Možda je vezanje sigurnosnim pojasom u trudnoći neudobno, ali je nužno i može spasiti živote. Kako pravilno vezati pojas u trudnoći?

Nekoliko važnih činjenica o vezanju trudnica u prometu:

    • Bilo bi najbolje koristiti se sigurnosnim pojasom s tri točke vezanja, čiji jedan dio prelazi preko kostiju zdjelice, a drugi preko ramena. U slučaju sudara sigurnosni pojas općenito sprečava izbacivanje iz automobila, dok dio koji prelazi preko ramena dodatno osigurava da se smanji pritisak tijela trudnice na tijelo djeteta.
    • Donji dio pojasa mora prelaziti preko kostiju zdjelice i ispod trbuha. Na tržištu postoje atestirani jastučići za sjedenje osmišljeni posebno za trudnice koji osiguravaju ispravnu putanju donjeg dijela pojasa, držeći ga nisko ispod trbuha.
    • Gornji dio pojasa mora prelaziti između dojki i trbuha. Važno je znati da se sigurnosni pojas ne smije vezati iznad ili izravno preko trbuha niti se gornji dio pojasa smije postavljati ispod ruke ili iza leđa.
    • Sigurnosni pojas mora biti dovoljno zategnut. Ako vozite, pomaknite sjedalo unatrag što je više moguće da vam ipak bude udobno, a naslon djelomice spustite tako da bude dovoljno prostora između vašeg trbuha i upravljača.
    • Poželjno je da automobil ima zračni jastuk. No imajte u vidu da sam zračni jastuk nije zamjena za sigurnosni pojas, on pruža zaštitu samo ako se rabi zajedno s njime. Možda vam je vezanje sigurnosnim pojasom u trudnoći malo neudobno, ali doista je nužno i može spasiti život i vama i bebi.

Tekst: Snježana Krčmar

Foto: Thinkstock