Kako trudnoća utječe na san?

Tijekom trudnoće, roditelji su svjesni da će manje spavati kada se dijete rodi. No, nitko ne pomišlja da će kvalitetan san za vrijeme same trudnoće također potencijalno biti „nedosanjani san“

U prvom tromjesečju trudnoće, trudnica će biti umorna, pa čak i više spavati nego prije, što je i normalno s obzirom na promjene u tijelu. Problemi sa spavanjem počinju se javljati u zadnja dva tromjesečja.

Fetus koji neprestano raste zahtjeva od trudnice pronalaženje udobnog položaja za san i time otežava spavanje. Ostali uzročnici neadekvatnog sna u trudnoći su česta buđenja zbog odlaska na toalet, pojačani otkucaji srca, poremećaji disanja u trudnoći (kratki udasi i izdisaji, a kod pretilih trudnica čak i kraći prekidi disanja), bolovi u nogama, a često i zabrinutost buduće majke hoće li sve biti u redu s trudnoćom.

shutterstock_387224710

Što učiniti kako biste se i za vrijeme trudnoće spavali kvalitetno kao prije? Donosimo vam 6 savjeta koji bi vam mogli zatrebati!

  1. Prema preporukama liječnika idealan položaj za spavanje tijekom trudnoće je spavanje na lijevom boku zbog poboljšavanja protoka krvi prema fetusu i maternici. Privikavanje na taj položaj mnogima će predstavljati problem, ali ugodan jastuk koji će trudnica tijekom spavanja staviti među koljena ili pod trbuh pomoći će pri prilagodbi na spavanje na lijevom boku.
  2. Neka odlazak na spavanje i vijeme za buđenje budu svaki dan u isto vrijeme i neka vam to postane ritual.
  3. Popodnevni odmor od 2 sata neka također postane dio vašeg rituala.
  4. U trudnoći izbjegavajte unošenje kofeina, teina i drugih diuretika. Ukoliko ne možete potpuno izbjeći ispijanja kave ili čaja, ograničite se na unos istih tijekom jutra. Izbjegavajte unos veće količine tekućine u tijelo u kasnim satima. Odredite vrijeme kada ćete popiti zadnju čašu vode kako biste izbjegli česta buđenja usred noći zbog odlaska na toalet.shutterstock_172443200
  5. Odaberite madrac, jastuk i posteljinu po vašoj mjeri. Kada birate madrac, planirajte vrijeme za tu kupovinu i odaberite onaj koji odgovara baš vama! Dormeo AIR PLUS madrace odlikuje odličan stupanj potpore i različite su tvrdoće u gornjem dijelu, tako da svatko može odabrati madrac prema vlastitim potrebama. Mekši madrac AIR PLUS LUX češće će odabrati oni koji vole spavati na boku, a nešto tvrđi madrac AIR PLUS COMFORT može odgovarati osobama koje vole spavati na trbuhu ili leđima. Madrac AIR PLUS SELECT mogu odabrati oni spavači koji su skloni mijenjanju položaja tijekom noći.dormeo-air-lux-plus-photo-in-may-2016-cross-section-with-sleeper
    DORMEO AIR PLUS madraci su prozračni te u njima ne dolazi do nakupljanja vlage, a posljedično i bakterija i grinja koje mogu biti uzrok alergija. Octaspring opruge koje čine jezgru madraca sprječavaju prenosivost pokreta. To znači da vas okretanje vašeg partnera tijekom noći neće više buditi. DORMEO AIR PLUS madraci imaju nekoliko zona potpore pa nećete osjetiti pritisak na određenim dijelovima tijela te ćete spavati mirnije i kvalitetnije. Više o pravilnom odabiru madraca pročitajte na Dormeo stranicama.

Nadamo se da će ovi savjeti pridonijeti boljem odmoru za vrijeme trudnoće te da ćete nagraditi i sebe i svoje dijete kvalitetnim snom!

dormeo_AIR-PLUS_16x9_Astronaut_odabrano_300916f

Tekst i foto: promo

Preporučujemo

Tagovi: , , , , , ,

Vezano uz temu

Zdravlje i uloga posteljice

Bebin prvi dom je majčina posteljica. Koje uloge…

Šestogodišnjak ne želi više cijelu noć spavati sam

Moj šestogodišnji sin ne želi sam spavati u…

Čarolija trudnoće by Vježbaonica na sajmu Growing Up

Dio programa nadolazećeg sajma Growing up posvećen je…

Što trudnice ne vole?

Ako ste već prošli kroz jednu trudnoću, tada…

Pročitajte i:

kucći ljubimac

Kućni ljubimac u kući trudnice

Volite životinje, a upravo ste otkrili da ste trudni, pa ste možda zabrinuti zbog prisutnosti…

Urinarne infekcije u trudnoći

Iako je učestalije mokrenje normalno u trudnoći, osobito u prvom i posljednjem tromjesečju trudnoće, ono…

Prestanite slušati horor priče o porodu (i ne čitajte ih na internetu!)

... i učinite nešto puno korisnije za sebe i svoju bebu!

Inovativni test na tržištu odlična je pomoć zabrinutim trudnicama

Ovaj će proizvod mnogim trudnicama osigurati bezbrižnije ljetovanje u mjestima gdje im njihov ginekolog nije…