Jedite zdravo i u više manjih obroka, uzimajte potrebne dodatke koje vam preporuči liječnik i veselite se svojim oblinama

1. TROMJESEČJE


Tek ste saznali da ste trudni i to vjerojatno zbog izostanka mjesečnice, a možda i mučnina. Moguće je da ne podnosite miris određenih namirnica, a možda vam je i slabo kad pojedine samo pogledate. Pokušajte jesti više malih obroka, pijte puno tekućine i odmarajte.


Iako je u 2. mjesecu vaša bebica velika svega 3 cm i još se trbuh nije počeo zaobljavti, vaše tijelo buja. Rastu vam dojke, osjećate težinu u nogama, mučnine i nadalje dosađuju, u ustima zamjećujete prekomjerno lučenje sline, možda patite od zatvora. Pijte mnogo tekućine i jedite što je moguće više zelenog povrća.


U 3. mjesecu vaš će se trbuščić početi pomalo nazirati. Mučnine bi se pred kraj ovog mjeseca trebale smanjiti, a u skladu s time ponovno vam se vraća apetit. Sad biste mogli ”navaliti na hranu” stoga pripazite na količine i pratite porast težine.



Vodite računa o uravnoteženoj prehrani


Nema specijalnih recepata niti posebnih čarobnih namirnica koje treba sada posebno uzimati jer ste trudni. Važno je jesti sve, no o nekim sastojcima ipak treba voditi računa. To su prije svega bjelančevine koje nalazimo u mesu (piletina, puretina, nemasna govedina), ribi (tuna), jajima, mliječnim proizvodima, mahunarkama i žitaricama, orasima, pšeničnim klicama. One sudjeluju u izgradnji tkiva te su posebno važne za izgradnju živčanog sustava i mozga djeteta. Majke vegeterijanke bi svoj jelovnik trebale organizirati tako da vode računa o unosu većih količina bjelančevina biljnog podrijetla.



Uzimajte folnu kiselinu


Folna kiselina također je vrlo važan gradidbeni materijal posebice živčanog tkiva djeteta pa se preporuča uzimanje ovog preparata od samog početka trudnoće. Prirodni izvori folne kiseline su: brokula, špinat, krumpir, cjelovita riža i naranča.



Očekivan porast težine u 1. tromjesečju je:


od 1 do 3 kg






2. TROMJESEČJE


Kako dijete raste i zauzima prostor u vašem trbuhu tako se usporava metabolizam. Dolazi i do opuštanja mišića želuca i crijeva pod utjecajem hormona što izaziva zadržavanje hrane u želucu, crijevima kao i vraćanje hrane iz želuca. To je razlog zašto dolazi do žgaravice, ali i zatvora. Iapk, takve promjene u probavi imaju i svoju korisnu stranu. Organizam ima vremena iz hrane apsorbirati sve hranjive tvari i potpuno je iskoristiti za potrebe djeteta.


Ne preskačite obroke i pomno kombinirajte namirnice. Vaša prehrana sad ne mora pratiti moto ”Jedem za dvoje”, ali svakako morate unositi 200 do 300 kilokalorija više, no inače. Ako ste do sad pazili da vaš jelovnik sadrži sve grupe namirnica tad se nastavite hraniti jednako raznoliko i redovito. Izbjegavajte alkohol, cigarete i prevelike sportske aktivnosti.


U 6 mjesecu dobivate 200 do 300 g tjedno. Već ste neko vrijeme u razdoblju rasta i dobivate na težini brže nego u prvom tromjesečju. To je normalno. Mogli biste imati poteškoća sa žgaravicom. U tom slučaju jedite manje obroke, duže žvačite, izbacite jako začinjenu hranu. Nikako ne koristite sodu bikarbonu, već se savjetujete s liječnikom ili ljekarnikom. Spavajte u povišenom položaju, to će vam olakšati osjećaj pečenja.




Dodaci prehrani!


Vitaminski pripravci za trudnice preporučuju se u drugom tromjesečju trudnoće, no svakako je potrebno posavjetovati se s liječnikom i ne uzimati ih na svoju ruku.


Kalcij sudjeluje u izgradnji kosti i zubi. Važno ga je unositi prvenstveno prehranom. Namirnice bogate kalcijem su: mlijeko, mliječni proizvodi, zeleno i lisnato povrće (brokula, kelj), smokve, lješnjaci, bademi, kikiriki, prženi sezam.


Žena u trudnoći ima povećane potrebe za željezom jer sada pored svog tijela kisikom mora opskrbiti i svaku bebinu stanicu. Kako bi se željezo apsorbiralo u majčinu krv potrebno ga je uzimati zajedno s vitaminom C.



Ne smanjujte količine soli u hrani


Nije potrebno smanjivati količine soli u prehrani. Povećana razina progesterona tijekom trudnoće izaziva gubitak soli i natrija iz organizma. Kako bi tijelo nadoknadilo gubitke, sakuplja sol i natrij koji pak izazivaju poznato oticanje nogu. Taj problem možete ublažiti specijalnim čarapama za trudnice ili masažom i kremama za vene. No, važnije je napomenuti kako smanjivanje količine soli (inače umjereno zaslanjene hrane) nije preporučljivo u vrijeme trudnoće, a može biti i štetno za plod.



Očekivan porast težine u 2. tromjesečju je:


od 3 do 6 kg






3. TROMJESEČJE



Sada vaše dijete ubrzano raste i dobiva na težini. I nadalje jedite raznovrsnu hranu bogatu vitaminima, mineralima, a pogotovo željezom. Ono je važno posebice u posljednjim mjesecima trudnoće kad dijete intenzivno raste i njegove potrebe za kisikom su sve veće. Ako je majčina krv bogata željezom (željezo sudjeluje u transportu kisika do svake stanice u njezinu i tijelu djeteta) tad će se trudnica osjećati vitalnije i neće se tako lako umarati. Prirodni izvori željeza su: jetra, crveno meso i riba, jaja, punomasni mliječni proizvodi, zeleno i lisnato povrće (grašak, špinat, kelj, brokula), slanutak, buča, soja, žitarice.


U 8. mjesecu dijete je već poprilično veliko i praktički je spremno roditi se. Polako se smiješta u položaj glavicom (najčešći položaj) u kojem će ostati do trenutka rođenja. U zadnjim tjednima trudnoće dijete prvenstveno dobiva na težini i raste. Zbog toga više nema mjesta u trbuhu, a i vama postaje sve teže nositi ga. Ako niste do sad to činili, obavezno pijte puno mlijeka, neka se u vašem obroku svaki dan nađe sir i jogurt kako biste uzimali dovoljno kalcija.


U 9. mjeseu vaš mališan ima prosječnu težinu od oko 3500 kg. Ako su vas do sada mučili žgaravica i zatvor njihove posljedice biste sada mogli jače osjećati. Obavezno pijte mnogo tekućine, jedite suho voće, žitarice, puno voća i povrća, odmarajte se i ne preskačite obroke. Sada je i vama i djetetu potrebno sakupiti dovoljno energije za porođaj koji vas očekuje.




Pripazite na željezo!


Slabokrvnost je specifičan problem žena, a u trudnoći je potrebno posebno obratiti pozornost na nedostatak željeza. U dogovoru s liječnikom uzimajte preparat željeza, no svakako zajedno s vitaminom C koji pospješuje njegovu apsorpciju. Ponekad vitaminski preparati sa željezom za trudnice mogu izazvati proljev ili zatvor. Posavjetujte se s liječnikom i zajedno odaberite neki drugi preparat koji će izazivati manje neželjenih posljedica.



Uzimanje tekućine i učestalo mokrenje


Pijte tekućinu čak i ako imate stalnu potrebu za mokrenjem. Za taj osjećaj je odgovoran pritisak maternice na vaš mokraćni mjehur, posebice u prva 4 mjeseca trudnoće, a zatim ponovno u 9. mjesecu kad se dijete spušta niže prema zdjelici i priprema za porođaj. Kako biste potpuno ispraznili mjehur i bili u to sigurni, prilikom mokrenja se tijelom nagnite više prema naprijed. Ako vas potreba često budi i noću, s uzimanjem tekućine prestanite poslije podne oko 5 sati.




Očekivani porat težine u 3. tromjesečju je:


od 9 do 12 kg