Rh-faktor ustvari je poznati mali "plus" ili "minus" pored krvne grupe svakog od nas. Problem u trudnoći može doći jedino kad trudnica nosi negativan Rh-faktor odnosno "minus" i to ako dođe do kontakta majčine i bebine krvi tijekom trudnoće što u pravilu ne dolazi.

Dođe li ipak do tog kontakta, u majčinoj krvi se dijelovi djetetove krvi detektiraju kao strane tvari i počinju se stvarati protutijela. Ako se stvore u trudnoći, protutijela mogu ući u djetetov krvotok i uništavati njegova crvena krvna zrnca, izazivati anemiju i stvarati druge poteškoće djetetovim vitalnim organima. Kako se tretira ovakva situacija, pročitajte u tekstu Rh-nekompatibilnost.

Od malog postotka trudnica kod kojih uopće dođe do kontakta s djetetovom krvi, najčešće se to ipak dogodi za vrijeme porođaja, odnosno u trenutku odvajanja i izlaženja posteljice. Taj kontakt ne predstavlja nikakvu opasnost ni za majku ni za bebu koja se upravo rodila, no majčin organizam ovisno o količini djetetove krvi koja je ušla u majčin krvotok može stvoriti veće količine protutijela koja su potencijalno opasna za sljedeću trudnoću.

Zato svaka Rh-negativna majka koja je rodila Rh-pozitivno dijete mora u roku od 72 sata nakon porođaja primiti injekciju Anti-D imunoglobulina koji će spriječiti stvaranje protutijela u majčinu krvotoku.

Pogledajte tablicu potencijalnih kombinacija Rh-faktora

"Majke s Rh-negativnim faktorom ne trebaju se opterećivati problemom nekompatibilnosti jer se on danas vrlo dobro kontrolira. Neke žene su zabrinute zbog biokemijskih trudnoća, kad dođe do ranog odbacivanja oplođenog jajašca zajedno s menstruacijskim krvarenjem (žena ne zna da je bila trudna). Gotovo je nemoguće da kod tako kratke trudnoće dođe do reakcije majčine krvi, a sljedeća trudnoća, uz praćenje majke, ima jednake šanse za uspjeh" smatra Renata Obrad-Sabljak, mr. sc. dr. spec. ginekologije i opstetricije.

Tekst: Ivona Šatrak

Foto: Profimedia