let avionom za trudnice

Ugodan let u avionu za trudnice

Putovanje avionom omogućuje nam da brzo stignemo do željenog odredišta, ali mana mu je što ograničava kretanje tijekom samog puta, a i sam prostor, odnosno sjedalo, također je ograničen. Uz naše savjete letjet ćete sigurno i udobno.

Je li za trudnicu sigurno putovati avionom u prvom i drugom tromjesečju?
Jest, ali uz obveznu suglasnost liječnika. Osim toga, nužne su određene pretrage ako je trudnica tijekom trudnoće imala kakvih zdravstvenih problema, primjerice blago krvarenje, dijabetes, visok krvni tlak, jake jutarnje mučnine, ako je u pitanju višeplodna trudnoća ili je trudnica imala prethodni pobačaj ili prijevremeni porođaj.

Mnoge buduće mame već su otkrile da im je razdoblje od 14. do 27. tjedna trudnoće najbolje za let avionom (uopće za putovanje). Tada su jutarnje mučnine iza vas, razina energije sve je veća, a vi se osjećate sjajno.

Je li sigurno putovati avionom u trećem tromjesečju?
Jest, ali također ovisi o tome jeste li dotad imali bilo kakvih medicinskih problema. Zato se važno prethodno konzultirati s liječnikom.
Ako imate zdravu trudnoću, većina avioprijevoznika dopustit će vam let do 36. tjedna (no taj podatak ipak morate provjeriti). Za žene koje nose blizance ili više beba granični je tjedan 32. Ne zaboravite u svoj putni raspored uračunati i to koliko ćete tjedana biti trudni u trenutku povratka s odmora (da vam to ne bi stvorilo dodatne probleme).
Neke aviokompanije zahtijevaju pismenu potvrdu očekivanog termina porođaja (i to nakon 27. tjedna trudnoće), kao i da trudnoća protječe uredno (što znači da se žena vjerojatno neće poroditi tijekom leta, kao i da to ne nosi zdravstveni rizik). Zato prije polaska obvezno provjerite kakvi se liječnički nalazi zahtijevaju od vas.
Može li skener na aerodromu naškoditi bebi?
Ne! Kada prolazite kroz skener, vi zapravo prolazite kroz detektor metala, koji ne oštećuje plod. Samo je vaša prtljaga izložena rendgenskim zrakama. Osim toga, takozvani sigurnosni ili tjelesni skeneri (skeniraju cijelo tijelo), koji se rabe u pojedinim zračnim lukama, također su sigurni tijekom trudnoće.

Može li let na bilo koji način štetiti bebi?
Nema nikakvih dokaza da je letenje štetno za nerođeno dijete. Tlak u kabini definitivno ne utječe loše na plod. Međutim, preporuka je da se ne putuje malim avionom, koji nema reguliran tlak u kabini. Naime, razina kisika znatno je niža na velikim visinama, a u takvu avionu tijelo trudnice izloženo je većem naporu, jer se mora pomučiti kako bi i sebe i bebu opskrbilo dovoljnim količinama kisika. Ipak, letenje treba izbjegavati u određenim slučajevima - ako trudnica ima anemiju, oboljenje srpastih stanica, povijest krvnih ugrušaka u obitelji…

Može li upotreba pojasa tijekom leta naškoditi bebi?
Ne, ali je potrebno da se pojas pravilno postavi - ispod trbuha i preko zdjelice (što važi i za pojas u automobilu).

Kako da vam tijekom leta bude udobnije?

  • Više udobnosti i prostora osigurat će vam prva klasa No čak i ako to nije moguće, vaše putovanje može proteći udobno, bez mnogo stresa.
  • Ako je moguće, sjednite do prolaza jer ćete tako češće moći protegnuti noge, a i jednostavnije je ustati i izvesti nekoliko vježbi ili otići do toaleta.
  • Nosite udobnu, komotnu odjeću i udobnu obuću.
  • Pijte vodu i voćne sokove. Nemojte uzimati napitke koji mogu prouzročiti dehidraciju, kao što su neke vrste čajeva (crni, indijski) i kava (podrazumijeva se da nećete posegnuti za alkoholom).

Foto: Thinkstock

Preporučujemo

Tagovi:

Vezano uz temu

Ima li trudnica u avionu?

Nije tako čest slučaj da se u trudnoći…

Pročitajte i:

kucći ljubimac

Kućni ljubimac u kući trudnice

Volite životinje, a upravo ste otkrili da ste trudni, pa ste možda zabrinuti zbog prisutnosti…

Zdravlje i uloga posteljice

Bebin prvi dom je majčina posteljica. Koje uloge ima posteljica i kakve poteškoće s njezinim…

Što trudnice ne vole?

Ako ste već prošli kroz jednu trudnoću, tada ćete se sigurno znati nositi s raznoraznim…

Urinarne infekcije u trudnoći

Iako je učestalije mokrenje normalno u trudnoći, osobito u prvom i posljednjem tromjesečju trudnoće, ono…