Otežano disanje u trudnoći

Što je odmakliji stadij trudnoće, disanje trudnice je pliće i kraće, a česte su i zaduhe, osobito nakon teže fizičke aktivnosti, uspinjanja stubama ili uzbrdicom, nošenja tereta. Zašto se to događa i je li opasno?

Iako se možda čini da što teže dišete u trudnoći, unosite manje kisika, situacija je zapravo obrnuta. Promjene pri disanju do kojih dolazi omogućuju veći dotok kisika u vaš organizam (a tako i djetetov) i njegovo djelotvornije korištenje nego prije. Trudnice na različite načine osjećaju promjene pri disanju i neke imaju potrebu za dubljim disanjem, osobito u trećem tromjesečju kad sve veća maternica pritišće dijafragmu, a samim tim i pluća.
Do lakšeg disanja obično dolazi kad se beba spusti niže, u zdjelicu, što se obično događa tek koji tjedan prije porođaja. U međuvremenu postoji način da si olakšate disanje uspravnim sjedećim položajem u kojemu leđa nisu pogrbljena, bez naginjanja naprijed. Također je poželjno spavati u polusjedećem položaju, s uzdignutim uzglavljem i izbjegavati napore od kojih imate osjećaj “gubljenja” daha.
Određen postotak trudnica neće tijekom cijele trudnoće osjetiti probleme s disanjem jer će imati sreću da im je dijete smješteno nisko u trbušnoj šupljini.

Kad je ipak poželjno obratiti se liječniku?

Oprezni trebate biti dogodi li vam da uz vrlo otežano disanje i ubrzane udahe imate i plavičaste usne i vrhove prstiju, bol u prsima i možda ubrzan puls, jer tada to nije uobičajen trudnički simptom i trebate hitnu liječničku pomoć.

Tekst: Ivančica Tarade

Foto: Profimedia

Preporučujemo

Tagovi: , , , ,

Vezano uz temu

Kako prepoznati razliku između neugodnoga kašlja i upale pluća?

Iritantan kašalj, koji često graniči i s bolnim,…

Pročitajte i:

kucći ljubimac

Kućni ljubimac u kući trudnice

Volite životinje, a upravo ste otkrili da ste trudni, pa ste možda zabrinuti zbog prisutnosti…

Zdravlje i uloga posteljice

Bebin prvi dom je majčina posteljica. Koje uloge ima posteljica i kakve poteškoće s njezinim…

Što trudnice ne vole?

Ako ste već prošli kroz jednu trudnoću, tada ćete se sigurno znati nositi s raznoraznim…

Urinarne infekcije u trudnoći

Iako je učestalije mokrenje normalno u trudnoći, osobito u prvom i posljednjem tromjesečju trudnoće, ono…