Nedostatak minerala, neuravnotežena prehrana i neaktivan način života samo su neka od mogućih objašnjenja za naglu pojavu bolnih grčeva kod trudnica

S problemom grčeva u nogama buduće se majke, u pravilu, susreću u drugoj polovici trudnoće. Grčevi najčešće zahvaćaju lisne mišiće, stopala i šake, dolaze neočekivano i izazivaju snažnu bol. Osobito su neugodni oni koji se javljaju noću, iznenada nas bude i prekidaju dragocjeni odmor.



O grčevima bi trebalo obavezno izvijestiti ginekologa jer se njihova pojava može povezati i sa simptomima raznih bolesti. Tako bi pojava grčeva mogla upućivati na endokrine bolesti, primjerice na poremećaje u radu štitne i paratireoidne žlijezde, zatim na probleme sa zgolobovima (reumatoidni artritis, reumatizam); poremećaje krvožilnog i živčanog sustava, te nepravilnosti u radu bubrega.



Sve nabrojene teškoće mogle bi utjecati na pojavu grčeva pa će za trudnicu biti najbolje da se posavjetuje sa svojim ginekologom. Možda će vas liječnik uputiti endokrinologu, fizioterapeutu, nefrologu ili ortopedu. Međutim, uzrok grčeva najčešće je vrlo jednostavan. Najrasprostranjeniji među njima je poremećaj u izmjeni minerala, odnosno nedostatak pojedinih minerala u tijelu: kalcija, kalija, magnezija ili fosfora.



Majčin organizam ih dobiva putem hrane pa bi stoga svaka trudnica trebala biti svjesna važnosti uravnotežene prehrane tijekom trudnoće. Prehrana bogata mineralima i vitaminima bitno će utjecati na tijek trudnoće, to jest na pravilan razvoj djeteta u majčinu trbuhu. Pored hranjivosti obroka, trudnica bi trebala obratiti pozornost i na energetsku vrijednost hrane koju konzumira. Tako će izbjeći kolebanja težine koja bi mogla pogoršati cirkulaciju, osobito u donjim ekstremitetima.




Mogući uzroci grčeva



DEHIDRACIJA


Uzrok poremećaja elektrolita (izmjene minerala) u organizmu može biti i dehidracija. Stoga ne zaboravite svakodnevno piti dovoljnu količinu tekućine. Pijte vodu, zeleni čaj i sokove.



SLABA CIRKULACIJA


Sljedeći uzrok grčeva može biti suženje krvnih žila, osobito vena, što je uzrok slabije cirkulacije i vraćanja krvi u tkiva. Pogoršanju cirkulacije doprinosi i prekomjerna tjelesna težina te povećanje maternice u kojoj raste plod. Kako ne biste dodatno izazivali pojavu grčeva, nemojte nositi usko donje rublje koje vam se urezuje u prepone.


Pažljivo odaberite odjeću, a prednost dajte prirodnim materijalima. Pripremajući se navečer za san, pogledajte se u zrcalo. Ako na tijelu nemate urezane tragove uske odjeće i donjeg rublja, dobro ste odabrali. Veliku važnost ima i vaša obuća: prednost dajte udobnosti, što automatski isključuje visoke potpetice. Tijesne cipele s uskim i nestabilnim petama izbjegavajte u velikom luku. Ako imate spušteno stopalo, nosite ortopedske uloške.


Za buduće majke od presudne je važnosti da cipele koje nose maksimalno rasterećuju stopalo i potiču cirkulaciju krvi iz udova prema srcu. U slučaju varikoznog proširenja vena potrebno je nositi posebne medicinske, elastične čarape ili zavoje za vene koje će vam preporučiti liječnik specijalist. Čarape vam trebaju odgovarati pritiskom koji vrše, odnosno veličinom.



HLADNOĆA


Uvijek se odijevajte u skladu s godišnjim dobom jer će katkad grčeve izazvati i prevelika hladnoća. Ako ste se oskudno odjenuli i hladno vam je, zagrijte se u nekoj od obližnjih trgovina ili kafiću za nepušače te popijte topli napitak.



MIŠIĆNI TONUS


Trudnicama se često savjetuje da i u trudnoći nastave s aktivnim načinom života. Osobito je važno održati mišićnu kondiciju jer bi oslabljeni mišići mogli patiti od grčeva. U tome vam neće pomoći monotoni poslovi ili radnje koje radite dugo, primjerice duge šetnje ili duga stajanja, a pogotovo dugo sjedenje.


Stoga češće mijenjajte položaj i posao koji obavljate. Ako vam noge otežaju, umore se i čini vam se da vas nešto probada, to je znak da bi mogli uslijediti grčevi. Nemojte se dovesti u tu situaciju i radije spriječite pojavu bolnih grčenja mišića.


Kad krećete u šetnju, odaberite udobnu obuću i medicinske elastične čarape. Ako ste prisiljeni dulje vrijeme stajati, premještajte težinu s jedne noge na drugu. Trudnica koja odlazi na posao trebala bi često mijenjati položaj. To znači češće ustajati s radnog mjesta i prošetati se po uredu ili hodniku, a u stankama masirati zatiljak, leđa i ramena, pogotovo ako se ti mišići nalaze pod opterećenjem.


Ako ste trudnica koja radi za kompjutorom pa pored kralježnice trpe mišići ruku i prstiju, razgibajte i promasirajte i ta područja. Pozorno uredite svoje radno mjesto. Prilagodite visinu stolca visini stola, poželjno bi bilo da stolac ima naslon za ruke, a da su vaše noge lagano podignute. Ove će mjere manje umarati mišiće.




Što napraviti kad vas uhvati grč?


Pokušajte prevladati instinktivnu reakciju i želju da se u trenutku pojave grča ne pomičete i čekate da bol prestane. Tada je potrebno napraviti upravo suprotno: razgibati taj mišić i uposliti ga. Ako je grč zahvatio stopalo, pokušajte napeti sve prste bolnog stopala (kao da ih podižete s poda) i stopalo čvrsto napnite savijajući ga prema koljenu. Ne podvijajte prste i ne podižite se na njih (poput balerine). U slučaju da se pojavio grč u području koljena, potrebno je ustati i težinu tijela prenijeti na bolnu nogu. Koljeno pokušajte ispružiti, a petom uprite u pod. Postupno ispravljate koljeno s ciljem da istegnete mišiće. Osjećaj boli može se u tkivu zadržati i neko vrijeme nakon grča, no bol više neće biti tako reska i snažna te će se postupno povlačiti. Ako je bol izrazito jaka, tada pođite liječniku koji će vam prepisati uzimanje vitamina i minerala.




Male stvari koje vam mogu olakšati život trudnice



  • Vozite li automobil? Prilagodite naslonjač sjedala, a na sjedalo možete postaviti i udobnu masažnu podlogu koja će djelovati na mišiće leđa, stražnjice i nogu. Nabavite i masažne loptice (gumene s masažnim izbočenjima) koje ćete moći valjati između dlanova i pod stopalima. Takva će masaža djelovati na mišiće i okolna tkiva i tako spriječiti pojavu grčeva.



  • Kad se vratite kući, izujte cipele i odjenite udobnu i široku odjeću. Stopala odmarajte u toploj kupki koja će sigurno ublažiti umor. Nakon kupke na stopala i noge nanesite kremu za vene koja će ublažiti težinu u nogama. Promasirajte cijela stopala, prste od korijena do vrha, a s masažom produžite i prema listovima pa sve do bedara. Na kraju se potrudite što češće sjediti tako da vam noge budu na povišenom.



  • Možete izvoditi posebnu gimnastiku tijekom posla i sjedenja. Naizmjenično podižite ispružene noge i stopalima vrtite u krug.



  • Kad idete spavati, pod noge stavite jastučić. Kad se ujutro probudite, promasirajte noge počevši od prstiju prema preponama. Energično provježbajte stopala, a prema potrebi zamotajte noge medicinskim elastičnim zavojima.