Princ Harry i Meghan Markle

Ispupčeni pupak u trudnoći – razlog za brigu?

Vojvotkinja od Sussexa, 37-godišnja Meghan Markle i njen suprug, 34-godišnji princ Harry, ovih su dana na službenom posjetu u Maroku. Brojne fotografije pokazale su par u raznim situacijama, ali na svima najviše pažnje privlači trbuh vojvotkinje na kojem se ocrtava ispupčeni pupak. Je li ispupčen pupak razlog za brigu u trudnoći?

Ovo je pitanje postalo predmet rasprava na društvenim mrežama koje izražavaju zabrinutost za vojvotkinju Meghan i djetetovo zdravlje. Ima li Meghan možda problem s pupčanom kilom i radi li se o nečemu što bi trebalo zabrinjavati trudnice?

Meghan Markle

Ispupčen pupak se baš jasno istaknuto pri susretu para s veleposlanikom Velike Britanije u Maroku na kojem je vojvotkinja Meghan nosila bež haljinu od saten-svile

No, mladi par nema razloga za brigu jer je ispupčen pupak najčešće samo znak poodmakle trudnoće. Do ispupčenja često dolazi pred kraj trudnoće kad je trbuh velik i pritišće mišiće trbušnog zida koji se šire i rastavljaju. Tada govorimo o dijastazi trbušnih mišića.

Kad ipak valja poći liječniku?

Katkad se međutim ispupčenje pupka može zakomplicirati i pretvoriti u pupčanu kilu koja prijeti uklještenjem. Ispupčenje najčešće ne izaziva bolove i nije prijetnja niti za majku niti dijete. Međutim, ako je ispupčenje odjednom nastalo zbog naprezanja, žena osjeća bolove dok je aktivna, kad zakašlje, kihne ili se smije ili pupak promijeni boju i postane plav, potrebno se odmah javiti liječniku.

Kod ove komplikacije dio tkiva, primjerice crijeva, može se ukliještiti između rascijepa mišića (dijastaze mišića) što zaustavlja cirkulaciju u tom dijelu tkiva. To je stanje opasno i mora se operirati odmah.

Međutim, ako ispupčen pupak ne uzrokuje nikakve probleme, ne operira se jer se problem ispupčenja (blage kile) najčešće riješi sam nakon trudnoće, pupak se sam povuče, a mišići se uz pomoć vježbi za trbušne mišiće i steznika vrate na svoje staro mjesto.

Tekst: I.Š.
Foto: Profimedia

Preporučujemo

Tagovi: , , ,

Vezano uz temu

pupčana kila

Pupčana kila kod novorođenih beba

Pupčana kila (umbilikalna hernija) stvara se kada se…

Pročitajte i:

Inovativni test na tržištu odlična je pomoć zabrinutim trudnicama

Ovaj će proizvod mnogim trudnicama osigurati bezbrižnije ljetovanje u mjestima gdje im njihov ginekolog nije…

U trudnoći raste čak i nos!

Uslijed povećane količine estrogena i progesterona u ženinom organizmu tijekom trudnoće dolazi do mnogih promjena.…

Suhe oči, otekli kapci, promjena dioptrije u trudnoći

Kako dolazi do promjene u cjelokupnoj fiziologiji ženskog tijela u drugom stanju, nije neobično da…

Slatkiši u trudnoći: Kako zaslađivači utječu na zdravlje trudnica?

Svim budućim mamama je jasna ta ogromna želja i potreba za slatkišima, pa izdvajamo one…