Iako u trudnoći ne treba prestati biti aktivna, za trudnicu je dobro da se češće odmara

Umor koji trudnica osjeća u prvom tromjesečju trudnoće rezultat je djelovanja hormona trudnoće, no u kasnijoj fazi umor je način na koji vam tijelo nastoji reći da usporite!



  • Kratak odmor usred dana možda zvuči kao luksuz koji si ne možete priuštiti. Međutim, vama i bebi zaista je potreban. Ako ne možete zaspati, podignite noge i odmorite se najmanje 30 minuta.



  • Tehnike opuštanja poput joge, rastezanja, dubokog disanja ili, pak, masaža pomažu smanjiti napetost i pospješuju noćni san.



  • Imate li bolove u leđima koji vam ometaju san, pokušajte leći na lijevi bok i savijte koljena. Trbuh poduprite jastukom kako biste rasteretili leđa. Tjelovježba također može ublažiti bolove u leđima, ali i pomoći kod problema sa spavanjem ako se ne izvodi nekoliko sati prije spavanja.



  • Slušajte svoje tijelo mogli biste biti među mnogim ženama koje kažu kako se nikada nisu osjećale tako dobro kao za vrijeme trudnoće. Osim toga, zdrave navike mogu biti temelj zdravog životnog stila koji ćete poželjeti zadržati i nakon porođaja.



Dok odmarate, vježbajte!


Zdjelično dno sastavljeno je od dubokih i površinskih mišićnih vlakana koji poput potporne mreže podupiru mjehur, maternicu i crijeva. U trudnoći dno zdjelice može oslabjeti zbog težine maternice i djelovanja hormona trudnoće koji olabavljuju tu skupinu mišića.



Time je oslabljena i njihova funkcija, pa nerijetko dolazi do opstipacije ili nemogućnosti zadržavanja mokraće, primjerice kod kašljanja, kihanja, smijanja ili vježbanja.



Mišiće je moguće učvrstiti i ojačati svakodnevnim vježbama. Nekoliko puta dnevno vježbajte mišiće zdjeličnog dna tako da ih stisnete kao da želite zaustaviti mokrenje: ponovite 10 dugih, a zatim 10 brzih stisaka. Čvrsto zdjelično dno može pridonijeti i lakšem porođaju.



Tekst: Rahela Filip


Foto: Thinkstock