Sport u trudnoći može skratiti trajanje porođaja

Bavljenje sportom za vrijeme trudnoće itekako je korisno. Poznate prednosti ciljanih vježbi za trudnice su primjerice smanjenje bolova u leđima i brži oporavak nakon porođaja. No, nova studija na trudnicama sada je otkrila kako sport može skratiti i trajanje porođaja

Do ovog zaključka je došao tim stručnjaka pod vodstvom prof. Rubena Barakata sa Univerziteta Madrid koji su u eksperiment uključili 508 trudnica. Trudnice su podijelili u dvije grupe, jedna grupa je dobila program prilagođenog treninga dok je druga grupa predstavljala kontrolnu skupinu.

Nakon porođaja znanstvenici su usporedili podatke o trajanju porođaja, načinu kako je porođaj prošao te koliko je trudnica dobila kilograma. Među gomilom podataka istaknuli su se oni o trajanju porođaja. Naime, žene koje su se bavile sportom bile su kraće u fazi trudova te su manje tražile epiduralnu anesteziju.

Preporučeni sportovi za trudnice

Hoćete li u trudnoći odabrati plivanje, hodanje ili jogu nije toliko presudno, glavno je da budete aktivni i prije svega slušate svoje tijelo - uvijek pripazite da opterećenja ne budu prevelika. Ako ste u dilemi što odabrati i u kojoj mjeri, uvijek možete potražiti savjet liječnika.

HODANJE - sportskim hodanjem trenirate izdržljivost. To je sport kojim se bez problema možete baviti sve do kraja trudnoće. Ima preventivno djelovanje protiv niskog tlaka, pomaže kod oticanja nogu, a pozitivan učinak ima i boravak na svježem zraku koji može olakšati trudničku mučninu.

BODY AND MIND obuhvaća jogu, pilates, tai-chi te ostale aktivnosti usmjerene na relaksaciju tijela i duše. Njima se mogu baviti i osobe koje se ne bave sportom. Većina tih sportova, osim klasičnih satova vježbanja, nudi i posebne treninge namijenjene trudnicama. Samo provjerite ima li u vašem gradu ili mjestu netko tko organizira tečaj ili vam može prilagoditi uobičajeni program koji drži. Zahvaljujući jogi žena može dublje proživljavati svoju trudnoću, uspostaviti vezu s bebom još prije rođenja, uvježbati pravilno držanje tijela, naučiti svjesno upotrebljavati mišiće zdjeličnog dna te meditirati i pravilno disati, što poslije može iskoristiti za vrijeme porođaja.

PLIVANJE - zbog opasnosti od infekcije bazen, birajte prema načinu na koji se brinu za vodu u njemu i prema tome koliko ste inače skloni vaginalnim infekcijama ili upali mjehura. Najbolji su bazeni namijenjeni upravo plivanju trudnica ili majki s bebama, no takvih baš nema mnogo. Odlični su i tečajevi vježbanja u vodi prilagođeni trudnicama.

PLES ZA TRUDNICE - najpogodniji je trbušni ples, koji je i sjajna priprema za porođaj. To je nezahtjevno, opuštajuće vježbanje tijekom kojeg buduće majke jačaju trbušne i leđne mišiće te uče ravnomjerno i pravilno disati. Trudnice su vrlo opuštene i većinu beba ritmični pokreti zdjelice za vrijeme plesa neobično umiruju.

VJEŽBANJE NA LOPTI više je istezanje i lagano ljuljanje s jedne na drugu stranu. Pritom se jačaju mišići, a istodobno se trudnica rješava napetosti u području zdjelice i trupa. Može se izvoditi i za vrijeme porođaja jer ublažava trudove i pomaže bebi kod rotacije i pravilnog spuštanja u porođajni kanal.

Tekst: I.Š.
Foto: Profimedia

Preporučujemo

Tagovi: ,

Vezano uz temu

fitness u trudnoći

Fitness za trudnice

Trudnica koja nema ozbiljnih zdravstvenih problema, zasigurno će…

rekreacija u trudnoći

Redovita tjelovježba važna je u trudnoći

Svaka buduća majka želi biti svijesna svih promjena…

sport u trudnoći

Budite u formi i tijekom trudnoće

Bez obzira koliko ste prije trudnoće bili aktivni…

Pročitajte i:

Zdravlje i uloga posteljice

Bebin prvi dom je majčina posteljica. Koje uloge ima posteljica i kakve poteškoće s njezinim…

Što trudnice ne vole?

Ako ste već prošli kroz jednu trudnoću, tada ćete se sigurno znati nositi s raznoraznim…

Urinarne infekcije u trudnoći

Iako je učestalije mokrenje normalno u trudnoći, osobito u prvom i posljednjem tromjesečju trudnoće, ono…

Prestanite slušati horor priče o porodu (i ne čitajte ih na internetu!)

... i učinite nešto puno korisnije za sebe i svoju bebu!