Pravilna i raznovrsna prehrana može osigurati uspješnu trudnoću i rast bebe. Što podrazumijeva takva prehrana?

Tijekom trudnoće volumen krvi buduće majke poveća se za 50 posto. Kako bi se osigurala dodatna krv potrebna za rast fetusa, tijelu su potrebne dodatne količine vode, vitamina B12 i željeza. Zbog povećanja volumena krvi, bubrezi ne rade dovoljno učinkovito te se pojedini nutrijenti koji se inače resorbiraju izlučuju urinom.

Neadekvatna funkcija bubrega otežava otklanjanje suvišne vode iz organizma te otiču zglobovi i javljaju se edemi. Zbog toga su za rast i razvoj fetusa potrebne dodatne količine svih esencijalnih nutrijenata. Usto, buduće majke trebaju potpuno izbjegavati alkohol i umjetna sladila te ograničiti unos kave na najviše dvije šalice dnevno. Žene prosječne težine trebaju povećati svoju tjelesnu masu za 12-18 kg, a žene koje na početku trudnoće imaju viška kilograma ne bi trebale povećati svoju tjelesnu masu više od 8-12 kg. Tijekom prva dva mjeseca trudnoće valjalo bi dobiti tek jedan ili dva kilograma. Naime, trudnice trebaju unositi tek 300 dodatnih kilokalorija, koje uključuju jedan dodatni mliječni obrok bogat kalcijem i približno 10 dodatnih grama proteina. Masti i dalje ne bi trebale premašivati 30 posto ukupnih kilokalorija.

Proteini Tijekom trudnoće potrebna je dodatna količina proteina kako bi se potaknula sinteza majčina i fetalnog tkiva. Proteine valja osigurati unosom visokovrijednih namirnica poput soje, nemasnog mesa i ribe, jaja te mliječnih proizvoda.

Masti

Preporuke za unos masti tijekom trudnoće ne razlikuju se od preporuka koje vrijede za opću populaciju. Unos masti ne bi trebao prelaziti 30 posto ukupnoga energetskog unosa. Međutim, kvaliteta masti neobično je važna. Buduće majke trebaju jesti mnogo hrane s omega-3 masnim kiselinama, koje nalazimo u masnoj ribi i orašastim plodovima te lanenom sjemenu. Te su masnoće veoma važne za razvoj mozga i živčanog tkiva fetusa.

Folna kiselina

Sve žene koje namjeravaju zanijeti trebale bi osigurati unos 400 µg folata dnevno. Taj unos treba održavati prije i tijekom prvog tromjesečja trudnoće. Izvori folne kiseline u hrani uključuju zeleno lisnato povrće (blitvu, špinat, brokulu), šparoge, leću, jetra, kvasac i grah, a najsigurnije je folnu kiselinu uzimati u dodacima prehrani. Jedno je od najvažnijih otkrića medicine 20. stoljeća da se adekvatnim unosom folne kiseline rizik od oštećenja živčanog sustava novorođenčeta smanjuje za 48-80 posto, a sprečava se i anemija te malformacija ploda. Većina oštećenja uzrokovanih deficitom folne kiseline pojavljuje se tijekom prvih nekoliko tjedana trudnoće, a nedostatak se kod trudnice može manifestirati dekoncentracijom, umorom i razdražljivošću. Stoga je korisno dodatke prehrani uzimati i prije trudnoće, posebice za žene koje su uzimale oralne kontraceptive jer je jedan od neželjenih učinaka tih tableta i smanjenje razine folne kiseline. Dakle, svaki dan odaberite povrće bogato folnom kiselinom kao prilog glavnom jelu te ga pripremite na pari ili na lešo i tako sačuvajte folnu kiselinu te ostale vitamine i minerale.

Vitamin B12

Dodatni vitamin B12 potreban je za formiranje crvenih krvnih stanica te je stoga važno ne izbacivati iz prehrane namirnice životinjskog podrijetla koje jedine osiguravaju unos toga važnog vitamina.

Vitamin B6

Taj vitamin ključan je čimbenik u sintezi proteina. Vitamin B6 može smanjiti simptome mučnine i olakšati depresiju koja se javlja tijekom trudnoće.

Željezo

Željezo je potrebno za proizvodnju hemoglobina, molekule koja prenosi kisik u crvenim krvnim stanicama. Razinu željeza u krvi treba kontrolirati jer je anemija u trudnoći česta pojava. Meso je najbolje iskoristiv izvor željeza. Sokovi od tamnoga bobičastog voća izvor su željeza i vitamina C koji pospješuje apsorpciju željeza te ih tijekom trudnoće treba piti svakodnevno.

Cink i magnezij

Ti minerali potrebni su u većoj količini tijekom trudnoće za pravilan razvoj fetusa. Njihov unos moguće je osigurati hranom, primjerice orašastim plodovima, mesom, plodovima mora, sojom, žitaricama.

Vitamin A

Veoma je važno zapamtiti da potrebe za vitaminom A nisu povećane tijekom trudnoće. Prekomjerne količine vitamina A mogu biti toksične za fetus. Buduća majka ne bi smjela unositi više od 7500 RE vitamina A. Stoga provjerite deklaraciju na multivitaminskom pripravku!

Kalcij

Iako potrebe za kalcijem nisu povećane tijekom trudnoće, veoma je važno osigurati adekvatan unos kalcija tijekom trudnoće. Dovoljan unos kalcija potreban je za razvoj skeleta u fetusa i očuvanje rezervi kalcija majke. Kalcij je važan i za prevenciju visokoga krvnog tlaka, potencijalno opasne komplikacije u trudnoći.

Voda

Potrebe za vodom povećane su tijekom trudnoće, stoga ne zaboravite piti. Ako jedete voće i povrće, razne juhe i pijete vodu i sokove, ne morate se posebno koncentrirati na tu temu. Nastavite se pravilno hraniti, kretati i vjerojatno ćete uživati u ugodnoj, lijepoj i bezbrižnoj trudnoći − kakva bi i trebala biti!

Izbjegavajte

Ako se ne želite nepotrebno udebljati i nezdravo hraniti, izbjegavajte:

  • prženje namirnica na mnogo ulja (pomfrit, panirano meso, riba ili sir),

  • kolače i sladolede,

  • kobasice i hrenovke,

  • bijeli kruh i peciva,

  • bijeli šećer (zamijenite ga smeđim nerafiniranim ili medom),

  • velike količine soli (jer mogu rezultirati otečenim zglobovima i visokim tlakom),

  • sirovo meso, odnosno tatarski biftek (zbog opasnosti od toksoplazmoze i sl.),

  • gazirana pića i slatke sokove.

Napisala: Lejla Dervoz Rajić

Foto: Thinkstock