trudnica na suncu

Sunčanje u trudnoći. Na što trudnice trebaju pripaziti?

Čak i ako već znate da kao trudnica trebate malo usporiti i više se paziti, malo sunca će biti korisno za vaše i zdravlje bebe koju nosite. Donosimo vam nekoliko savjeta kako sigurno boraviti na suncu kad ste trudni...

Sunčeve zrake su izvor života i to je razlog zašto ga ne treba promatrati kao neprijatelja. Sunce će našem tijelu dati vitamin D i učiniti nas sretnijima i zadovoljnijima. Njegova toplina grije naše mišiće i zglobove i opušta tetive. No, sunce, ako se pretjera može učiniti i štetu. Trudnice su u tom smislu posebno osjetljive i zato pokušajte slijediti sljedeće savjete:

Ovako se trudnice bez problema mogu prepustiti suncu:

Uz kremu: dobra zaštita uvijek se preporučuje jer koža je u trudnoći osjetljivija i lakše izgori. Zgodni su preparati bez nano-čestica i parabena, dakle slobodno uzmite bolje kreme za bebe i djecu. I naravno sunčajte se ujutro i kasnije popodne, a tijekom dana odmarajte u hladu.

Polagano ustajte: Zbog dodatnog opterećenja cirkulacije toplina i nagli pokreti mogu izazvati vrtoglavicu i nesvjesticu. Dakle, polagano i radije sjedite umjesto da ležite. Ako ležite, polako se podižite.

Uvijek imajte tekućinu uz sebe: Kad cirkulacija zakaže ili vam padne tlak, već gutljaj vode može pomoći povratku u normalno stanje.

Savjet za mame u 2. i 3. tromjesečju: i bebe u trbuhu vole sunčevo svjetlo jer ono prodire kroz slojeve kože trbuha i oboji unutrašnjost bebina skrovišta u toplu, svijetlu crvenu boju. Zato pustite svaki dan malo sunca na goli trbuh i promatrajte što će vaša beba reći na to.

trudnica na suncu

Još neke zanimljive potrepštine za plažu za trudnice:

  • stabilne japanke ili natikače
  • obavezno drugi kostim za presvući kako biste spriječili moguće upale mjehura ili gljivice kojima su trudnice sklonije…
  • boca s raspršivačem koju napunite termalnom ili običnom vodom. Njome povremeno pošpricajte lice, ruke i noge…
  • ponesite nešto za gricnuti zbog mogućeg pada šećera (orašasto i suho voće, svježe voće, bombončići koji će vas brzo oporaviti ili jednostavno pojedite sladoled).

Tekst: M.B.
Foto: Profimedia

Preporučujemo

Tagovi: ,

Pročitajte i:

Što trudnice ne vole?

Ako ste već prošli kroz jednu trudnoću, tada ćete se sigurno znati nositi s raznoraznim…

casalj pomaze kod bolova u trudovima

Kako češalj može pomoći rodilji smanjiti bolove na porodu?

Jeste li već čuli da češalj može pomoći ublažiti bolove na porodu. Da pomaže, potvrdile…

porod kod kuce

Velika internacionalna studija potvrdila: Porod kod kuće je jednako siguran kao i onaj u rodilištu!

Velika internacionalna studija pokazala je kako za rodilje bez komplikacija u trudnoći porođaj kod kuće…

Urinarne infekcije u trudnoći

Iako je učestalije mokrenje normalno u trudnoći, osobito u prvom i posljednjem tromjesečju trudnoće, ono…