Prirodna njega mame i bebe u rodilištu

Uz uobičajene stvari za rodilište, donosimo i mali popis potpuno prirodne kozmetike koja bi vam mogla zatrebati, a koju možete napraviti sami

Doba neposredno nakon porođaja vrlo je osjetljivo i treba mu pristupiti s posebnom pozornošću. To je vrijeme kada se mama i beba povezuju i upoznaju - zvukom, dodirom, mirisom… Upravo je zato bitno da se što manje naruši to nježno razdoblje.

Njega mame

Njega mame nakon porođaja također je veoma važna. Beba se navikava na miris svoje majke i zato bi kozmetika trebala biti što nježnija i neutralnijeg mirisa. Tu su prirodna ulja prava blagodat. Bademovo ulje vrlo je neutralna i blaga mirisa pa je idealno i za mamu i za bebu. Ponesite ga u bočici u rodilište i ono će odlično ispuniti svoju zadaću.
Tuširajte se blagim gelom za tuširanje. Nakon tuširanja nanesite na kožu lica i tijela čisto hladno prešano bademovo ulje ili ulje koštica marelica. Ulje će nahraniti kožu koja će biti meka i baršunasta. Posebnu pozornost posvetite koži trbuha, koja će se nakon porođaja postupno vraćati u stanje prije trudnoće. Lagano kružnim pokretima umasirajte ulje.
Takva neutralna i nježna njega preporučuje se barem prvih mjesec dana djetetova života, a posebno je važno za početak dojenja. Ulje možete češće nanijeti na bradavice, koje se privikavaju na dojenje. Za njegu bradavica možete se koristiti blagom univerzalnom kremicom za bebe koju nije potrebno ispirati prije dojenja.

Njega bebe

Tek rođeno dijete prekriveno je verniksom. To je prva zaštita bebine kože od novih uvjeta. Bilo bi idealno kada bi verniks ostao na koži barem neko vrijeme. Nažalost, u rodilištu ćete to jako teško postići. Najčešće je običaj da se beba odmah okupa pod mlazom vode, često nekim komercijalnim šamponom za bebe.
Ako se imate priliku sami brinuti o novorođenčetu u rodilištu, nemojte ga više kupati dok ne dođete kući. Dovoljno je redovito vodom isprati pelensko područje od mekonija i nanijeti čisto bademovo ulje.

Prirodna kozmetika za rodilište:

  • blagi gel za tuširanje neutralna mirisa za mamu (birajte onaj za kožu novorođenčeta)
  • bademovo ulje ili ulje koštica marelice
  • blaga lanolinska kremica za bradavice i bebinu kožu (nije nužno)

 

Blaga univerzalna kremica za bebe

Sastojci:

  • 12 g prirodnog lanolina
  • 12 g bademova ulja (hladno prešanog)
  • 12 g filtrirane vode ili hidrolata lavande
  • 4 g biljnog glicerola

Priprema:

U čašu (najbolje staklenu kemijsku čašu) stavite bademovo ulje i lanolin. Dobro promiješajte drvenom špatulicom dok se lanolin ne rastopi u ulju. U drugoj čaši promiješajte vodu (ili hidrolat) i glicerol. Lagano ulijevajte sadržaj druge čaše u prvu istodobno miješajući. Žustro miješajte dok se sastojci ne prožmu. Dobit ćete bogatu i nježnu kremicu idealnu za njegu bradavica na grudima, bebine guze i lica.

 

Napisala: Ana Sušić, aromaterapeutkinja i life coach

Tagovi: , , , ,

Vezano uz temu

Kada beba treba samostalno držati glavicu?

Donosimo nekoliko vježbi koje će pomoći da vaša…

Humanitarna utrka za bolje uvjete u hrvatskim rodilištima

Cilj treće humanitarne utrke Mliječna staza je prikupljanje…

Bebin osmijeh

Ne postoji ništa što roditelje može očarati više…

VIDEO: Kako zapravo izgleda Božić s bebom u kući

Savjet: svakako pogledati. Osobito ako imate malo puzavo…

Pročitajte i:

Bol u zdjelici tijekom trudnoće

Zašto se javlja i može li se ublažiti odgovarajućim vježbama?

Trudnoća bez partnera - korisni savjeti za buduće mame

Iako u većini slučajeva trudnice bez partnera imaju podršku okoline, žena u ovakvoj situaciji prolazi…

kucći ljubimac

Kućni ljubimac u kući trudnice

Volite životinje, a upravo ste otkrili da ste trudni, pa ste možda zabrinuti zbog prisutnosti…

Zdravlje i uloga posteljice

Bebin prvi dom je majčina posteljica. Koje uloge ima posteljica i kakve poteškoće s njezinim…