Trudnički gingivitis

Gotovo 50 posto trudnica pati od trudničkog gingivitisa - upale zubnog mesa povezane s trudnoćom. Ta reverzibilna i realtivno benigna pojava može međutim dovesti do mnogo većih problema ako se ne prepozna i ne liječi na vrijeme

Zašto uopće dolazi do upale zubnog mesa? Za vrijeme trudnoće mijenja se hormonska slika, osobito se povisi razina progesterona, što dovodi do povećane osjetljivosti vezivnih tkiva i suznice na bakterije iz plaka. Zubno meso počne krvariti, bolno je na četkanje, jarko je crvene boje i lagano otečeno. Trudnice počnu izbjegavati četkanje bolnih mjesta (ili čak cijele površine zubnog mesa), što dovodi do nakupljenog plaka (mekanih naslaga bakterija) na zubima. Plak još više podržava upalu, tako da problemi postaju izraženiji, a četkanje sve bolnije, čime se stvara začarani krug. Katkad se na zubnom mesu može pojaviti kvržica koja lako prokrvari prilikom pranja zubi. Riječ je o tvorbi koja se zove granuloma pyogenicum ili trudnički epulis. To je bezopasna, mekana tvorba crvene boje koja se nakon porođaja povlači sama od sebe. Ako postane bolna i izaziva smetnje, moguće ju je kirurški odstraniti. Nastaje kao posljedica nedovoljne higijene i djelovanja estrogena i progesterona na imunosni sustav trudnice.

Tretiranje gingivitisa

Ako se gingivitis ne liječi, može prijeći u ozbiljniji problem – parodontitis. Upala se pritom širi na dublje strukture – parodontni ligament (vlakanca koja vežu zub s kosti) te na kost – a bakterije krvotokom mogu dospjeti i do udaljenih mjesta u organizmu. Istraživanja su pokazala da parodontitis tijekom trudnoće ne samo da može imati loše posljedice za zdravlje zuba, zubnog mesa i cijelog organizma žena nakon trudnoće, nego može povećati rizik od prijevremenog porođaja ili rođena djeteta niske porođajne mase.
Pojačana aktivnost karijesa kod trudnica također ima uzrok u nakupljanju plaka. Bakterije iz plaka razgrađuju ugljikohidrate i stvaraju kiseline, što može dovesti do inicijalne lezije cakline. Daljnjom akumulacijom plaka onemogućena je uloga sline kao prirodnog čistača usta te se u takvu okruženju karijes razvija mnogo brže nego u zdravim ustima.

Mučnine i povraćanje

Trudnice, osobito u prvom tromjesečju trudnoće, često imaju mučninu i jutarnja povraćanja. Nakon takvih epizoda nužno je isprati usnu šupljinu vodom ili blagom otopinom sode bikarbone, a nakon 30 minuta treba oprati zube četkicom i pastom. Zubi se ne četkaju odmah nakon povraćanja jer kiselina nagriza caklinu te je caklina u prvim trenucima nakon povraćanja pojačano podložna mehaničkom oštećenju koje bi mogla uzrokovati četkica. Potrebno je pričekati da se kiselina neutralizira.

Svakodnevna higijena

Rješenje problema ponajprije leži u uspostavljanju besprijekorne oralne higijene, što nije uvijek moguće bez profesionalne pomoći. Treba upotrebljavati mekanu četkicu, zube četkati minimalno 2 do 3 minute, laganim do umjerenim pritiskom, masirajući istodobno zubno meso i zube. Prostor između zuba nažalost ne može dohvatiti nijedna četkica kao ni zubna pasta, pa treba upotrebljavati zubni konac ili interdentalnu četkicu (doktor dentalne medicine će vam preporučiti što je za vas primjerenije). Odlično je pomoćno sredstvo i tuš za usta (osobito kod parodontitisa), koji također čisti područja između zuba.
Antiseptične otopine mogu poslužiti kao pomoćno sredstvo po preporuci doktora, ali ograničeno, u trajanju od dva tjedna, to jest samo kao potporna terapija primarnom liečenju, i nisu trajno rješenje.

Tekst: Petra Stulić Sandev, dr. med. dent., Dentalna medicina Sandev
http://www.dentalsandev.com

Foto: Profimedia

Preporučujemo

Tagovi: , , ,

Vezano uz temu

Zašto su trbusi trudnica toliko različiti?

Svaki je trudnički trbuh jedinstven, kao i žena…

Što sve sadrži finska kutija za novorođenčad?

Pogledajte kakvu sjajnu kutiju s opremom dobije svaka…

Nevena Rendeli Vejzović otkrila koliko je kilograma dosad dobila u trudnoći

HTV-ova voditeljica Nevena Rendeli Vejzović koja sa suprugom…

Pročitajte i:

Imate loš Papa-test? Koji vam vitamini nedostaju i kako se prirodno liječiti?

CIN ili cervikalna intraepitelna neoplazija je bolest bez simptoma, no protiv nje se možemo boriti…

Mrlje od sunca ovog ljeta ne želimo

Neravnoteža hormona, kontracepcijske pilule, trudnoća, stres, starenje, genetika, bolesti jetara, akne, menopauza, nepravilna njega kože...…

VIDEO: Trudnoća od 18. do 22. tjedna

Kroz sve tjedne blaženog stanja provest će vas Ana Zibar koja je tijek svoje druge…

Migrene u trudnoći

Migrene nisu neobična pojava u prvom tromjesečju. Dobra je stvar što je u većini slučajeva…