Mit 1: Ozlijedit ćemo dijete Vaša beba tako je dobro zaštićena u amnijskoj vrećici ispunjenoj plodovom vodom da joj nikakve seksualne akrobacije ne mogu nauditi. Niti je partnerov penis, to mu istaknite, u mogućnosti ozlijediti dijete.

Mit 2: Boljet će me

Zacijelo nemate želju da vaš partner balansira na vašem trbuhu, no nemate razloga ne isprobavati druge zanimljive položaje (vi na vrhu ili sjedeći položaj). Možda ćete uživati kao nikada dosad. Neke žene dožive svoj prvi orgazam upravo tijekom trudnoće. Zašto? Maternica je uvećana, živčani završeci su osjetljiviji, a oksitocin, hormon koji se luči tijekom trudnoće, poznat je kao pravi okidač požude.

Mit 3: Potaknut ću prijevremeni porođaj

Ne brinite se. Stimulacija dojki ubrzava proizvodnju oksitocina koji može uzrokovati kontrakcije kada ste već blizu termina porođaja. Ali vi možete, iako ćete to već bez sumnje i sami otkriti, doživjeti mnoštvo kontrakcija bez iskustva samog porođaja. Postoji nekoliko visokorizičnih situacija u kojima opstetričari preporučuju suzdržavanje od seksualnih odnosa. Primjerice, prijašnji prijevremeni porođaj, placenta previa, otvoren cerviks maternice, krvarenje…

Mit 4: Bez oralnog seksa, molim

Nema razloga. Možda će vam samo to i ostati kada se zateknete u fazi da vam je seksualni odnos neudoban i da ga niste u mogućnosti ostvariti.

Još malo ohrabrenja

Vaš partner zacijelo razmišlja kako ste mu u trudnoći seksepilniji nego ikad. A i sad se možete potpuno opustiti i ne brinuti se oko kontracepcije. Odagnajte strahove i krenite u akciju. Jer unatoč vašem povelikom trbuhu sada će vam biti puno lakše prepustiti se ljubavnim igricama, nego kada beba dođe kući.

I na kraju, ne zaboravite uživati u svojem novom tijelu.

Više o libidu i potrebi za seksom u 1., 2. i 3. tromjesečju trudnoće saznajte OVDJE!

Tekst: Roditelji.hr

Foto: Thinkstock