apetit u trudnoći

Gubitak apetita tijekom trudnoće

Ne žude sve trudnice za hranom. Mnoge žene zbog mučnine tijekom prvog tromjesečja gube apetit

Premda je uobičajena predodžba da trudnice žude za hranom ili se čak i prejedaju, mnoge žene osjećaju mučninu tijekom prvog tromjesečja trudnoće, povraćaju, a može se javiti i gubitak teka. Ti se simptomi obično javljaju oko šestog tjedna trudnoće i kod većine trudnica smanje se oko dvanaestog tjedna, stoga nisu razlog za brigu. No veoma je važno da tijelo trudnice u čitavoj trudnoći dobiva sve važne sastojke iz hrane za rast djeteta i zato je slab apetit potrebno poboljšati koliko je god moguće.

 

Što uzrokuje mučninu?
Povraćanje i mučnina često obilježe prvo tromjesečje trudnoće kod mnogih trudnih žena. Iako se nazivaju jutarnjima, mučnine izazvane hormonskim promjenama u tijelu mogu se pojaviti u bilo koje doba dana. Razina hormona progesterona u tijelu se trudnice povećava, a to, kao i pojačana apsorpcija vode u debelom crijevu, usporava proces probave. Zbog toga u drugom tromjesečju trudnice često muče plinovi koji stvaraju osjećaj nadutosti i povećanja trbuha. Također, želudac trudnice luči više želučane kiseline, što stvara neugodan osjećaj zbog kojeg mnoge žene izbjegavaju jesti. Ako je učestala, mučnina može imati negativan utjecaj na apetit trudnice jer smanjuje želju za hranom, a zbog straha od povraćanja mnoge žene izbjegavaju jesti pa tako održavanje zdrave tjelesne težine postaje problem.

Pojačani osjet njuha također je simptom trudnoće i može prouzročiti osjećaj gađenja prema hrani. Ne doživi ga svaka trudna žena, ali onima kod kojih se pojavi, hrana često nema privlačan miris. To svakako utječe na smanjenje teka i posve je razumljivo jer tko osjeća želju da pojede nešto što mu ne miriše dobro? Osim toga, tu je i činjenica da trudnoća stvara stanoviti tjelesni, mentalni, emotivni i hormonski stres u tijelu žene, pa i to može biti uzrok smanjenja apetita.

 

Kako smanjiti mučninu i poboljšati apetit

  • Česte šetnje na svježem zraku, mirisanje limuna ili uzimanje kiselkastih bombona može pomoći pri smanjenju simptoma mučnine.
  • Ako se mučnina javlja dok trudnica priprema hranu, neka kuha netko drugi u obitelji ako je to ikako moguće. Pojedinim ženama čaj od đumbira ili napitci s limunom smanjuju neugodne simptome mučnine i pomažu vratiti apetit.
  • Dok pojedini stručnjaci savjetuju petnaestak minuta prije ustajanja iz kreveta ujutro pojesti nekoliko slanih krekera, drugi kažu suprotno - ne tjerajte se na jelo ujutro ako vam nije do toga, pojedite i popijte nešto hranjivo poslije tijekom dana. Iskušajte nešto od toga pa ćete vidjeti, uostalom vaše će vam tijelo samo reći što mu najviše odgovara.
  • U svakom slučaju, dobro se posavjetovati s liječnikom, koji će odlučiti je li potrebno uzimati kakav lijek protiv mučnine, kojim će se automatski poboljšati i apetit. Pojedinim ženama pomažu terapije kao što je akupunktura ili hipnoza, ali i o tome je najbolje prvo razgovarati s liječnikom.
  • U torbicu, automobil i džepove kaputa ili jakne možete staviti paketiće suhog voća, badema ili sličnih hranjivih i ukusnih grickalica, za slučaj da osjetite glad. Dobro ih je imati pri ruci i ako vas uhvati mučnina.
  • Bolje je jesti više manjih obroka tijekom dana. Veliki obroci pojedeni u žurbi mogu oslabiti apetit i izazvati mučninu. Nasuprot tomu, mali, hranjivi, ukusni obroci s razmakom od tri sata mogu potaknuti probavu i pojačati tek. Od njih želudac neće biti previše pun, što će spriječiti mučninu i smanjiti lučenje želučane kiseline.
  • Uputno je izbjegavati hranu intenzivnih mirisa i općenito mirise koji pojačavaju mučninu. Preporučljivo je piti tekućinu prije ili nakon jela umjesto tijekom obroka.
  • Poželjno je osam do deset čaša vode dnevno.

 

Foto: Profimedia

Preporučujemo

Tagovi: ,

Vezano uz temu

Nemam apetita! Je li to opasno za bebu u trbuhu?

Premda se mnoge žene brinu da bi smanjeni…

trudnica

Savjeti za prvu pomoć kod trudničkih mučnina

Odgovarajuća prehrana, opušten stil života, odmor te neke…

Gubitak apetita u trudnoći

Ne žude sve trudnice za hranom. Mnoge izgube…

Pročitajte i:

Neke to vole vruće… no oprezno!

Koga ne privlači pomisao na izležavanje u vrućoj kupki za hladnih dana? Trudnice ipak trebaju…

Trudna sam: raditi ili ne raditi, pitanje je...

Dok očekuje rođenje djeteta, zaposlenoj je ženi važno pronaći ravnotežu između posla i odmora. Kako…

I dalje vas s brojnim pogodnostima daruje dm babybonus program

Stotinu pitanja u glavi, neprestana potraga za odgovorima po svim mogućim izvorima i razmjena iskustava…

VIDEO: Mama na zabavan način prikazala razlike između prve i svih ostalih trudnoća

Nema veze nosite li drugu, treću ili osmu bebu. Više nikada nećete biti ona osoba…