Sve više žena rađa u kasnijim godinama. Po čemu je kasna trudnoća specifična?

S 40 ili čak 45 ponovno trudna? Sve više žena po prvi puta ili ponovno rađa u kasnijim godinama. Znate li koje osobitosti sa sobom donosi kasna trudnoća? Testirajte svoje znanje!

ZNATE LI ODGOVOR NA SLJEDEĆA PITANJA:

1. U 2011. godini prema zadnjem popisu stanovništva rođeno je 41 197 djece. Koliko djece je imalo majku koja ih je rodila sa 40 do 44 godine?

A) 573

B) 992

C) 1327

2. Statistički gledano kolike su šanse da žena od 35. godina zatrudni u jednom ciklusu?

A) 10 % po ciklusu

B) 25% po ciklusuC) 40% po ciklusu

3. Zašto ženama poslije 35. treba dulje da zatrudne?

A) Jer je kod žena u tim godinama slabije izražen libido i imaju rjeđe odnos.

B) Jer je imunosni sustav tijela s godinama sve osjetljiviji i sve češće odbacuje embrij kao strano tijelo te ga uništava.

C) Jer broj jajnih stanica kod žena s godinama opada i žene u tim godinama imaju češće ciklus bez ovulacije.

4. Ako žena ne može zatrudnjeti na prirodan način, preostaje joj potpomognuta oplodnja. Do koje godine je zakonski odobreno financiranje liječenja neplodnosti preko HZZO-a?

A) do 40.

B) do 42.

C) do 50.

5. Imaju li starije žene češće spontane pobačaje?

A) Da, spontani se u toj dobi najčešće događaju toliko rano da žena niti ne zna daje bila trudna.

B) Ne, to je mit.

6. Je li točno da se trudnoća iza 35. automatski smatra rizičnom?

A) Da.B) Ne.7. Je li istina da starije žene imaju veću šansu roditi dijete s Downovim sindromom?

A) Ne.

B) Da, statistički gledano starije žene češće rađaju djecu s genetskim poremećajima.

8. Što mislite je li točna opaska da žene iznad 35. imaju češće komplikacije u trudnoći u usporedbi s mlađim trudnicama?

A) Iako za neke komplikacije kao što je gestoza ipak postoji veći rizik kod starijih trudnica, to u principu nije točno.

B) Naravno, starije trudnice također imaju češće jutarnje mučnine.

9. Prvo dijete s 38? Znači li to automatski carski rez?

A) Da, žena te dobi pa još i prvorotkinja! Ona ne može izdržati trudove i porod.

B) Starije rodilje su jednako izdržljive kao i mlade, a carski rez je povezan s drugim komplikacijama, ali ne s godinama.

10. Kad žena, statistički, više nije plodna?

A) oko 45.

B) oko 50.

C) oko 60.

ODGOVORI!

1. U 2011. godini prema zadnjem popisu stanovništva rođeno je 41 197 djece. Koliko djece je imalo majku koja ih je rodila sa 40 do 44 godine?

TOČAN ODGOVOR JE: B) 992 djece.

Zanimljivo je da su žene između 35. do 39. u 2011. rodile 5 291 djece. Sveukupno su žene iznad 35. rodile 6333 djece odnosno oko 16%. od sveukupno rođene djece u 2011. godini.

2. Statistički gledano kolike su šanse da žena od 35. godina ostane u drugom stanju?

TOČAN ODGOVOR JE: A) 10 % po ciklusu

Vjerojatnost da žena od 35 godina zatrudni po jednom ciklusu iznosi oko 10%. No, i kod mlađih žena ta je vjerojatnost u jednom ciklusu samo 15 do 25%.

3. Zašto ženama poslije 35. treba dulje da zatrudne?

TOČAN ODGOVOR JE: C) Jer broj jajnih stanica kod žena s godinama opada i žene u tim godinama imaju češće ciklus bez ovulacije.

Ženski embrio ima oko 2 miliona jajnih stanica. U trenutku pojave prve mjesečnice u jajnicima djevojčice ima oko 400 000 jajnih stanica, sa 35 godina zaliha jajnih stanica kod žene smanjuje se na samo 35 000. K tome još treba pribrojiti i činjenicu da se oplođena jajna stanica starije žene rjeđe uspije ugnijezditi u stijenku maternice ili se pak češće jednostavno prestane razvijati i propada.

4. Ako žena ne može zatrudnjeti na prirodan način, preostaje joj potpomognuta oplodnja. Do koje godine žena ima pravo na medicinski potpomognutu oplodnju na teret Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje?

TOČAN ODGOVOR JE: B) Do 42.

Pravo na medicinski potpomognutu oplodnju na teret Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje ima žena u pravilu do navršene 42. godine života. Liječnik koji provodi postupak medicinski potpomognute oplodnje, iz osobito opravdanih zdravstvenih razloga može omogućiti pravo na medicinski potpomognutu oplodnju i ženi nakon navršene 42. godine života.

5. Imaju li starije žene češće spontane pobačaje?

TOČAN ODGOVOR JE: A) Da, spontani se u toj dobi najčešće događaju toliko rano da žena niti ne zna daje bila trudna.

Nažalost, što je žena starija, to je veći rizik za pojavom kromosomskih anomalija koje u najgorim slučajevima završavaju spontanim pobačajem. U svakom slučaju takvi spontani pobačaji su najčešći u prvim tjednima trudnoće, odnosno kad žena još uvijek ne zna da je bila trudna. Tada u principu samo dolazi do jačeg krvarenja tijekom mjesečnice.

6. Je li točno da se trudnoća iza 35. automatski smatra rizičnom?

TOČAN ODGOVOR JE: A) Da

Istina, takav stav jest pomalo diskriminirajući pogotovo ako znamo da u Hrvatskoj upravo majke između 35. i 39. godine godišnje rode oko 13% od sveukupnog broja rođene djece. Studije i praksa pokazuju da uz dobro praćenje trudnoće nema većeg rizika ni za bebu ni za majku. Baš, naprotiv. Žene te dobi obično žive urednije, svjesno se zdravije hrane i dijete je najčešće željeno. Kao trudnice također puno više paze na sebe i puno su revnije u pridržavanju uputa liječnika kao i preporučenih pregleda u usporedbi s dvadesetogodišnjakinjama.

7. Je li istina da starije žene imaju veću šansu roditi dijete s Downovim sindromom?

TOČAN ODGOVOR JE: B) Da, statistički gledano starije žene češće rađaju djecu s genetskim poremećajima

Pojavnost Downovog sindroma je tri puta veća kod starijih rodilja. Ipak mogućnost rođenja takvog djeteta postoji i kod svih ostalih trudnoća i izražava se omjerom 1:600. Kod rodilje koja ima 40 godina taj omjer iznosi 1:100. Razlog su godine zbog kojih češće dolazi do grešaka u dijeljenju stanica. No, taj omjer ustvari govori i da se 99% djece majki od 40 godina rađa zdravo i bez ikakvih genetskih poteškoća.

8. Što mislite je li točna opaska da žene iznad 35. imaju češće komplikacije u trudnoći u usporedbi s mlađim trudnicama?TOČAN ODGOVOR JE: A) Iako za neke komplikacije kao što je gestoza ipak postoji veći rizik kod starijih trudnica, to u principu nije točno.

Iza 35. raste rizik da će trudnica imati problema s gestozom ili dijabetesom. Druge komplikacije kao što je križobolja ili mučnina nemaju nikakve veze s godinama.

9. Prvo dijete s 38? Znači li to automatski carski rez?

TOČAN ODGOVOR JE: B) Starije rodilje su jednako izdržljive kao i mlade, a carski rez je povezan s drugim komplikacijama, ali ne i godinama.

Doduše kod prvorotkinja sa 38 ili više godina, carksi rez je dvostruko češći, no ne i nužno uvijek potreban. Starije rodilje imaju jednako učinkovite trudove kao i mlađe i jednako se dugo otvaraju. Također se kod starijih rodilja ne javljaju češće niti položaj na zadak, niti prerano odvajanje posteljice niti predležeća posteljica. Liječnici doduše često savjetuju carski rez jer se plaše da bi se djetetu moglo nešto dogoditi tijekom porođaja, a žena neće lako ponovno ostvariti trudnoću u tim godinama.

10. Kad žena, statistički, više nije plodna?TOČAN ODGOVOR JE: B) Oko 50. godine.Statistički, ženska plodnost prestaje s 50 godina. To naravno ne znači da će svaka žena izgubiti plodnost sa toliko godina, ali se svakako radi o statističkom prosjeku.Želite li svoja iskustva s kasnijom trudnoćom podijeliti s drugim ženama, mamama ili trudnicama, pridužite nam se na temi na Forumu!Tekst: Roditelji.hr

Foto: Thinkstock