Rh-faktor u trudnoći

Kad se spomenu krvne grupe i Rh-faktori, znamo da ti pojmovi mogu predstavljati problem u kontekstu trudnoće

Rh-faktor ustvari je poznati mali “plus” ili “minus” pored krvne grupe svakog od nas. Problem u trudnoći može doći jedino kad trudnica nosi negativan Rh-faktor odnosno “minus” i to ako dođe do kontakta majčine i bebine krvi tijekom trudnoće što u pravilu ne dolazi.

Dođe li ipak do tog kontakta, u majčinoj krvi se dijelovi djetetove krvi detektiraju kao strane tvari i počinju se stvarati protutijela. Ako se stvore u trudnoći, protutijela mogu ući u djetetov krvotok i uništavati njegova crvena krvna zrnca, izazivati anemiju i stvarati druge poteškoće djetetovim vitalnim organima. Kako se tretira ovakva situacija, pročitajte u tekstu Rh-nekompatibilnost.

Od malog postotka trudnica kod kojih uopće dođe do kontakta s djetetovom krvi, najčešće se to ipak dogodi za vrijeme porođaja, odnosno u trenutku odvajanja i izlaženja posteljice. Taj kontakt ne predstavlja nikakvu opasnost ni za majku ni za bebu koja se upravo rodila, no majčin organizam ovisno o količini djetetove krvi koja je ušla u majčin krvotok može stvoriti veće količine protutijela koja su potencijalno opasna za sljedeću trudnoću.

Zato svaka Rh-negativna majka koja je rodila Rh-pozitivno dijete mora u roku od 72 sata nakon porođaja primiti injekciju Anti-D imunoglobulina koji će spriječiti stvaranje protutijela u majčinu krvotoku.


Pogledajte tablicu potencijalnih kombinacija Rh-faktora

 

 

“Majke s Rh-negativnim faktorom ne trebaju se opterećivati problemom nekompatibilnosti jer se on danas vrlo dobro kontrolira. Neke žene su zabrinute zbog biokemijskih trudnoća, kad dođe do ranog odbacivanja oplođenog jajašca zajedno s menstruacijskim krvarenjem (žena ne zna da je bila trudna). Gotovo je nemoguće da kod tako kratke trudnoće dođe do reakcije majčine krvi, a sljedeća trudnoća, uz praćenje majke, ima jednake šanse za uspjeh” smatra Renata Obrad-Sabljak, mr. sc. dr. spec. ginekologije i opstetricije.

 

Tekst: Ivona Šatrak

Foto: Profimedia

Preporučujemo

Tagovi:

Vezano uz temu

rh faktor

Mama Rh negativna, a dijete Rh pozitivno?

Na površini crvenih krvnih stanica nalazi se oko…

Trudna sam! Kada poći na prvi pregled?

Redovite kontrole i pregledi na vrijeme mogu otkriti…

RH-faktor i trudnoća

Negativan junak ove priče je negativan Rezus faktor…

Obavezni pregledi u trudnoći

Ako ste trudnica zasigurno će vas zanimati koje…

Pročitajte i:

Bol u leđima trudnica

Mnoge trudnice svaki dan osjećaju bol u donjem dijelu leđa, posebice kako trudnoća odmiče

Imate loš Papa-test? Koji vam vitamini nedostaju i kako se prirodno liječiti?

CIN ili cervikalna intraepitelna neoplazija je bolest bez simptoma, no protiv nje se možemo boriti…

Mrlje od sunca ovog ljeta ne želimo

Neravnoteža hormona, kontracepcijske pilule, trudnoća, stres, starenje, genetika, bolesti jetara, akne, menopauza, nepravilna njega kože...…

VIDEO: Trudnoća od 18. do 22. tjedna

Kroz sve tjedne blaženog stanja provest će vas Ana Zibar koja je tijek svoje druge…