Kontrolirajte potrebu da se ogrijete toplim čajem, čokoladom, kavom...

Boravak na svježem zimskom zraku dovoljan je razlog za dodatnu šalicu vruće kave ili kakaa. No, trudnice, oprezno s kofeinom! Prevelike količine kofeina, posebno u prvom tromjesečju trudnoće, nisu zdrave za bebu.

Dio kofeina koji trudnica unese u organizam putuje posteljicom do fetusa. Prema nekim istraživanjima, pretjerano uživanje u kofeinu može povećati rizik od spontanog pobačaja i ometati rast djeteta. Međutim, umjerene količine nemaju neželjenih posljedica na vaše, a ni na zdravlje vaše bebe, stoga pazite da dnevni unos ne prelazi 300 mg (otprilike jedna šalica kave ili dvije šalice čaja).

Kofein se nalazi u kavi, nekim čajevima (npr. zelenom, crnom, bijelom čaju) i čokoladi, zato vodite računa o svim izvorima kofeina.

Ako želite biti sigurni da vaš odabir napitka ne šteti bebi, kavu i čokoladu zamijenite sokom od jabuke ili toplim mlijekom te voćnim i biljnim čajevima kao što su čajevi od citrusa, đumbira, matičnjaka, limete ili šipka.

U situacijama kada želite nazdraviti radije posegnite za mineralnom vodom, koja potiče probavu ili bezalkoholnim voćnim koktelom. Ne zaboravite da beba pije isto što i vi pa ćete, primjerice, uz voćni koktel sigurno nazdraviti zajedno.

Tekst: Rahela Filip

Foto: Thinkstock