Život nas često iznenadi kad to najmanje očekujemo. Neočekivana trudnoća mnogima može biti uzbudljiva pustolovina, dok kod drugih izaziva osjećaje tjeskobe, potištenosti i straha od onog što donosi budućnost. Ipak, nije sve tako crno, vjerovali ili ne, postoje načini kako se suočiti s budućim promjenama i iskustvima.

KADA JE PRAVO VRIJEME ZA OBITELJ?

Često se kaže kako ne postoje idealne okolnosti da se začne dijete. Postoje jedino situacije koje mogu zamrsiti trudnoću i dolazak djeteta na svijet. Neke žene jednostavno nisu spremne, druge smatraju da njihove životne okolnosti ne idu ruku pod ruku s majčinstvom. Ženu koja nije u stabilnoj vezi kad zatrudni ili čiji partner nerado prihvaća pomisao da odgaja dijete, može preneraziti pomisao na samohrano majčinstvo. Isto tako, stabilnost može biti narušena ako se ubrzo nakon dolaska bebe u kuću dogodi druga trudnoća. Štoviše, trudnoća se događa i u tinejdžerskoj dobi i nerijetko se ispriječi između djevojke i njezinih planova za budućnost te izazove sukob s roditeljima.

Ipak, katkad neočekivana trudnoća može biti odgovor na dileme vezane uz obitelj koju želite, ali pravi trenutak nikako da stigne. Možda sudbina preuzima stvar u svoje ruke i nastoji vam reći da ste sasvim spremni i “kada ćete ako ne sada”. Osim toga, nikada nismo baš potpuno spremni na dijete, bojimo se nepoznatog i promjena koje dijete unosi u naš život.

SUOČAVANJE S OSJEĆAJIMA

Vijest o trudnoći izvrstan je razlog za radost i slavlje, pa ipak mnoge žene na nju reagiraju suzama. Neplanirana trudnoća često pokreće bujicu snažnih osjećaja s kojima se žena mora suočiti. Najčešće su to osjećaji nevjerice i šoka, nerijetko žene imaju osjećaj da im se cijeli svijet ruši, a kroz glavu im prolaze svi planovi za budućnost koji su odjednom narušeni i čine se neostvarivima.

Iako su tinejdžerske trudnoće posebno teške, neplanirana trudnoća u stabilnim zajednicama i vezama može u jednakoj mjeri izazvati paniku. Smatrate li da su dani pelena, bočica usred noći, prevrnute kutije žitnih pahuljica i učenja o dijelovima tijela daleko iza vas, povratak u taj kaos i bebina ovisnost o vašoj skrbi bit će vrlo teški. Također se javlja strah zbog neplaniranih financijskih izdataka, ali i zabrinutost zbog manjka kućnog prostora i vremena u ionako pretrpanom dnevnom rasporedu te nedostatka energije i umora koji je posljedica skrbi o novorođenčetu. Svejedno, u većini su slučajeva takvi strahovi kratkotrajni.

OPREČNE EMOCIJE

Trudnice proživljavaju razne emocije, koje su posljedica utjecaja novih hormona. Pridodamo li tomu i tjeskobu zbog neplanirane trudnoće, nastaje pregršt oprečnih emocija, primjerice neopisiv strah i želja da se trudnoća održi. Žene koje nisu spremne na trudnoću moraju biti svjesne da svaka trudnica proživljava dvojake osjećaje o svojoj trudnoći, pa čak i kad je pomno planirana.

Trudnoća je nevjerojatno tjelesno, psihičko i emotivno iskustvo neovisno o okolnostima, i uvijek je potrebno određeno vrijeme prilagodbe na promjenu identiteta koju donosi majčinstvo. Većina žena pita se kako će se snaći u ulozi majke i jesu li dorasle tomu, što će se dogoditi s njihovom spolnošću, karijerom, neovisnošću te kakve će promjene roditeljstvo unijeti u odnos s partnerom.

Takvi su osjećaji sasvim opravdani kada se suočavamo s nečim na što nismo spremni. S obzirom na brojne promjene koje trudnoća izaziva, prirodno je ako je trudnica razočarana što gubi svoju slobodu i samostalnost, ako razmišlja o stvarima koje još nije učinila i pita se hoće li ih imati prilike napraviti kad postane majka. Suočavanje s nečim nepoznatim poput majčinstva nije lako, pa je normalno osjećati strah i preispitivati svoje sposobnosti.

NAJVAŽNIJA ŽIVOTNA ODLUKA

Iznenadna trudnoća vrlo često stvara potrebu da što prije donesemo odluku o daljnjim postupcima. Pritisak pristiže sa svih strana, prije svega od oca djeteta, bilo da je riječ o suprugu, partneru ili dečku, te od obitelji koja nepovoljno gleda na okolnosti u kojima se nalazite. Tu je i žurba koju nameće kratak rok za prekid trudnoće. Svi ti čimbenici dodatno pojačavaju paniku i stres.

U takvim je situacijama vrlo teško donijeti odluku. Stoga većina stručnjaka smatra važnim da ne djelujemo u žurbi. Nakon prvog naleta panike, šoka i suza, potrebno se pribrati te odvojiti vremena i pokušati shvatiti što se događa te sagledati situaciju iz svakog kuta.

Informirajte se o svakoj mogućoj opciji jer ćete tako lakše odlučiti što dalje i bit ćete sigurniji da ste donijeli ispravnu odluku. Prije svega slušajte svoje osjećaje, kao i pitanja koja u vama izaziva neplanirana trudnoća, te otkrijte što je za vas važno i stvarno.

Veoma je važno odvojiti vrijeme za razmišljanje o svojim osjećajima prije nego što se izložite vanjskim pritiscima.

Neočekivana trudnoća može potaknuti napetost i među partnerima u stabilnoj vezi, osobito ako se ne slažu oko odluke. Imate li poteškoća u racionalnom razrješavanju problema s partnerom, ne raskidajte odmah svoju zajednicu jer muškarci nerijetko promijene mišljenje i naviknu se na pomisao o (novom) djetetu u kući, osobito kad se počnu nazirati opipljivi znakovi budućeg roditeljstva. Ljubav prema djetetu često se pojavi s dolaskom neplanirane bebe kući, iako je potrebno još određeno vrijeme da se razriješe svi problemi koje je trudnoća prouzročila. Ipak, nikada ne narušavajte svoju i bebinu sigurnost. Veoma je važno da se okružite osobama od povjerenja, koje vam mogu dati pokoji savjet i biti nužna podrška.

ŽIVOT NE PRESTAJE NAKON ROĐENJA DJETETA

Iako je u početku trudnoća neželjena, žene ili parovi često odluče zadržati dijete. Naime, samo zato što par nije planirao imati dijete, ne znači da ne može odabrati prioritete i prilagoditi se situaciji. Kad se donese odluka da se trudnoća održi, ona se nastavlja kao i svaka druga i bebu u obitelji uglavnom dočekaju s jednakim žarom kao i planirano dijete.

Što god odlučili, ne prolazite kroz teška razdoblja sami. Potražite pomoć od bliskih osoba u koje imate povjerenja: obitelji, prijatelja, ljudi koji su proživjeli slična iskustva ili stručnih osoba (liječnika koji vas mogu dalje usmjeriti). To će vam biti neprocjenjiva potpora. Samohrane majke uz podršku okoline lakše proživljavaju neplaniranu trudnoću od žena koje su posve same. Neke mlade žene koje još nisu završile studij nastavljaju pohađati predavanja unatoč trudnoći, upravo zahvaljujući podršci svoje obitelji. Druge nastave studij poslije, kada dijete dovoljno poraste da ga mogu povjeriti nekome na čuvanje. To što je dijete stiglo u otežanim okolnostima ne znači da vaš život treba stati!

Svaka je žena, baš kao i svaka trudnoća, različita – stoga ne postoji pisano pravilo kako postupiti u slučaju neplanirane trudnoće. Najvažnije je da odluka bude dobro promišljena i čvrsta te da je donese trudnica, a ne neka druga osoba. Žene koje odluče prekinuti trudnoću ili dati dijete na usvajanje, ne trebaju se zbog toga osjećati krivima. To je izbor koji ne treba osuđivati. One, pak, koje odluče zadržati dijete ubrzo će shvatiti da je ljubav koja ih povezuje s djetetom bila vrijedna svih poteškoća na koje su naišle.

Tekst: Rahela Filip

Foto: Thinkstock