U trudnoći se u ženinu organizmu povećavaju količine krvi za podršku plodu, a za to su potrebne i dodatne količine željeza

Za proizvodnju dodatnih količina krvi potrebna je i dodatna količina željeza koju žena ne može odjednom stvoriti. Oko 20% trudnica zbog toga u početku trudnoće ima blaži manjak željeza, no budući da u trudnoći nema mjesečnih krvarenja, kojima se inače gubi željezo, ono se lako nadoknađuje raznolikom prehranom te vitaminskim pripravcima za trudnice.



Jača anemija kod trudnica se može javiti oko 20. tjedna trudnoće kad se potrebe za krvlju i željezom naglo povećavaju. U slučaju da postoji manjak željeza, obično se takvo stanje vidi na majci koja je - zbog nedostatka kisika koji željezo prenosi krvlju do svake tjelesne stanice majke i ploda - blijeda, brzo se umara, osjeća lupanje srca, nedostatak daha i nesvjesticu.



Simptomi nedostatka željeza


Simptomi anemije prvo pogađaju majku, a dijete je pošteđeno manjka sve dok to majčin organizam može podnijeti. Anemična majka rijetko rađa anemično dijete, ali zato se takva djeca znaju roditi prije termina i biti manje porođajne težine.



Iako su trudnice podložnije anemiji, postoje skupine žena koje su posebno izložene riziku za razvoj anemije. To su trudnice mršave građe, koje malo jedu ili puno povraćaju tijekom prvog tromjesečja, zatim trudnice koje su imale više trudnoća uzastopce te one koje nose blizance.



Raznolika hrana uz namirnice bogate željezom


Budući da je hrana važan izvor željeza, majka bi u svoju svakodnevnu prehranu trebala uključiti hranu i namirnice bogate željezom kao što su: govedina, jetra, srdele, kelj, buča, špinat, krumpir, grašak, slanutak, grah i suho voće. Željezo se u trudnoći mjeri pri redovitom vađenju krvi tako da se anemija lako otkriva. Pritom valja znati kako postoje i drugi tipovi anemija koje mogu nastati zbog nedostatka, primjerice folne kiseline. Zato se obavezno pobrinite uzimati folnu kiselinu prvo tromjesečje trudnoće.