Savjeti za trudnice radoholičarke

Iako vam se možda čini da se možete nositi sa svim izazovima svog posla unatoč trudnoći, ne zaboravite da drugo stanje ipak zahtijeva i drugačiji pristup, više odmora, opuštanja, a manje stresa

Žene su same sebi postavile velik i zahtjevan zadatak dokazivanja da mogu biti jednako uspješne na poslu i u ulozi majke. I sve to ne bi bilo loše kad bi se majčinstvo moglo vremenski ograničiti na radno vrijeme od 8 do 16 sati. Ali ne može. Kad jednom postanete majka, tu ćete ulogu obavljati 24 sata na dan, svaki dan i tako najmanje do djetetove punoljetnosti, a obično i puno dulje, s tom razlikom da dijete prve tri godine treba upravo majku koja će s njim provoditi što više vremena i osigurati mu, kako zna i umije, najbolje temelje za daljnji razvoj. A ulogu majke teško može itko zamijeniti. Slično vrijedi i za očeve, čiju ulogu ovime nikako ne mislimo umanjiti. Zbog ovih činjenica dokazivanje na radnom mjestu ne bi smjelo prevagnuti nad interesima djeteta. Osjećaj vrijednosti ionako se gradi u nama samima cijelog života i ne bi smjelo ovisiti o uspjesima na radnome mjestu.

Stoga donosimo 5 savjeta za trudnice kojima je izuzetno važno da unatoč trudnoći nastave jednakim tempom pratiti zahtjeve svojih nadređenih i općenito graditi karijeru:

  1. Planirajte odmor. Spavajte namjenja osam sati na dan, još bolje 10 sati, bez obzira na to što vam donedavno nije trebalo više od šest sati sna. Organizam trudnice treba odmor i to je presudno za uravnotežen razvoj ploda, pa ovaj savjet shvatite vrlo ozbiljno.
  2. Osjetite li potrebu za kreativnošću i samoizražavanjem, posvetite se tomu, makar i nauštrb posla. Takve aktivnosti smanjuju stres i pomažu vam da naučite izražavati emocije i lakše uspostaviti kontakt s djecom.
  3. Družite se s pozitivnim ljudima ako to do sada možda nije bio slučaj. Uz njih nećete gubiti dragocjenu energiju, baš suprotno, dobivat ćete dodatnu i više se smijati te biti dobro raspoloženi.
  4. Razmazite se tako što ćete u slobodno vrijeme činiti sve ono što najviše volite (osim posla :)) – vježbati, šetati, ići na izlete, pisati dnevnik ili pjesme, pjevati ili plesati, peći kolače (ne nužno za sebe). Educirajte se o trudnoći i porođaju, pratite što se događa s vašim tijelom i uživajte u tim promjenama, radije nego da patite zbog njih. Naravno, ne pretjerujte s gomilanjem kilograma, teže ćete ih se poslije riješiti.
  5. Ne zatrpavajte se dodatnim poslovima samo da biste svima (pa i sebi) dokazali da vi to možete. Radije pošteno obavite one poslove za koje ste zaduženi.

Tekst: Ivančica Tarade
Foto: Profimedia

 

 

 

Preporučujemo

Tagovi: , , ,

Vezano uz temu

SOS za roditelje koji su zanemarili sebe

U golemoj količini zadataka, posebice onih vezanih uz…

Manje rada, više sreće! Ovaj princip donosi i zaradu, a u čemu je onda problem?

Prosječan hrvatski radnik “izgori” na poslu do 50-e!…

Super produktivne, ali na rubu burnouta

Žene s više djece u prosjeku su produktivnije…

Pročitajte i:

kucći ljubimac

Kućni ljubimac u kući trudnice

Volite životinje, a upravo ste otkrili da ste trudni, pa ste možda zabrinuti zbog prisutnosti…

Zdravlje i uloga posteljice

Bebin prvi dom je majčina posteljica. Koje uloge ima posteljica i kakve poteškoće s njezinim…

Što trudnice ne vole?

Ako ste već prošli kroz jednu trudnoću, tada ćete se sigurno znati nositi s raznoraznim…

Urinarne infekcije u trudnoći

Iako je učestalije mokrenje normalno u trudnoći, osobito u prvom i posljednjem tromjesečju trudnoće, ono…