pušenje u trudnoći

Cigarete štetno djeluju i na trudnoću, i na dijete i na dojenje

Planirate trudnoću, ali ste strastveni pušač? Brinete hoće li pušenje štetno djelovati na trudnoću i bebu, te utjecati na dojenje? Vaše brige su opravdane. Pušenje štetno djeluje na trudnoću, dijete i dojenje.

Pušenje duhana je danas najraširenija bolest ovisnosti i jedan od glavnih čimbenika rizika za zdravlje čovjeka, a odgovoran je za nastanak čitavog niza bolesti. SZO procjenjuje da u svijetu puši milijardu i 300 milijuna ljudi, a u RH se računa da ima oko 1.2 milijuna pušača.

U popušenoj cigareti nalazi se oko 4000 kemijskih spojeva, od kojih je dokazano najmanje 60 kancerogeno, a osnovni najštetniji sastojci cigarete su nikotin, katranski spojevi, ugljični monoksid, amonijak, aceton, fosfor, arsen, olovo i policiklički aromatski ugljikovodici kao najkancerogeniji.

Djelovanje cigarete: ubrzava rad srca, povisuje krvni tlak, sužava krvne žile (taloži se na unutrašnju stjenku krvne žile) te uzrokuje srčani infarkt, moždani udar, oštećenja usne šupljine i želuca, kronični bronhitis, emfizem pluća te karcinom pluća.

Dokazano je da pušenje skraćuje životni vijek (svake godine, od bolesti izazvane konzumiranjem duhana u svijetu umire oko pet milijuna ljudi).

Centar za ovisnost je u mozgu. Kad pušač zapali cigaretu, unutar nekoliko sekundi nikotin dospijeva u mozak, a u prosjeku 30-ak minuta nakon popušene cigarete smanjuje se koncentracija nikotina u krvi na minimalnu, te pušač ponovno ima potrebu paliti cigaretu.

Pušenje u trudnoći

Nikotin se lako apsorbira u svim tkivima, slobodno prolazi kroz placentu u krvotok ploda, što znači da i dijete u utrobi majke koja puši “uživa” u nikotinu. U nizu istraživanja rađenih među trudnicama pušačima, uočena je i 2 puta češća pojava prijevremenog porođaja u odnosu na majke nepušače.

Pušenje duhana može dovesti nikotin u majčino mlijeko. Kod teških pušača poznato je da dolazi do smanjenja proizvodnje mlijeka i da uzrokuje povraćanje, proljev, ubrzan rad srca i nemir kod beba. Bebe pušača, dojene ili ne, sklonije su kolikama i respiratornim infekcijama, a izloženost pušenju može povećati i rizik od SIDS u novorođenčadi.

Za trudnicu i dijete je jednako štetno i pasivno pušenje.

Vjerujemo da možete pronaći dovoljno argumenata da pokušate prestati pušiti prije trudnoće te prođete trudnoću bez cigareta, te po potrebi i potražiti pomoć u prestanku pušenja.

Tekst: Marija Vuković, bacc.med.tehn., Telefonsko savjetovalište "Telefončić", 01/4850 555
Foto: Thinkstock

Preporučujemo

Tagovi:

Vezano uz temu

pasivno pušenje u trudnoći

Pasivno pušenje je opasno za trudnice

Katkad se uopće nije lako izolirati od dima…

pušenje u trudnoći

Trudni ste? Ostavite se cigareta!

Ako na svijet želite donijeti zdravo dijete odnosno…

Pročitajte i:

kucći ljubimac

Kućni ljubimac u kući trudnice

Volite životinje, a upravo ste otkrili da ste trudni, pa ste možda zabrinuti zbog prisutnosti…

višak ili manjak plodove vode

Koliko plodove vode osigurava zdravu trudnoću?

Budući da je djetetovo zdravlje povezano sa stanjem plodove vode, liječnici tijekom trudnoće ultrazvukom redovito…

Pitate se što vi možete učiniti za svoju trudnu ženu?

Puno je toga u što se možete uključiti, što možete napraviti i odraditi, kako možete…

Neobični snovi u trudnoći

Čak i ako prije niste često pamtili snove, tijekom trudnoće to se može promijeniti, a…