Povezanost ultrazvuka i autizma

Mnogo je različitih teorija koje pokušavaju objasniti sve veću pojavu autizma u svijetu, a jedan od njih je i pretjerano korištenje ultrazvuka na trudničkim pregledima

Godine 1993. FDA (Food and Drug Administration) je odobrila osam puta povećanje izlaznog akustičnog potencijala ultrazvučne sonde, čime se bitno povećala i mogućnost pregrijavanja i negativnog utjecaja na fetus. Iako nema velikih studija koje pokrivaju širi uzorak ljudi i utjecaj ultrazvuka veće snage kakvi se danas koriste, neki zaključci su ipak doneseni.
Naime, od te 1993. učestalost pojave autizma je porasla za gotovo šest puta i kritičari ultrazvuka postavljaju pitanje koliko je to povezano. Gledajući u kojim zemljama se povećao broj autističnih osoba, ispada da je povećan upravo u zemljama gdje se ultrazvuk koristi rutinski pri pregledu trudnica – SAD, skandinavske zemlje, Japan, Australija, Indija i Ujedinjeno kraljevstvo.
Ako zapitate vaše mame koliko su puta bile na ultrazvučnom pregledu, a koliko se danas koristi (u prosjeku jednom mjesečno kod zdravih trudnica, a kod problematičnih trudnoća i češće), vidjet ćete i sami kolika je ta razlika. Vremenski period unutar kojeg se fetus ultrazvučno pregledava proširen je na ranu trudnoću pa sve do porođaja, na kojemu ga često koriste i satima (ne nužno u našoj zemlji). Isto tako, ultrazvučna se sonda često usmjerava na djetetove spolne organe kako bi se otkrio spol, što se također može povezati s porođajnim defektima koji uključuju genitalije i urinarni trakt i koji je zamjećen kod svake desete bebe. Slične statistike vidljive su i kod sve češćih pregleda srca fetusa i učestalosti srčanih mana koje su se povećale za gotovo 250 posto u razdoblju između 1989. i 1996. godine.

Dobra strana ultrazvuka

Dakako, ultrazvuk svakako nije jedini čimbenik koji se pojavljuje u vezi s ovim lošim statistikama, prehrana trudnica i uvjeti života svakako su još neki koji utječu na zdravlje fetusa.
Također, svakako treba spomenuti i pozitivne strane ultrazvučnih pregleda koji spašavaju živote, omogućuju trudnicama i njihovim partnerima da se lakše povežu s bebom i dožive zaista dirljive trenutke susreta s bebom u trbuhu, ali treba se zapitati koliko je opravdano rutinsko korištenje ovog dijagnostičkog uređalja i duljina samog pregleda.
Ono što uvijek možete napraviti u slučaju da ste zdrava trudnica, je da odbijete neke od rutinskih pregleda i da one koje imate, zamolite da traju što kraće.

Tekst: K.M.
Izvor: Velika knjiga o prehrani i njezi djece (Sally, Dallon Morell, Thomas S. Cowan, dr. med)
Foto: Profimedia

Preporučujemo

Tagovi: , , , , , ,

Vezano uz temu

prvo tromjesečje trudnoće

10 stvari o prvom tromjesečju koje vam nitko neće reći

Trudnice, posebice one koje su prvi puta trudne,…

je li ultrazvuk u trudnoći štetan

Šteti li ultrazvuk bebi u trbuhu?

Njemačka planira do kraja 2020. zabraniti 4D ultrazvuk…

ultrazvuk fetusa

Mini anomaly scan - prvi test za otkrivanje kromosomskih grešaka

Potkraj prvog tromjesečja trudnice mogu obaviti takozvani mini…

Pročitajte i:

Što trudnice ne vole?

Ako ste već prošli kroz jednu trudnoću, tada ćete se sigurno znati nositi s raznoraznim…

Urinarne infekcije u trudnoći

Iako je učestalije mokrenje normalno u trudnoći, osobito u prvom i posljednjem tromjesečju trudnoće, ono…

Prestanite slušati horor priče o porodu (i ne čitajte ih na internetu!)

... i učinite nešto puno korisnije za sebe i svoju bebu!

Inovativni test na tržištu odlična je pomoć zabrinutim trudnicama

Ovaj će proizvod mnogim trudnicama osigurati bezbrižnije ljetovanje u mjestima gdje im njihov ginekolog nije…