Zbog vjerovanja da su stomatološki zahvati u trudnoći štetni, trudnice često izbjegavaju posjet stomatologu. Taj je strah potpuno neosnovan.

Naravno da bi bilo bolje sve probleme riješiti prije samog začeća, ali i u suprotnom dentalni stručnjaci mogu pomoći.



Neovisno o tome postoje li problemi u ustima, poželjno je posjetiti stomatologa svaka dva ili tri mjeseca. Stomatolog će temeljito pregledati zube i zubno meso, izliječiti eventualne karijese i očistiti meke naslage i zubni kamenac. Redovito profesionalno čišćenje smanjit će mogućnost nastanka novih karijesa i gingivitisa. Sve veće karijese treba sanirati što prije da ne bi izazvali komplikacije i širenje infekcije. U slučaju da postoji potreba za složenijim stomatološkim zahvatima, stomatolog će u dogovoru s ginekologom odlučiti kada je najpovoljnije vrijeme za takav zahvat da se ne našteti ni trudnici ni plodu. Povećan oprez potreban je kod patoloških i rizičnih trudnoća.



Rentgensko snimanje


Ako je za liječenje zuba nužno rendgensko snimanje, tada je to najbolje napraviti nakon 12. tjedna trudnoće jer je plod u prvom razdoblju trudnoće najosjetljiviji na vanjske utjecaje. Iako je za rtg zuba potrebno minimalno zračenje, a sam objekt snimanja udaljen je od maternice, potrebno je poduzeti mjere zaštite (olovna pregača) i uvijek je bolje primijeniti digitalne tehnike snimanja.



Digitalne rtg tehnike imaju prednost pred klasičnima jer zrače 80% manje od klasičnih uređaja.



Smiju li se koristiti anestetici?


Kod nas je uvriježeno mišljenje da se trudnicama ne smije dati anestezija jer je štetna, što je potpuno pogrešno. Štetnost anestetika koji se upotrebljavaju u stomatologiji nije dokazana. Veće količine anestetika mogu štetiti u poodmakloj trudnoći, ali je njihova primjena u ranoj trudnoći potpuno sigurna. Najbolje je primjenjivati minimalne količine anestetika, ali koje su dovoljne da osiguraju bezbolnost prilikom zahvata.



Ako je u stomatološku terapiju potrebno uključiti antibiotike ili analgetike, stomatolog će prepisati one koji nisu štetni za majku i dijete. Od antibiotika najsigurniji su oni iz skupine penicilina. Svakako treba izbjegavati tetraciklin, koji izaziva trajna obojenja na zubima djeteta i smetnje u rastu noktiju i kostiju. Od analgetika trudnicama se propisuju oni na bazi paracetamola. Aspirin i nesteroidne protuupalne lijekove treba svakako izbjegavati.



Tekst: Dr. med. dent. Dea Jurić Perković, Split


Foto: Thinkstock