pušenje u trudnoći

Cigarete štetno djeluju i na trudnoću, i na dijete i na dojenje

Planirate trudnoću, ali ste strastveni pušač? Brinete hoće li pušenje štetno djelovati na trudnoću i bebu, te utjecati na dojenje? Vaše brige su opravdane. Pušenje štetno djeluje na trudnoću, dijete i dojenje.

Pušenje duhana je danas najraširenija bolest ovisnosti i jedan od glavnih čimbenika rizika za zdravlje čovjeka, a odgovoran je za nastanak čitavog niza bolesti. SZO procjenjuje da u svijetu puši milijardu i 300 milijuna ljudi, a u RH se računa da ima oko 1.2 milijuna pušača.

U popušenoj cigareti nalazi se oko 4000 kemijskih spojeva, od kojih je dokazano najmanje 60 kancerogeno, a osnovni najštetniji sastojci cigarete su nikotin, katranski spojevi, ugljični monoksid, amonijak, aceton, fosfor, arsen, olovo i policiklički aromatski ugljikovodici kao najkancerogeniji.

Djelovanje cigarete: ubrzava rad srca, povisuje krvni tlak, sužava krvne žile (taloži se na unutrašnju stjenku krvne žile) te uzrokuje srčani infarkt, moždani udar, oštećenja usne šupljine i želuca, kronični bronhitis, emfizem pluća te karcinom pluća.

Dokazano je da pušenje skraćuje životni vijek (svake godine, od bolesti izazvane konzumiranjem duhana u svijetu umire oko pet milijuna ljudi).

Centar za ovisnost je u mozgu. Kad pušač zapali cigaretu, unutar nekoliko sekundi nikotin dospijeva u mozak, a u prosjeku 30-ak minuta nakon popušene cigarete smanjuje se koncentracija nikotina u krvi na minimalnu, te pušač ponovno ima potrebu paliti cigaretu.

Pušenje u trudnoći

Nikotin se lako apsorbira u svim tkivima, slobodno prolazi kroz placentu u krvotok ploda, što znači da i dijete u utrobi majke koja puši “uživa” u nikotinu. U nizu istraživanja rađenih među trudnicama pušačima, uočena je i 2 puta češća pojava prijevremenog porođaja u odnosu na majke nepušače.

Pušenje duhana može dovesti nikotin u majčino mlijeko. Kod teških pušača poznato je da dolazi do smanjenja proizvodnje mlijeka i da uzrokuje povraćanje, proljev, ubrzan rad srca i nemir kod beba. Bebe pušača, dojene ili ne, sklonije su kolikama i respiratornim infekcijama, a izloženost pušenju može povećati i rizik od SIDS u novorođenčadi.

Za trudnicu i dijete je jednako štetno i pasivno pušenje.

Vjerujemo da možete pronaći dovoljno argumenata da pokušate prestati pušiti prije trudnoće te prođete trudnoću bez cigareta, te po potrebi i potražiti pomoć u prestanku pušenja.

Tekst: Marija Vuković, bacc.med.tehn., Telefonsko savjetovalište "Telefončić", 01/4850 555
Foto: Thinkstock

Preporučujemo

Tagovi:

Vezano uz temu

pasivno pušenje u trudnoći

Pasivno pušenje je opasno za trudnice

Katkad se uopće nije lako izolirati od dima…

pušenje u trudnoći

Trudni ste? Ostavite se cigareta!

Ako na svijet želite donijeti zdravo dijete odnosno…

Pročitajte i:

Što trudnice ne vole?

Ako ste već prošli kroz jednu trudnoću, tada ćete se sigurno znati nositi s raznoraznim…

Urinarne infekcije u trudnoći

Iako je učestalije mokrenje normalno u trudnoći, osobito u prvom i posljednjem tromjesečju trudnoće, ono…

Prestanite slušati horor priče o porodu (i ne čitajte ih na internetu!)

... i učinite nešto puno korisnije za sebe i svoju bebu!

Inovativni test na tržištu odlična je pomoć zabrinutim trudnicama

Ovaj će proizvod mnogim trudnicama osigurati bezbrižnije ljetovanje u mjestima gdje im njihov ginekolog nije…