Prehrana trudnica s krvnom grupom 0

Poznavanje krvne grupe omogućuje odgovore na mnoga pitanja vezana uz zdravlje, dugovječnost ili količinu energije smatra autor knjige Eat right for your type Peter J. D'Adamo. Provjerimo što sve savjetuje trudnicama krvne grupe 0

Krvna grupa jedan je od glavnih kodova naše genske mape. Poznavanje krvne grupe omogućuje odgovore na mnoga pitanja vezana uz zdravlje, dugovječnost, vitalnost, emotivnu snagu i količinu energije, kaže Peter J. D'Adamo, liječnik naturopat i znanstvenik, autor knjige Eat Right for Your Type i Eat Right for Your Baby. Njegovo učenje savjetuje određenu vrstu namirnica, tjelovježbe, opuštanje i smjernice za svaku krvnu grupu te nailazi na brojne poklonike diljem svijeta koji tvrde da im je slijeđenje tih načela poboljšalo kvalitetu života.
Što jesti, a što je bolje izbjegavati ako ste krvna grupa 0

Trudnice krvne grupe 0 imaju odličan metabolizam. Postoje jasni dokazi za to da trudnice krvne grupe 0 koje jedu previše proizvoda od pšenice i šećera imaju problema s razinom šećera u krvi, što u trudnoći vodi do dijabetesa, hormonske nestabilnosti i poremećaja u metabolizmu.

Jelovnik trudnice krvne grupe 0 trebao bi biti bogat nemasnim organskim mesom pouzdanog podrijetla. Trebala bi izbjegavati svinjetinu i sve mesne prerađevine od svinjetine, kao što su slanina i šunka. Govedina, junetina, janjetina i teletina izrazito su povoljan izbor namirnica.

Riba je drugi najveći izvor proteina i trudnice krvne grupe 0 većinom je vrlo dobro podnose. Nije im preporučljiva riba koja sadrži visok postotak žive, koja je česta u tuni i morskom psu, kao ni brancin i losos. Preporučljiv je bakalar, oslić, list, cipal, inćuni i škampi.

Mliječni proizvodi ne bi se trebali nalaziti na jelovniku trudnice s krvnom grupom 0 jer njezin organizam od njih nema nikakve koristi. Kako se u trudnoći preporučuje 1200 miligrama kalcija u danu, trudnica grupe 0 trebala bi ih crpiti uz drugih izvora, kao što su rižino, bademovo i sojino mlijeko te tofu.

D'Adamo trudnicama krvne grupe 0 savjetuje potpuno izbjegavanje proizvoda od cjelovitih žitarica. Općenito, ljudi s krvnom grupom 0 trebaju konzumiranje žitarica svesti na minimum. No mnogo je vrsta povrća u kojem trudnice ove grupe mogu nesmetano uživati. Zeleno listano povrće, kao što su kelj i raštika, bogati su vitaminom K i odličan su odabir zbog toga što igraju bitnu ulogu kod zgušnjavanja krvi, što je sve važnije kako se bliži dan porođaja. Vrlo su dobar izbor i brokula, špinat i zelena salata. Trudnica krvne grupe 0 trebala bi izbjegavati patlidžan i krumpir te kukuruz, koji može dovesti do povećanja šećera u krvi. Kada je voće u pitanju, ne treba se suzdržavati ako su na stolu banane, borovnice, trešnje, mango, ananas, grožđe ili šljive. No treba se držati podalje od naranača jer je njihova kiselina prejaka za trudnicu krvne grupe 0. Također treba izbjegavati kupine i avokado.

Tekst: Milena Dražić
Foto: Profimedia

Tagovi: , , ,

Vezano uz temu

Prava demografska mjera: ravnoteža između privatnog i poslovnog života

Uskoro se usvaja europska direktiva za potporu ravnoteži…

Kako ubrzati metabolizam uz pomoć cimeta i meda

Cimet i med su dvije namirnice koje zaista…

Agrokor otvorio natječaj za blagdanske donacije

Agrokor je otvorio javni natječaj kroz koji će…

Veliki uspjeh trećeg Sensa dana u parku Maksimir

U svrhu promicanja zdravog načina života, magazin Sensa…

Pročitajte i:

Trudnoća bez partnera - korisni savjeti za buduće mame

Iako u većini slučajeva trudnice bez partnera imaju podršku okoline, žena u ovakvoj situaciji prolazi…

kucći ljubimac

Kućni ljubimac u kući trudnice

Volite životinje, a upravo ste otkrili da ste trudni, pa ste možda zabrinuti zbog prisutnosti…

Zdravlje i uloga posteljice

Bebin prvi dom je majčina posteljica. Koje uloge ima posteljica i kakve poteškoće s njezinim…

Što trudnice ne vole?

Ako ste već prošli kroz jednu trudnoću, tada ćete se sigurno znati nositi s raznoraznim…