Jedan od razloga stalna osjećaja gladi mogu biti povećane potrebe trudničina organizma za energijom i kalorijama. Naime, trudnica je u “stalnom pogonu” i katkad mora nadoknaditi energiju koja se troši na djetetov razvoj u trbuhu. Drugi su najčešći uzrok hormoni koji utječu na osjetila okusa i mirisa te na taj način određuju koju će hranu žena poželjeti više ili manje jesti.

I koliko često.

Time se mogu objasniti i neobične želje za hranom koju žena možda nikada prije nije ni primjećivala, npr. želja za začinjenom ili kiselom hranom. Ako organizam osjeti manjak određenog nutrijenta, primjerice željeza, u većini će se slučajeva pobrinuti da “nagovori” trudnicu da poželi upravo hranu bogatu željezom. Nije neobično da vegetarijanke u trudnoći osjete potrebu za mesom. Ako je potreba za bjelančevinama povećana, možda će tek ono uspjeti zadovoljiti taj nedostatak.

Uglavnom, pojačana želja trudnice za određenom hranom može biti posljedica stresa, umora, samoće, tuge i sl. Sve to pojedinačno ili zajedno najčešće odvede ženu ravno do kuhinje jer znamo da određena vrsta hrane može ublažiti loše raspoloženje, bar na kratko.

Ako ste tome bili skloni i prije trudnoće, tijelo će već refleksno znati što mu najviše “koristi” u tim situacijama. Stoga je važno da trudnica postane svjesna hrane koju jede i za što joj ta hrana koristi ili možda šteti. Trudnoća zasigurno nije vrijeme da zanemarite svoje i bebino zdravlje na koje itekako utječe broj i vrsta obroka tijekom dana.

Jeste li uistinu gladni?

Prvi korak koji valja zadovoljiti kako biste se pravilno hranili jest da prepoznate zašto ste gladni. Jedete li da bi vam bilo manje dosadno ili da se riješite tjeskobe?

Ako si uskraćujete hranu jer pazite i tako ustvari ne jede dovoljno za svaki obrok, postat ćete gladni svaka dva sata, stalno ćete nešto grickati i imati najviše izgleda da skupite višak kilograma. Potrebno je pravilno organizirati obroke: jesti polako, odlažući pribor za jelo nakon svaka tri zalogaja kako bi tijelo imalo dovoljno vremena prenijeti mozgu informaciju da je sito.

Dajte prednost škrobnoj hrani (kruh, krumpir, tjestenina, riža...) koja utažuje glad. Konzumirajte povrće i voće uz svaki obrok. Također, budite oprezni i sa zabranama koje si namećete. Radije si priuštite od svake vrste hrane po malo, nego da si potpuno zabranite jednu vrstu hrane (osim ako nije zbog zdravstvenih razloga). To je bolje nego da se nečega odričete dulje vrijeme i onda odjednom natrpate jer je želja prejaka.

Uravnotežena prehrana podrazumijeva sve namirnice u umjerenim količinama, ali i da uživate u hrani koju jedete, a ne da cijelo vrijeme dok je jedete razmišljate “Ovo ne bih smjela jesti”. Poštujte potrebe koje vam donosi trudnoća jer žene instinktivno nadoknađuju hranjive sastojke koji im nedostaju. I da, kolači su dopušteni uz uvjet da ne prekoračite razumnu mjeru. To je ipak samo desert, a ne glavno jelo.

Jedite dva puta bolje, a ne dva puta više

Koliko bi trudnica trebala dobiti kilograma tijekom trudnoće, ovisi o njezinim kilogramima prije začeća. Na redovitim ginekološkim pregledima zato se i mjeri njezina težina kako bi je ginekolog upozorio ako pretjeruje ili, pak, obrnuto, ako se učini da prirast kilograma nije u skladu s mjesecima trudnoće.

Naravno, kod trudnica koje se bore s mučninama i povraćanjima, stanje je nešto drugačije i događat će se da u rijetkim i teškim slučajevima trudnica u trudnoći gubi, umjesto da dobiva na težini. Ni jedan ni drugi ekstrem nije poželjan. Višak kilograma može uzrokovati gestacijski dijabetes ili kardiovaskularne bolesti. Što se tiče bebe, višak maminih kilograma povećava rizik od prijevremena porođaja i da beba bude velika, što opet pomalo otežava porođaj (bebe teže od četiri kilograma).

Idealno je kad trudnica ima potporu supruga i obitelji koji će joj pomoći da, što je više moguće, uravnoteži svoju prehranu. To znači da pred njom ne jedu slatkiše koje ona ne smije i da joj pomognu u pripremi zdravih obroka.

Tekst: Ivančica Tarade

Foto: Thinkstock