trudnica na suncu

Sunčanje u trudnoći. Na što trudnice trebaju pripaziti?

Čak i ako već znate da kao trudnica trebate malo usporiti i više se paziti, malo sunca će biti korisno za vaše i zdravlje bebe koju nosite. Donosimo vam nekoliko savjeta kako sigurno boraviti na suncu kad ste trudni...

Sunčeve zrake su izvor života i to je razlog zašto ga ne treba promatrati kao neprijatelja. Sunce će našem tijelu dati vitamin D i učiniti nas sretnijima i zadovoljnijima. Njegova toplina grije naše mišiće i zglobove i opušta tetive. No, sunce, ako se pretjera može učiniti i štetu. Trudnice su u tom smislu posebno osjetljive i zato pokušajte slijediti sljedeće savjete:

Ovako se trudnice bez problema mogu prepustiti suncu:

Uz kremu: dobra zaštita uvijek se preporučuje jer koža je u trudnoći osjetljivija i lakše izgori. Zgodni su preparati bez nano-čestica i parabena, dakle slobodno uzmite bolje kreme za bebe i djecu. I naravno sunčajte se ujutro i kasnije popodne, a tijekom dana odmarajte u hladu.

Polagano ustajte: Zbog dodatnog opterećenja cirkulacije toplina i nagli pokreti mogu izazvati vrtoglavicu i nesvjesticu. Dakle, polagano i radije sjedite umjesto da ležite. Ako ležite, polako se podižite.

Uvijek imajte tekućinu uz sebe: Kad cirkulacija zakaže ili vam padne tlak, već gutljaj vode može pomoći povratku u normalno stanje.

Savjet za mame u 2. i 3. tromjesečju: i bebe u trbuhu vole sunčevo svjetlo jer ono prodire kroz slojeve kože trbuha i oboji unutrašnjost bebina skrovišta u toplu, svijetlu crvenu boju. Zato pustite svaki dan malo sunca na goli trbuh i promatrajte što će vaša beba reći na to.

trudnica na suncu

Još neke zanimljive potrepštine za plažu za trudnice:

  • stabilne japanke ili natikače
  • obavezno drugi kostim za presvući kako biste spriječili moguće upale mjehura ili gljivice kojima su trudnice sklonije…
  • boca s raspršivačem koju napunite termalnom ili običnom vodom. Njome povremeno pošpricajte lice, ruke i noge…
  • ponesite nešto za gricnuti zbog mogućeg pada šećera (orašasto i suho voće, svježe voće, bombončići koji će vas brzo oporaviti ili jednostavno pojedite sladoled).

Tekst: M.B.
Foto: Profimedia

Preporučujemo

Tagovi: ,

Pročitajte i:

Trudnoća bez partnera - korisni savjeti za buduće mame

Iako u većini slučajeva trudnice bez partnera imaju podršku okoline, žena u ovakvoj situaciji prolazi…

poticanje trudova

Prenijeli ste? Kako potaknuti trudove?

Želite na neki način polako potaknuti trudove jer vam je termin već prošao? Evo nekoliko…

popis uvjeta za pratnju pri porodu u Hrvatskim rodilistima

Popis hrvatskih rodilišta i uvjeta za pratnju rodilje na porodu

Svaka se trudnica bavi pitanjem gdje i kako će roditi, hoće li imati pratnju i…

simptomi trudnoce

VIDEO: Prvi simptomi trudnoće

Simptoma trudnoće ustvari ima puno. Mnogi od njih se međutim javljaju i inače u normalnom…