Koje se sve poteškoće sa zdravljem skrivaju iza ove dijagnoze koja pogađa oko 10% trudnica?

EPH-gestoza obuhvaća skupinu problema. Kratica ispred riječi predstavlja tri poteškoće: edemi ruku, lica i nogu (E), zatim proteinurija, odnosno pojava bjelančevina u urinu (P), te hipertenzija, odnosno povišen krvni tlak (H) kod trudnice.


Uzrok ovoj skupini poremećaja još nije razjašnjen, no radi se o razmjerno čestoj pojavi u trudnoći koja, ako se ne kontrolira pa uzme maha, može utjecati na majčino zdravlje te na zaostajanje ploda u rastu. Simptomi ove bolesti počinju se javljati poslije 20. tjedna trudnoće, a mogu se pojaviti tijekom porođaja (povišen tlak) i nekoliko dana nakon porođaja.




EPH-gestoza pogađa do 10% trudnica i povlači se nakon porođaja.





Tko sve spada u rizičnu skupinu


U rizičnu skupinu ubrajaju se prvorotkinje, trudnice ispod 20. i iznad 35. godine, zatim trudnice koje nose blizance, žene koje su EPH-gestozu imale u prijašnjim trudnoćama, pojavnost EPH-gestoze u obitelji ili povijest visokog tlaka, dijabetesa, migrena ili bubrežne bolesti kod majke. U prvom razdoblju trudnoće nema simptoma koji bi na nju upućivali osim što se može otkriti standardnim testovima koje svaka trudnica tijekom trudnoće prolazi.


Većina se trudnica posve dobro osjeća iako ima EPH-gestozu, no bolest može naglo napredovati, često na nepredvidljiv način. Kad se razvije ozbiljniji oblik bolesti, trudnica obično pati od jakih glavobolja, ima poteškoće s vidom (zamagljena slika ili trepćuća svjetla u oku), bolovi ispod rebara, mučnina, povraćanje, nesvjestica, naglo oticanje lica, ruku i nogu, konvulzije. Pad u komu krajnji je i rijedak rezultat neliječenja.



Praćenje trudnice tijekom trudnoće


Kad se EPH-gestoza jednom dijagnosticira, ne postoji lijek koji bi je izliječio i time spriječio komplikacije. Zato je iznimno važno rizičnu trudnicu pozornije pratiti tijekom trudnoće, redovito provjeravati tlak i urin, rad jetara i bubrega, ultrazvukom i obojenim Dopperom pratiti stanje i rast djeteta ne bi li se trudnoća što dulje održala ili inicirao porođaj u slučaju naznaka komplikacija.


Trudnica se, ovisno o stanju, obično zadnjih mjeseci trudnoće smješta u bolnicu na čuvanje trudnoće, katkad u vrlo ozbiljnim slučajevima dobiva lijekove protiv visokog krvnog tlaka s ciljem da se spriječi prerano rođenje djeteta. U nekim slučajevima i to je rješenje. Odluka o prijevremenom porođaju uvijek se donosi na osnovi rizika za rođenjem nedonošenog djeteta i rizika za stanje majke i djeteta ako se trudnoća nastavi. Porođaj se može dogoditi vaginalno, no često se zbog naglih i nepredvidljivih komplikacija trudnoća završava carskim rezom. Majčino će se stanje poboljšati tek nakon porođaja.