Snovi su sastavni dio počinka svake osobe. No čini se da žena u trudnoći sanja više, a i vjerojatnije je da će se sjetiti svojih snova zahvaljujući djelovanju nekoliko čimbenika.

Hormoni Majčino tijelo u trudnoći proizvodi razne hormone koji pomažu u održavanju i napredovanju trudnoće. Ti hormoni – ponajprije progesteron – mogu produljiti REM-fazu, dio ciklusa sna u kojem započinju mnogi snovi.

Učestala buđenja Uostalom, trudnice moraju spavati više nego inače, a što više spavaju, više i sanjaju.

Snova se lakše sjetiti tik nakon buđenja, bili trudni ili ne. Budući da trudnoća sa sobom donosi mnoge neugodnosti, trudnice se često bude noću. Time imaju veće šanse sjetiti se snova koje su upravo sanjale nego kad neprekinuto spavaju pa zapamte samo posljednji san prije jutarnjeg buđenja.

Emocije Snovi mogu biti živopisniji i češći zato što podsvijest trudnice radi prekovremeno kako bi se suočila s emocijama vezanima uz trudnoću. Zabrinutost za djetetovo i vlastito zdravlje, nemir zbog trudnoće, strah od porođaja i sumnja u vlastite roditeljske sposobnosti – sve se te emocije, čak i kad ih trudnica nije svjesna, odražavaju u snovima. Na taj način naš um pokušava riješiti probleme ili strahove.

Vitamini Vitamin B koji se nalazi u prenatalnim vitaminima pomaže proizvodnju moždanih kemikalija zaslužnih za učestale snove.

Bolje zdravlje Većina žena u trudnoći izbjegava štetne tvari poput alkohola, droge i cigareta, koje obično blokiraju i sprečavaju apsorpciju vitamina potrebnih za sanjanje.

Kako sanjaju trudnice ovisno o tromjesečju trudnoće?

Proučavanje snova ukazalo je na učestalost nekih snova u određenim razdobljima trudnoće, ovisno o tjelesnim promjenama trudnice, ali i o očekivanjima i strahovima vezanima za dolazak djeteta.

U prvom tromjesečju trudnoće žene postaju svjesne plodove vode i povećane količine tekućine u tijelu. Potreba za mokrenjem češća je – kao da im tijelo pokušava nešto reći! Stoga snovi često sadrže slike koje simboliziraju plodnost, poput vrta, voća, cvijeća, vodu i plivanje – primjerice fetus pluta u vodi ili pliva riba, a često i sama trudnica, što simbolizira njezino poistovjećivanje s fetusom.

Učestali su motivi u ovom razdoblju zgrade i kuće. Simboliziraju žensko tijelo zbog otvorenih prostora u unutrašnjosti zgrade i događanja koja se u njoj zbivaju – to je podsvjesna predodžba trudnoće i odraz je tjelesnih promjena trudnice. Kako trudnoća napreduje, kuće i zgrade bit će nadograđene ili izobličene. Zgrade često postaju sve veće, pa su snovi o neboderima uobičajeni u kasnoj trudnoći.

U drugom tromjesečju snovi odražavaju promjene u bebinu i majčinu tijelu. Trudnice često sanjanju male životinje koje simboliziraju bebu, ali i zabrinutost vezanu uz budući odnos s djetetom. Smatra se da su snovi o životinjama rezultat ženine svijesti o djetetovim pokretima. Zato žena nerijetko sanja da je rodila malu životinju ili neljudsko biće, poput jajeta.

U trećem tromjesečju trudnoće žene često sanjaju svoje dijete – pitaju se kako će izgledati i hoće li biti dječak ili djevojčica ako ne znaju spol djeteta. Mnoge se majke “sjete” imena za dijete u snovima. Trudnice postaju svjesne da će se uskoro morati “odvojiti” od svoje bebe, koja će izaći na svijet. Time se katkad potiču loši snovi o porođaju, u kojima rodilja jako krvari, ostaje bez ruku ili nogu ili pak gubi dio sebe.

Česti su i snovi o odlasku na putovanje ili pakiranju, kao odraz strahova od nepoznatog. Još jedna od učestalih tema snova u posljednjim mjesecima trudnoće jest seks, ma kako neobično to zvučalo. Budući da je u tom razdoblju teško biti intiman zbog velikog trbuha, vjeruje se da su snovi o seksu emotivni nadomjestak za manjak spolnih odnosa u stvarnosti. Takvi snovi također pomažu trudnici da se osjeti poželjnom i voljenom. Snovima vezanima uz odnos s partnerom podsvijest pokušava riješiti zabrinutost o tome kako će se taj odnos promijeniti nakon dolaska djeteta.

Tekst: Rahela Filip

Foto: Thinkstock