Princ Harry i Meghan Markle

Ispupčeni pupak u trudnoći – razlog za brigu?

Vojvotkinja od Sussexa, 37-godišnja Meghan Markle i njen suprug, 34-godišnji princ Harry, ovih su dana na službenom posjetu u Maroku. Brojne fotografije pokazale su par u raznim situacijama, ali na svima najviše pažnje privlači trbuh vojvotkinje na kojem se ocrtava ispupčeni pupak. Je li ispupčen pupak razlog za brigu u trudnoći?

Ovo je pitanje postalo predmet rasprava na društvenim mrežama koje izražavaju zabrinutost za vojvotkinju Meghan i djetetovo zdravlje. Ima li Meghan možda problem s pupčanom kilom i radi li se o nečemu što bi trebalo zabrinjavati trudnice?

Meghan Markle

Ispupčen pupak se baš jasno istaknuto pri susretu para s veleposlanikom Velike Britanije u Maroku na kojem je vojvotkinja Meghan nosila bež haljinu od saten-svile

No, mladi par nema razloga za brigu jer je ispupčen pupak najčešće samo znak poodmakle trudnoće. Do ispupčenja često dolazi pred kraj trudnoće kad je trbuh velik i pritišće mišiće trbušnog zida koji se šire i rastavljaju. Tada govorimo o dijastazi trbušnih mišića.

Kad ipak valja poći liječniku?

Katkad se međutim ispupčenje pupka može zakomplicirati i pretvoriti u pupčanu kilu koja prijeti uklještenjem. Ispupčenje najčešće ne izaziva bolove i nije prijetnja niti za majku niti dijete. Međutim, ako je ispupčenje odjednom nastalo zbog naprezanja, žena osjeća bolove dok je aktivna, kad zakašlje, kihne ili se smije ili pupak promijeni boju i postane plav, potrebno se odmah javiti liječniku.

Kod ove komplikacije dio tkiva, primjerice crijeva, može se ukliještiti između rascijepa mišića (dijastaze mišića) što zaustavlja cirkulaciju u tom dijelu tkiva. To je stanje opasno i mora se operirati odmah.

Međutim, ako ispupčen pupak ne uzrokuje nikakve probleme, ne operira se jer se problem ispupčenja (blage kile) najčešće riješi sam nakon trudnoće, pupak se sam povuče, a mišići se uz pomoć vježbi za trbušne mišiće i steznika vrate na svoje staro mjesto.

Tekst: I.Š.
Foto: Profimedia

Preporučujemo

Tagovi: , , ,

Vezano uz temu

pupčana kila

Pupčana kila kod novorođenih beba

Pupčana kila (umbilikalna hernija) stvara se kada se…

Pročitajte i:

Zdravlje i uloga posteljice

Bebin prvi dom je majčina posteljica. Koje uloge ima posteljica i kakve poteškoće s njezinim…

Što trudnice ne vole?

Ako ste već prošli kroz jednu trudnoću, tada ćete se sigurno znati nositi s raznoraznim…

Urinarne infekcije u trudnoći

Iako je učestalije mokrenje normalno u trudnoći, osobito u prvom i posljednjem tromjesečju trudnoće, ono…

Prestanite slušati horor priče o porodu (i ne čitajte ih na internetu!)

... i učinite nešto puno korisnije za sebe i svoju bebu!