U posljednjih nekoliko desetljeća broj višeplodnih trudnoća u porastu je i u Hrvatskoj i u svijetu općenito, a jedan je od glavnih uzroka sve češća upotreba lijekova za plodnost i tretmana za umjetnu oplodnju. Kao drugi mogući uzroci pojave blizanaca navode se gensko naslijeđe, broj prethodnih trudnoća, dob žene i boja kože.

Što su višeplodne trudnoće češće u obitelji, mogućnost, da ih i nadalje bude, raste. Osim toga, što je više djece žena rodila, veća je vjerojatnost da će roditi blizance. Statistika također pokazuje da crne žene češće rađaju blizance nego bijele, dok je primjerice među Japankama to vrlo rijetka pojava. Usto se pokazalo da majčinstvo u kasnijoj dobi povećava izglede za višeplodnu trudnoću.

Kako i kada se dogodi začeće blizanaca?

U trećini slučajeva oplođeno je samo jedno jajašce koje se poslije razvija u dvije odvojene stanice, a svaka stanica izrasta u pojedinačni fetus pa nastaju jednojajčani blizanci. U preostale dvije trećine slučajeva prilikom ovulacije dolazi do otpuštanja dvaju jajašaca koja oplođuju dva spermija pa nastaju dvojajčani blizanci. Ti blizanci mogu biti začeti u isto vrijeme ili jedan za drugim unutar jednoga menstrualnog ciklusa pa, teoretski, dvojajčani blizanci mogu imati i različite očeve. Oni dijele oko polovine gena pa mogu sličiti jedan drugome ili biti sasvim različiti.

Ako se oplođeno jajašce podijeli tijekom prva dva tjedna, razvit će se jednojajčani blizanci. Vrlo je rijetka ali ipak moguća i sljedeća pojava: podjela tijekom ranog fetalnog razvoja nije potpuna, pa se razvijaju sijamski blizanci – identični blizanci koji mogu dijeliti dijelove tijela ili organe. Nije poznat točan uzrok te neobične pojave, koja se najčešće javlja u Indiji i Africi, ali pretpostavka je da do razdvajanja zigote dolazi tek nakon trinaestog dana od začeća.

Znakovi višeplodne trudnoće

Već kućnim testom za utvrđivanje trudnoće moguće je saznati je li riječ o začeću jednog ili više plodova. Naime, kod žena koje nose jedno dijete linija na testu što otkriva prisutnost hormona trudnoće hCG blijedo se nazire, dok se kod žena koje nose više od jednog djeteta ta linija znatno jasnije vidi. Kao uzrok tomu navodi se da žene koje nose blizance imaju višu razinu hormona hCG.

Drugi pokazatelj moguće višeplodne trudnoće jest nešto izraženije povećanje tjelesne mase i brži rast trbuha, koji se može javiti tijekom prvog tromjesečja, no ti pokazatelji nisu potpuno pouzdani ni presudni. Jednako je s jutarnjim mučninama i umorom, koji su gotovo redoviti pratitelji trudnoće: kod trudnica koje nose blizance često su izraženiji, ali to nije pravilo.

Tijekom trudnoće

Ako ste već bili trudni, najbolje je da usporedite svoje sadašnje iskustvo s prethodnim i vidite ima li razlike. Većina trudnica ne osjeća pokrete fetusa sve do razdoblja između 18. i 22. tjedna. Nekim istraživanjima pokušalo se utvrditi mogu li žene koje nose više od jednog djeteta ranije osjetiti njihove pokrete, pod pretpostavkom da bebe imaju manje mjesta u trbuhu, no nije bilo pouzdanih rezultata. Najsigurniji je pokazatelj ultrazvučni pregled, koji je moguć krajem drugog mjeseca. On brzo i sigurno otkriva je li riječ o jednom ili više fetusa.

Budući da blizanačke trudnoće prosječno traju oko 37 tjedana, dobro je ranije krenuti na trudnički tečaj. Kod višeplodne trudnoće posljednja tri mjeseca mogu za ženu biti posebno zamorna, stoga budite spremni i na to, odmarajte se što češće, kad god možete.

Ako ste saznali da nosite blizance i želite znati jesu li jednojajčani, za to ćete vjerojatno morati pričekati do rođenja ili čak dok navrše godinu dana. Jedno je sigurno: ako su različita spola, sigurno nisu jednojajčani. Ako prije dvanaestog tjedna trudnoće saznate da nosite više od jednog djeteta, možete zamoliti liječnika da provjeri je li riječ o samo jednoj posteljici ili su dvije. Naime, ako je jedna posteljica, djeca su identični blizanci, ali dvije povezane ili odvojene posteljice mogu značiti i jedno i drugo. Još jedan od načina da saznate jest analiza krvi iz pupkovine nakon rođenja djece, ali te pretrage nisu dostupne svuda i naplaćuju se posebno. U svakom slučaju, dok vaši blizanci istog spola budu odrastali, vidjet ćete imaju li jednaku boju kose, oblik ušiju i izbijaju li im zubi u isto vrijeme.

Što očekivati od porođaja blizanaca

Ako očekujete blizance, možete se pripremiti na to da će vaš porođaj biti jedinstven, neobičan i poseban. Obvezno porazgovarajte s liječnikom ili babicom o svakom pitanju koje imate u vezi s tim. Ne bi bilo loše da pravovremeno napravite plan porođaja i nikako ne zaboravite pročitati neku dobru knjigu o višeplodnoj trudnoći.

Ako vam je to prva trudnoća, posve je prirodno osjećati određenu nelagodu, možda i strah, dok se porođaj približava. Otprilike četiri tjedna prije porođaja trbuh će vam se malo spustiti, a moguće je i da vam se jave lažni trudovi. Ne uzbuđujte se oko toga, te su kontrakcije nepravilne i njihova je svrha pripremiti maternicu za porođaj.

S obzirom na to da imate višeplodnu trudnoću, nemojte se iznenaditi ako vas liječnik odluči zadržati na odjelu za održavanje trudnoće koji dan prije porođaja. Naime, kod višeplodnih je trudnoća zbog rastegnutosti maternice porođaj često prijevremen, pa se oko 50 posto blizanaca rodi prije navršenih 36 tjedana trudnoće. Zbog toga, kao i zbog male porođajne mase, ta je novorođenčad obično osjetljivija i traži mnogo pažnje nakon rođenja. Liječnik će također procijeniti koji je način porođaja najbolji za vas. U pravilu, ako je trudnoća tekla normalno i bebe su pravilno okrenute, moguće je da će se porođaj odvijati prirodnim putem. Hoće li biti vaginalni ili dovršen carskim rezom, to ovisi o više čimbenika, od kojih je najvažniji položaj beba u trenutku rođenja.

Najčešća kombinacija, u kojoj su oba blizanca okrenuta glavom prema dolje, najpovoljnija je za vaginalni porođaj. Ako je jedan blizanac okrenut glavom a drugi guzom prema dolje, također je moguć prirodni porođaj. Osim toga, način porođaja ovisi i o zdravlju trudnice i beba, stoga oko 50 posto blizanačkih trudnoća završava carskim rezom. Vaginalni je porođaj obično kraći, a put beba kroz porođajni kanal lakši jer su manje. Nakon što prva beba izađe, provjerava se položaj druge. Ako je okrenuta glavom prema dolje i sve je u redu, čeka se spontani porođaj. Obično između izlaska jednog i drugog blizanca prođe petnaestak minuta, premda je ponekad potrebno prokinuti vodenjak i požuriti porođaj. Rijetko se može dogoditi da se prvi blizanac rodi prijevremeno, a drugi nekoliko dana poslije. Općenito, porođaj je druge bebe lakši jer je prva “prokrčila” put.

Za carski rez liječnici se odlučuju ako je položaj blizanaca nepovoljan, ali i u svim slučajevima u kojima je i u jednoplodnoj trudnoći potreban taj zahvat. Ponekad je potrebna kombinacija – vaginalni porođaj za jednog i carski rez za drugog blizanca. To se događa kada se prvi blizanac rodi prirodno, a drugi postane ugrožen primjerice zbog ispale pupčane vrpce, odvajanja posteljice ili izrazito lošeg položaja koji se ne može nikakvim drugim zahvatom korigirati.

Briga o blizancima

Porođaj je prošao u najboljem redu, osjećate se dobro i stigli ste kući s dvije bebe! Sada vas očekuje dvostruka briga, ali i dvostruka radost. Premda nema bitne razlike u njezi i prehrani blizanaca u odnosu na ostalu novorođenčad, dobro je znati nekoliko stvari.

  • Blizancima je, posebno tijekom prvog mjeseca, potrebna intenzivnija pažnja pedijatra. Odvedite ih na pregled kod neurologa, fizijatra i oftalmologa, osobito ako su bebe bile u inkubatoru i dobivale terapiju kisikom.

  • Blizanci u početku mogu spavati u istom krevetiću, ali pedijatri savjetuju da ih nakon nekoliko mjeseci odvojite.

  • Najbolje je da obje bebe dojite ako je moguće. Možete ih dojiti istodobno, što je bolja varijanta jer vam za odvojeno dojenje treba više vremena. Pri svakom podoju mijenjajte strane jer se mlijeko u njima uvijek djelomice razlikuje.Dojenje blizanaca vrlo je zahtjevan posao i možda će vam trebati nekoliko tjedana dok naučite kako to izvesti kako treba. U početku ćete možda imati problema s bolnim bradavicama, bolovima u donjem dijelu leđa i premorenošću. Također ćete trebati jesti malo više, od 450 do 600 kalorija po djetetu dnevno.

  • Ako u početku ne možete razlikovati djecu, odijevajte ih različito ili jednoj oko ručice zavežite končić. Možete i zapisivati važne podatke, primjerice tko je kada jeo, kada se kupao, bio kod liječnika i slično.

  • Ako bebe ne napreduju dobro, trebali biste uvesti dohranu. Mlijeko u bočici dajte bebama naizmjence: za jedan obrok jednu podojite a drugoj dajte mlijeko iz bočice, za drugi obrok obratno. Ako jedna beba spava dok druga jede, bilo bi dobro da i nju probudite i nahranite, kako bi oba mališana imala isti ritam.

  • Ako je moguće, kupajte ih svakodnevno. Ako vam nema tko pomoći, kupajte ih naizmjence, a kada porastu dovoljno da mogu sjediti, možete ih zajedno staviti u kadicu.

  • Majke blizanaca umaraju se više od drugih, zato je najbolje da se odmarate kad god bebe spavaju. Svakako zamolite nekoga da vam pomogne u kućnim poslovima.

  • Jedna od olakšavajućih okolnosti za roditelje blizanaca jest to što će si djeca vrlo brzo početi međusobno praviti društvo, pa će ih poslije biti lakše odgajati i zabavljati nego često zahtjevne jedince.

Tekst: Snježana Krčmar

Foto: Thinkstock