Uz redovitu i pravilnu higijenu te posjete stomatologu vaši zubi mogu ostati zdravi i tijekom trudnoće

Želimo li lijepe zube, o njima se moramo brinuti. Pravilo je jednostavno i vrijedi za sve.


Trudnice u tom smislu nisu iznimka. No, zubi su obično zadnja briga kad se treba snaći u zahtjevima trudnoće. Na sreću ili, pak, nažalost, zubi se na neki način uvijek pobrinu da nas podsjete na svoju prisutnost, i to baš tijekom tih devet mjeseci. Ako se za njih na vrijeme pobrinete, spriječit ćete iznenadne posjete stomatologu i održati zdravlje osjetljivijih zubi tijekom trudnoće.



Kako u trudnoći pravilno održavati zdravlje zubi




  • Perite zube najmanje dva puta na dan pastama koje sadrže fluor.



  • Ako vaše desni krvare, ne odustajte od četkanja, nego kupite mekšu četkicu i nastavite redovito prati zube.



  • Ispirite zube vodicama za ispiranje usne šupljine koje sadržavaju fluor.



  • Upotrebljavajte konac za zube ili u ljekarnama potražite tuš za ispiranje zubi koji će vam olakšati čišćenje prostora između zubi.



  • Četkicu za zube mijenjajte svaka 2-3 mjeseca.



  • Tijekom trudnoće najmanje 2 puta posjetite stomatologa.



Ako pranje zubi izaziva mučninu?


Izaziva li četkica ili pasta za zube nagon za povraćanjem, pokušajte kupiti četkicu s manjom glavom, ne otvarajte jako usta tijekom pranja, a pastu promijenite. Isprobajte više pasti dok ne nađete onu dobru. Ako vam pomaže slušati glazbu ili zatvoriti oči i koncentrirati se na disanje i četkanje, slobodno to napravite jer ćete tako možda odmaknuti pozornost od nagona za povraćanjem.


Ne perite zube odmah nakon povraćanja, kiselina u suradnji s četkicom može naštetiti zubnoj caklini. Usta nakon povraćanja odmah isperite vodom, a zube operite za sat vremena.




Zablude o zdravlju zubi



TOČNO: ZUBI I DESNI TRUDNICE SU OSJETLJIVIJI


Hormonalne promjene u trudnoći izazivaju osjetljivost desni koje češće krvare i podložnije su upalama. Dodatan problem može izazivati kiselina od povraćanja ili refluksa koja nagriza zubnu caklinu i time otvara put bakterijama i karijesu. Ipak, redovita i temeljita higijena te odlazak stomatologu ublažava ove tegobe i svakako vrlo dobro štiti zdravlje zubi u trudnoći.



NETOČNO: 'SVAKA TRUDNOĆA - JEDAN ZUB MANJE'


Nekad se zaista smatralo da se djetetovi zubići izgrađuju tako što se kalcij za izgradnju crpi iz majčinih zubi čime sami gube na čvrstoći i kvaliteti. Proces je ipak malo drukčiji. Kalcij za izgradnju djetetovih zubića crpi se iz majčinih kostiju koje tu količinu kalcija ponovno nadoknađuju nakon što dijete prestane dojiti.



TOČNO: STOMATOLOG MORA ZNATI ZA TRUDNOĆU


Trudnoća svakako mijenja način liječenja zubi ako problem postoji. Trudnice se ne podvrgavaju rengenskom snimanju zubi, a u slučaju velike potrebe majka se mora dobro zaštititi od zračenja. Promjenu amalgamske plombe stomatolog također treba odgoditi za iza porođaja, a za popravak zubi preporučuju se bijele ili privremene ispune.



NETOČNO: ZDRAVLJE ZUBI TRUDNICE NE UTJEČE NA BLAGOSTANJE PLODA


Neredovita higijena, zapuštenost i pokvareni zubi mogu utjecati na opće zdravlje majčina organizma. Pokvareni zub ili parodontitis mogu biti izvor upalnih procesa po čitavom organizmu majke i naštetiti njezinu zdravlju čak i zdravlju srca što svakako može izazvati poteškoće s održavanjem trudnoće do predviđenog termina.