Kuc, kuc, ima li koga – praćenje bebinih pokreta u trbuhu

Pomicanje bebe u vašem trbuhu poseban je doživljaj i stvara iznimnu vezu između djeteta i vas, a i otvara mogućnost povezivanja oca s djetetom još tijekom trudnoće. Istodobno, redovito javljanje znak je da se dijete dobro razvija i napreduje

U prvoj trudnoći mnoge žene ni ne primijete prve bebine pokrete jer im taj osjećaj još nije poznat. Prvorotkinje u prosjeku osjete prve bebine pokrete oko 20. tjedna trudnoće, iako je moguće da ih osjete već i u 16. tjednu, no i tek u 22. Pomicanje bebe trudnice uglavnom opisuju kao nježne, treperave kretnje, poput "leptirića" u trbuhu.

Prvi pokreti vaše bebe koje ste osjetili ne znače kako se to uobičajeno kaže da je "beba oživjela", jer kako ste već mogli ultrazvučno vidjeti vaša beba je itekako živa već od 5. tjedna trudnoće kada su se javili otkucaji njezinoga srca. S prvim pokretima koje vi osjetite beba vam pokazuje koliko je narasla i dobila snagu.

Možda će biti dana kada će udarci biti neugodni ili kada će Vas beba buditi usred noći i to u trenutku kada ste napokon uspjeli namjestiti trbuh i zaspati. U tim trenucima ne zaboravite da je svako micanje znak bebina zdravlja i da ćete u danima nakon poroda s nostalgijom razmišljati o migoljenjima i udarcima.

Nakon početnih slabijih pomicanja, pokreti vaše bebe postat će jači i pravilniji. Kako beba raste, ti osjeti se mijenjaju pa ćete uz napredovanje trudnoće osjećati pokrete slične udarcima koji će biti sve jači. Dio trbuha gdje ćete bebu vrlo vjerojatno prvo osjetiti jest na pola puta iznad stidne kosti pa prema pupku.

Beba neće stalno udarati i pomicati se jer će se, baš kao i vi, ponekad htjeti odmoriti i naspavati. Jednostavno želi tiho i mirno ležati nekoliko sati.

Pokreti u kasnijoj fazi trudnoće

Zadnjih nekoliko tjedana beba bi se trebala spremiti za porod i smjestiti u vašoj zdjelici. Bebina glava je poput dinje koja pritišće dno vaše zdjelice tako da vas tjera na opreznije spuštanje u sjedeći položaj. Dok se bebina glava spušta sve niže, primijetit ćete olakšanje ili manji pritisak pod rebrima.

U ovom stadiju trudnoće nećete više osjećati toliko velikih pokreta tijela, a umjesto toga možda ćete primijetiti uporno udaranje pod rebrima na jednoj ili drugoj strani - ovisno o tome kako je beba smještena. Ako vam je trbušna stjenka tanka, možda ćete čak uspjeti uhvatiti bebino stopalo.

Beba će ponekad spavati, a ponekad će biti vrlo aktivna, često navečer ili baš kada se spremate na odmor!

Koliko bih udaraca trebala osjetiti svaki dan?

Ako nešto radite, nećete u tolikoj mjeri biti svjesni bebinih pokreta; veća je vjerojatnost da ćete ih primjećivati kad sjedite i odmarate se.

Istraživanja aktivnosti kod fetusa pokazuju da svaka beba ima svoj individualni ritam buđenja i spavanja unutar maternice - ne postoji određeni broj udaraca - no u kasnoj trudnoći vjerojatno ćete se i sami naviknuti na taj ritam.

Što bebu može potaknuti na aktivnost?

  • legnite na bok (podmetnite nešto pod trbuh) i budite mirni
  • popijte vode ili sok, legnite (u ranim tjednima možete na leđa, ali kasnije svakako na lijevi bok) i pokušajte se opustiti. Možete duboko disati ili pokušati vizualizirati bebu, stavite ruku odmah iznad stidne kose i pričekajte. Ako se još uvijek ništa ne dešava, pričekajte još par dana – možda zaista posteljica smeta da vas beba «podraga"
  • podignite noge i odmarajte se
  • puštajte glazbu vašem trbuhu

Ženama se često preporuča da uz pomoć tablice udaraca prate kretnje svoje bebe i zapisuju vrijeme kad su osjetile pokrete sve dok ne bi zabilježile deset udaraca, nadajući se da će to biti u otprilike isto doba dana. Nedostatak takvih tablica je to da žene često zaboravljaju bilježiti udarce pa se ritam udaraca rijetko podudara, što je onda uzrok nepotrebne zabrinutosti.

Ako ne smatrate potrebnim brojati bebine pokrete, savjetujemo vam da se priviknete na ritam bebinih udaraca nakon buđenja. Ako nakon 22. tjedna trudnoće prođe 24 sata da ne osjetite bebu ili ako nakon 28. tjedna trudnoće prođu 2 sata da niste osjetili 10 bebinih pokreta, pokušajte bebu razbuditi na gore navedeni način. Ako i dalje izostanu pokreti, javite se liječniku, moguće je da beba spava ili je promijenila ritam.

Tekst: I.T.
Foto: Profimedia

Preporučujemo

Tagovi: , ,

Pročitajte i:

Test koji može predvidjeti prijevremeni porođaj

Američki znanstvenici sa Sveučilišta Stanford razvili su krvni test kojim je moguće u visokom postotku…

Promjene na žilama u trudnoći

Estrogen i ostali čimbenici uzrokuju proširenja i promjene na krvnim žilama tijekom trudnoće

Sport u trudnoći može skratiti trajanje porođaja

Bavljenje sportom za vrijeme trudnoće itekako je korisno. Poznate prednosti ciljanih vježbi za trudnice su…

Zdravlje štitnjače u trudnoći

Štitna žlijezda ima golemu ulogu u zdravlju svake žene. Receptori za hormone štitnjače nalaze se…