Bebe u trbuhu najviše vole slušati uspavanke koje im pjevaju mame!

Istraživanja su pokazala da osim majčinog glasa bebama u trbuhu najviše odgovara lagana glazba kompozitora kao što su Mozart ili Vivaldi

Istraživači sa Sveučilišta u Kaliforniji potvrdili su pozitivan utjecaj Mozartove glazbe na kasniju matematičku inteligenciju i orijentaciju djece. Fetus čuje i reagira na zvuk već od 16. tjedna, što je prije nego što je uho potpuno razvijeno, a aktivno počinje slušati u 24. tjednu. U 4. mjesecu fetus reagira na glasan zvuk na poseban način. Bebina izloženost glazbi koja joj se sviđa, još u trbuhu, pomaže u kasnijem psihičkom, emotivnom, intelektualnom i duhovnom razvoju.

Pjevanje uspavanki važnije je od govora. Trudnice imaju prirodnu potrebu za pjevanjem svom djetetu, a kao dokaz da fetus čuje glazbu, stručnjaci navode da novorođenčad više voli melodiju koju je majka pjevala u trudnoći, nego neke nove pjesme koje pjeva nakon porođaja.

Fetus postaje hiperaktivan u doticaju s glasnom glazbom ili drugim jakim zvukovima. Bebe reagiraju i dugoročno pamte glazbu iz primjerice serija koje su njihove majke gledale tijekom trudnoće. Novorođenčad reagira na tu glazbu ubrzanim otkucajima srca i živahnijim stanjem.

U 25. tjednu dijete počinje poskakivati u ritmu kada sluša glazbu koju izvodi orkestar, a istraživanje u jednoj londonskoj bolnici otkrilo je da glazba Vivaldija i Mozarta smiruje fetus u dobi od 4 do 5 mjeseci, a glasnije note Beethovena i Brahmsa ga uznemiruju.

 

Tekst: ordinacija.vecernji.hr

Foto: Profimedia

Preporučujemo

Tagovi: , ,

Pročitajte i:

Inovativni test na tržištu odlična je pomoć zabrinutim trudnicama

Ovaj će proizvod mnogim trudnicama osigurati bezbrižnije ljetovanje u mjestima gdje im njihov ginekolog nije…

U trudnoći raste čak i nos!

Uslijed povećane količine estrogena i progesterona u ženinom organizmu tijekom trudnoće dolazi do mnogih promjena.…

Suhe oči, otekli kapci, promjena dioptrije u trudnoći

Kako dolazi do promjene u cjelokupnoj fiziologiji ženskog tijela u drugom stanju, nije neobično da…

Slatkiši u trudnoći: Kako zaslađivači utječu na zdravlje trudnica?

Svim budućim mamama je jasna ta ogromna želja i potreba za slatkišima, pa izdvajamo one…