Bebe u trbuhu najviše vole slušati uspavanke koje im pjevaju mame!

Istraživanja su pokazala da osim majčinog glasa bebama u trbuhu najviše odgovara lagana glazba kompozitora kao što su Mozart ili Vivaldi

Istraživači sa Sveučilišta u Kaliforniji potvrdili su pozitivan utjecaj Mozartove glazbe na kasniju matematičku inteligenciju i orijentaciju djece. Fetus čuje i reagira na zvuk već od 16. tjedna, što je prije nego što je uho potpuno razvijeno, a aktivno počinje slušati u 24. tjednu. U 4. mjesecu fetus reagira na glasan zvuk na poseban način. Bebina izloženost glazbi koja joj se sviđa, još u trbuhu, pomaže u kasnijem psihičkom, emotivnom, intelektualnom i duhovnom razvoju.

Pjevanje uspavanki važnije je od govora. Trudnice imaju prirodnu potrebu za pjevanjem svom djetetu, a kao dokaz da fetus čuje glazbu, stručnjaci navode da novorođenčad više voli melodiju koju je majka pjevala u trudnoći, nego neke nove pjesme koje pjeva nakon porođaja.

Fetus postaje hiperaktivan u doticaju s glasnom glazbom ili drugim jakim zvukovima. Bebe reagiraju i dugoročno pamte glazbu iz primjerice serija koje su njihove majke gledale tijekom trudnoće. Novorođenčad reagira na tu glazbu ubrzanim otkucajima srca i živahnijim stanjem.

U 25. tjednu dijete počinje poskakivati u ritmu kada sluša glazbu koju izvodi orkestar, a istraživanje u jednoj londonskoj bolnici otkrilo je da glazba Vivaldija i Mozarta smiruje fetus u dobi od 4 do 5 mjeseci, a glasnije note Beethovena i Brahmsa ga uznemiruju.

 

Tekst: ordinacija.vecernji.hr

Foto: Profimedia

Preporučujemo

Tagovi: , ,

Pročitajte i:

Princ Harry i Meghan Markle

Ispupčeni pupak u trudnoći - razlog za brigu?

Vojvotkinja od Sussexa, 37-godišnja Meghan Markle i njen suprug, 34-godišnji princ Harry, ovih su dana…

je li ultrazvuk u trudnoći štetan

Šteti li ultrazvuk bebi u trbuhu?

Njemačka planira do kraja 2020. zabraniti 4D ultrazvuk pregled tijekom trudnoće ako nije u medicinske…

Kako iz bebe-mame nastaje Majka

Ako ima jedna stvar koju bih sugerirala budućim mamama, to je sljedeće: ne napuštajte same…

Prva i druga trudnoća - sličnosti i razlike

Donosimo smjernice fizioterapueta za mame koje planiraju drugu trudoću, da lakše odlučite za razmak između…