Nordijsko hodanje – idealna rekreacija za trudnice

Ako ste zdrava trudnica i nema prepreka fizičkoj aktivnosti, prije nego krenete u svakodnevne šetnje i nove aktivnosti pročitajte nekoliko zanimljivosti o nordijskom hodanju

Nordijsko hodanje noviji je oblik tjelesne aktivnosti pogodan u rekreativnim programima svih dobnih kategorija. Za razliku od normalnog hodanja, kod kojeg je gornji dio tijela relativno pasivan, nordijsko mnogo više aktivira mišiće leđa, ramena i ruku. To je zapravo hodanje pri kojem se koriste specifično dizajnirani štapovi. Može se provoditi na većini terena, a u kombinaciji s prirodom i svježim zrakom izuzetno pogoduje zdravlju.

Nordijsko hodanje višestruko je korisna aktivnost zato što pozitivno utječe na srce i krvne žile, mišiće, kralježnicu i zglobove. Izravne koristi od redovite tjelesne aktivnosti u kombinaciji sa nordijskim hodanjem za trudnice su:

  • jači mišići
  • bolje držanje tijela
  • smanjenje bolova u zglobovima i mišićima
  • smanjenje bolova u kralježnici
  • održavanje dobre pokretljivosti i ravnoteže
  • smanjenje rizika od pada

Što se tiče sportske opreme, za početak su potrebni samo odgovarajući štapovi. Upotrebom štapova obično se hodanje pretvara u mnogo učinkovitiju aerobnu rekreaciju koja djeluje na gotovo sve mišićne skupine i povećava potrošnju energije. Zahvaljujući štapovima smanjuje se pritisak na zglobove, poglavito na koljena, te je zbog toga nordijsko hodanje osobito preporučljivo u trudnoći. Aktiviraju se mišići gornjeg dijela tijela, što dovodi do povećanja lateralne pokretljivosti vrata i kralježnice.

Kod nordijskog hodanja težina tijela se raspoređuje na dvije noge i dva štapa, pa se značajno manje opterećuju kralježnica i zglobovi, a sami štapovi omogućavaju individualni osjećaj sigurnosti i stabilnosti. Upotreba štapova omogućuje veću stabilnost jer se povećava površina oslonca važna za održanje ravnoteže pri hodu, a samim time smanjuje se rizik od padova.

Za razliku od običnog hodanja, koje trudnicama ponekad zna biti naporno, kod nordijskog hodanja trudnica se odguruje štapovima i koristiti mišiće gornjeg dijela tijela. Dio težine prebacuje se s nogu na ruke, rasterećuju se koljena, kukovi i zglobovi donjeg dijela tijela te pri koračanju osoba dobiva ugodan osjećaj lakoće.

Tekst: Tea Sukreški
Foto: Profimedia

Preporučujemo

Tagovi:

Pročitajte i:

Princ Harry i Meghan Markle

Ispupčeni pupak u trudnoći - razlog za brigu?

Vojvotkinja od Sussexa, 37-godišnja Meghan Markle i njen suprug, 34-godišnji princ Harry, ovih su dana…

je li ultrazvuk u trudnoći štetan

Šteti li ultrazvuk bebi u trbuhu?

Njemačka planira do kraja 2020. zabraniti 4D ultrazvuk pregled tijekom trudnoće ako nije u medicinske…

Kako iz bebe-mame nastaje Majka

Ako ima jedna stvar koju bih sugerirala budućim mamama, to je sljedeće: ne napuštajte same…

Prva i druga trudnoća - sličnosti i razlike

Donosimo smjernice fizioterapueta za mame koje planiraju drugu trudoću, da lakše odlučite za razmak između…