Mnoge bi trudnice mogle imati poteškoća s pronalaženjem udobna položaja za spavanje, osobito ako najradije spavaju na trbuhu ili leđima. Zato se najbolje već u ranoj trudnoći privikavati na spavanje na boku jer će to biti najudobniji položaj kako trudnoća bude napredovala.

Posebno je povoljno spavanje na lijevom boku lijevom boku, jer se u tom položaju uklanja pritisak teške maternice na donju šuplju venu koja dovodi krv iz donjeg dijela tijela prema srcu. 

Cirkulacija u smjeru srca stoga je poboljšana i omogućava optimalni dotok krvi, a time i hranjivih tvari prema fetusu, maternici i bubrezima. Jednako tako, bubrezi će se lakše osloboditi otpadnih tvari i tekućine, čime se smanjuje oticanje gležnjeva, stopala i šaka.

Hladnije u spavaćoj sobi

Tjelesna temperatura u trudnoći je povišena, pa temperatura na termostatu mora biti snižena za lakši san, idealno oko 18 °C. Sve dok je vani vrijeme ugodno, sobu valja prozračivati jer svjež zrak može pogodovati snu.

Na leđima baš nije ugodno

Naravno, spavanje u jednom položaju cijelu noć nije ugodno, a mijenjanje položaja sasvim je normalno. Prevrnete li se na leđa, vjerojatno će vas probuditi neugoda koju stvara pritisak teškog trbuha na kralježnicu i leđne mišiće.

Dugotrajno zadržavanje u tom položaju može pogodovati pojavi apnee, posebno kod pretilih žena, te izazvati vrtoglavicu. Za mirniji san koristit će vam dodatni jastuci kao potpora raznim dijelovima tijela. Trudnicama često pomaže ako namjeste jastuk pod trbuh, leđa ili između koljena. Osjećate li pak da teško dišete ili patite od žgaravice, dobro je jastucima podići gornji dio tijela.

Tekst: Rahela Filip

Foto: Profimedia