trudnoca

Moja trudnoća je baš za 5

U trudnoći se životni stil mijenja, a u kojoj mjeri, ovisi o prijašnjim životnim navikama. Te promjene nisu stresne ženama koje su i prije trudnoće vodile zdrav i aktivan život, no ženama koje su se prepuštale nimalo zdravim navikama to neće biti jednostavno

Što možemo učiniti da poboljšamo svoje zdravlje i pridonesemo normalnom razvoju svoje bebe?

1. Kava i cigarete
Pijem litre kave i previše pušim. Zabave vikendom ne želim ni spominjati! Što sad?

Treba li uopće napominjati da se tijekom trudnoće morate odreći cigareta, alkohola i velikih količina kave? Mnoge štetne navike povezane su s određenim stilom života.
Ako vam je teško odricati se svojih poroka, izbjegavajte situacije u kojima biste najradije posegnuli za njima. Dakle, ako volite uz kavicu popušiti cigaretu, odaberite za ispijanje kave prostor koji nije zadimljen, prijatelje koji ne puše, a umjesto kave, možete popiti neki drugi osvježavajući napitak koji vam bez cigarete neće biti "nepotpun" – zeleni čaj ili mineralnu vodu. Uvijek imajte na umu da je bebino zdravlje najvažnije. Držimo vam palčeve da ne posrnete!

2. Bitka s kilogramima
Odvijek vodim bitku s kilogramima, a sada ću težiti stotinu kilograma!

Ako vas žalosti i sama pomisao na odricanje od čokolade, kolača, pržene hrane i drugih poslastica, moramo vam napomenuti da nije baš sve tako crno. Odricanja ne moraju biti velika i dramatična, no svakako će pridonijeti tome da se bolje osjećate. Utješit ćemo vas, vaše će se potrebe tijekom trudnoće mijenjati, možda će vas opsjedati neuobičajene želje u najčudnije doba dana (ili noći), a neka će vas hrana odbijati. U tome nema pravila.

Organizam će vam uglavnom signalizirati što će vam nedostajati. Iznenadna želja za jagodama u prosincu ili mandarinama u srpnju znači da vam nedostaju nutrijenti koje te namirnice sadrže Uspijete li utažiti takve neobične želje, nitko sretniji od vas i vaše bebe!

Osim što ćete dobiti potrebne nutrijente, preplavit će vas endorfini, horoni sreće, i oplemeniti vas pozitivnim utjecajem. Ono što nikako ne smijete zaboraviti su folna kiselina, namirnice bogate željezom, vitaminima B skupine, magnezijem, fosforom i kalcijem te drugi vrijedni nutrijenti.

Zaboravite na mit da trudnica treba jesti za dvoje jer on vodi tome da ćete i težiti za dvoje. Točnije bi bilo reći da trebate uzimati dovoljne količine vitamina i minerala. Trudnoća funkcionira na principu da beba uzima taman toliko nutrijenata koliko joj je potrebno, a vama što ostane. Nedostatak potrebnih tvari brzo ćete osjetiti u obliku simptoma kao što su vrtoglavica i kronični umor, koji mogu ukazivati na nedostatak željeza. U trudnoći je normalno dobiti nekoliko kilograma više, no oni se nakon porođaja ubrzo izgube. Nema potrebe ograničavati svoje obroke, štoviše, to je čak i opasno te može dovesti do zdravstvenih poremećaja i zaostatka u razvoju vaše bebe. U posljednjem tromjesečju trudnoće većina žena osjeća probavne smetnje jer maternica pritišće druge organe. Usporenu probavu i nadimanje spriječit ćete balansiranom prehranom s mnogo vlakana.
Tijekom dana raspodijelite obroke na više manjih. Nemojte se uplašiti ako vam tek u prvom tromjesečju trbuh odjednom naraste. Vaš organizam želi uskladištiti što je više moguće korisnih tvari. Češće uzimanje manjih obroka spriječit će napadaje gladi, a koja potencira i onaj neugodan osjećaj mučnine.

3. Vježbanje
Iako sam svjesna da bih trebala vježbati, posebno sad kad sam trudna, ne mogu se natjerati.

Trudnoća nije stanje bolesti ili poremećaja, to je stanje privremenih promjena. Nad trudnom ženom ne treba strepiti, niti se ona treba štedjeti umjerenih napora. Štoviše, preporučuje se da se u skladu sa zdravstvenim stanjem i razdobljem trudnoće bavi nekim oblikom tjelesne aktivnosti. To će joj koristiti i pomoći održati kondiciju i zdravlje u dobrom stanju te je pripremiti za napore koje joj donosi porođaj. Tjelovježba namijenjena trudnicama pozitivno utječu ne samo na tijelo, nego i na duh te nas uči kako kontorilirati svoje tijelo.
Najmanje što možete učiniti za sebe su redovite vježbe kod kuće i šetnje, no za pozitivan učinak najljepše je svoja iskustva podijeliti s drugim trudnicama. Tako ćete lakše moći podnijeti slatko iščekivanje.

5. Nedostatak energije
Otkako sam trudna, imam kroničan nedostatak energije. Što se to zbiva?

Većina žena u prvom tromjesečju trudnoće osjeća neodoljivu potrebu za odmorom i snom. To je popratni znak čudesne kreacije koja se zbiva u vašemu tijelu. Organizam ulaže dodatne napore da se izgradi vaše malo čudo – biće koje ćete zavoljeti najviše na svijetu. Stoga ovaj umor ne smatrajte preprekom koja vas ometa u svakodnevnim aktivnostima. San i odmor godit će i vama i vašoj bebi pa se odmarajte koliko je moguće. Sve je to odlična prilika da partner preuzme brigu o nekim kućanskim poslovima. Ako i nije od inicijative, nema veze, neka posuđe ostane neoprano, a stan nepospremljen. Vjerojatno će se trgnuti kada za posao ne pronađe čistu i izglačanu košulju ili prazan i još k tome prljav lonac. Nadamo se da ćete u ovoj igri živaca vi odnijeti pobjedu!

5. Loše raspoloženje
Potištena sam, živčana, nezadovoljna… Jednom riječju, bit ću grozna majka!

Postoje indicije da sve što vi osjećate, osjeća i vaše dijete. Prije nego što znanstvenici čvrsto dokažu vezu između vašeg raspoloženja i djetetova psihičkog razvoja, preporučamo da se potpuno opustite i ne obazirete se na stvari koje vas inače iritiraju i ljute. Razmislite zašto na određen način reagirate na pojedine situacije i jesu li vaše reakcije baš uvijek opravdane. Ne zamarajte se projekcijama crne budućnosti, većina crnih slutnji se nikada ne ostvari. Razmišljajte kreativno, racionalno i odmjereno. Vjerujte u ljudsku dobrotu, vjerujte u sebe. To preispitivanje sebe dobro će vam doći kada vaša beba dođe na svijet i kada ćete je moći učiti emotivnim reakcijama i načinu razmišljanja. O vama će dosta ovisiti koliko će vaše dijete biti uravnoteženo i sretno. Ovaj plemeniti cilj zauvijek nosite u svojemu srcu, a mi vam želimo da u tome i uspjete.

Foto: Profimedia

Tagovi:

Vezano uz temu

Prehrana trudnica s krvnom grupom 0

Poznavanje krvne grupe omogućuje odgovore na mnoga pitanja…

trudnica

Što bi trebale znati o trudnoći?

Svaka buduća mama barem jednom tijekom trudnoće pročita…

Pročitajte i:

Trudnoća bez partnera - korisni savjeti za buduće mame

Iako u većini slučajeva trudnice bez partnera imaju podršku okoline, žena u ovakvoj situaciji prolazi…

kucći ljubimac

Kućni ljubimac u kući trudnice

Volite životinje, a upravo ste otkrili da ste trudni, pa ste možda zabrinuti zbog prisutnosti…

Zdravlje i uloga posteljice

Bebin prvi dom je majčina posteljica. Koje uloge ima posteljica i kakve poteškoće s njezinim…

Što trudnice ne vole?

Ako ste već prošli kroz jednu trudnoću, tada ćete se sigurno znati nositi s raznoraznim…