gljivičnih infekcija ili slično, radije se koristite kondomima kako u slučaju razvoja infekcije ona ne bi prešla na partnera pa poslije ponovno na vas.

DRUGO TROMJESEČJE

Ako ste patili od mučnina u prvome tromjesečju, bilo bi pristojno od njih da nestanu u drugom tromjesečju, no to vam nitko ne može jamčiti. Ipak, uglavnom bude upravo tako. Vratit će se i više snage i žena će već polako posložiti u glavi sve što joj razdoblje trudnoće donosi. Možda će željeti nadoknaditi propušteno vrijeme za ljubav i pokazati puno više inicijative za seksualnim odnosom nego prije.
Stoga je drugo tromjesečje praktički idealno za seksualne odnose. Promjene koje osjeća u sebi ženi mogu postati povod da se više nego ikada osjeća ženom, što budi u njoj nove emocije. Umjesto da se prestraše te “nove”, osviještene žene pokraj sebe, muškarcima bi bilo jednostavnije da to s radošću prihvate i pokažu joj kako im upravo sada izgleda još privlačnije. Ipak, neke se žene neće osjećati privlačno same sebi kad uoče rast trbuščića i to će ih navesti na povlačenje. Ali bujaju i vaše grudi, često nestaju tegobe s tenom, kosa postaje sjajnija, preplavljuju vas emocije koje ćete htjeti izraziti. A dok se ne naviknete na svoje novo tijelo, uvijek možete prigušiti svjetla i bez puno analize prepustiti se zagrljaju.

Pripazite:
Najbolji način da izbjegnete nelagodu zbog promjena u svojemu tijelu jest da ga jednostavno volite i njegujete. Svakoga dana posvetite svojemu tijelu barem nekoliko minuta pred ogledalom, navikavajte se na njega, divite mu se.
Ako žena voli i cijeni svaki djelić svojega tijela, postaje samouvjerena i odašilje energiju zbog koje partneru postaje još privlačnija. Nabavite odjeću u kojoj se dobro osjećate i koja u vama budi ženstvenost. Vi ste čisti dragulj, ako si to samo odlučite priznati. I nitko vas nema prava uvjeravati u suprotno!

TREĆE TROMJESEČJE

U trećem tromjesečju već polako počinje psihološka panika od porođaja koji je sve bliže, od veličine trbuha s kojim se treba znati držati i slično. Zato je nešto češći pad libida kod žene jer se teže opušta, a tisuće joj se misli roje po glavi. Seks pada u neki deseti plan. Partneri se mogu zabrinuti što se događa s djetetom koje se već spustilo niže u zdjelicu i hoće li osjetiti udarce pri odnosu. I dalje ne možete ozlijediti dijete, ali kako bi vam psihički bilo lakše, dogovorite se da ne dolazi do dubokog prodiranja i rabite položaje u kojima je to najlakše postići.

Seksualni odnos višestruko je koristan za ženu i emotivno i fizički. Suprug je uz vas i osjećate se povezanima, pripremate mišiće zdjelice za porođaj na najbolji mogući način i opuštate se, što je također korisno i za bebu koja proživljava mamine emocije. Zato se ne suzdržavajte od seksa, nego se koristite svim njegovim blagodatima za vaše stanje.

Pripazite:
S obzirom na to da spermiji sadržavaju kemikaliju koja može stimulirati kontrakcije, mnogi liječnici savjetuju prekid seksualnih odnosa u zadnjim tjednima trudnoće (ili, pak, savjetuju da imate odnose ako ste prešli predviđeni termin porođaja). Uz kondome možete lako doskočiti i ovom problemu.

Tekst: Ivančica Tarade
Foto: Thinkstock

Preporučujemo

Tagovi: ,

Vezano uz temu

samozadovoljavanje u trudnoći

Seksualni užitak u trudnoći i kad partner nije pri ruci!

Seksualno zadovoljstvo u trudnoći još uvijek je pomalo…

Većina muškaraca trbuh trudnice smatra erotičnim

U kasnijem razdoblju trudnoće kad trbuh poraste, mnoge…

osjećaj krivnje u trudnoći

6 razloga za grižnju savjesti u trudnoći

Svaka buduća mama želi sve najbolje za svoje…

seks u trudnoći

Može li seks u trudnoći naškoditi djetetu?

Kad riječ o ovoj temi uvijek vlada određena…

Pročitajte i:

kucći ljubimac

Kućni ljubimac u kući trudnice

Volite životinje, a upravo ste otkrili da ste trudni, pa ste možda zabrinuti zbog prisutnosti…

Zdravlje i uloga posteljice

Bebin prvi dom je majčina posteljica. Koje uloge ima posteljica i kakve poteškoće s njezinim…

Što trudnice ne vole?

Ako ste već prošli kroz jednu trudnoću, tada ćete se sigurno znati nositi s raznoraznim…

Urinarne infekcije u trudnoći

Iako je učestalije mokrenje normalno u trudnoći, osobito u prvom i posljednjem tromjesečju trudnoće, ono…