trudnica na suncu

Sunčanje u trudnoći. Na što trudnice trebaju pripaziti?

Čak i ako već znate da kao trudnica trebate malo usporiti i više se paziti, malo sunca će biti korisno za vaše i zdravlje bebe koju nosite. Donosimo vam nekoliko savjeta kako sigurno boraviti na suncu kad ste trudni...

Sunčeve zrake su izvor života i to je razlog zašto ga ne treba promatrati kao neprijatelja. Sunce će našem tijelu dati vitamin D i učiniti nas sretnijima i zadovoljnijima. Njegova toplina grije naše mišiće i zglobove i opušta tetive. No, sunce, ako se pretjera može učiniti i štetu. Trudnice su u tom smislu posebno osjetljive i zato pokušajte slijediti sljedeće savjete:

Ovako se trudnice bez problema mogu prepustiti suncu:

Uz kremu: dobra zaštita uvijek se preporučuje jer koža je u trudnoći osjetljivija i lakše izgori. Zgodni su preparati bez nano-čestica i parabena, dakle slobodno uzmite bolje kreme za bebe i djecu. I naravno sunčajte se ujutro i kasnije popodne, a tijekom dana odmarajte u hladu.

Polagano ustajte: Zbog dodatnog opterećenja cirkulacije toplina i nagli pokreti mogu izazvati vrtoglavicu i nesvjesticu. Dakle, polagano i radije sjedite umjesto da ležite. Ako ležite, polako se podižite.

Uvijek imajte tekućinu uz sebe: Kad cirkulacija zakaže ili vam padne tlak, već gutljaj vode može pomoći povratku u normalno stanje.

Savjet za mame u 2. i 3. tromjesečju: i bebe u trbuhu vole sunčevo svjetlo jer ono prodire kroz slojeve kože trbuha i oboji unutrašnjost bebina skrovišta u toplu, svijetlu crvenu boju. Zato pustite svaki dan malo sunca na goli trbuh i promatrajte što će vaša beba reći na to.

trudnica na suncu

Još neke zanimljive potrepštine za plažu za trudnice:

  • stabilne japanke ili natikače
  • obavezno drugi kostim za presvući kako biste spriječili moguće upale mjehura ili gljivice kojima su trudnice sklonije…
  • boca s raspršivačem koju napunite termalnom ili običnom vodom. Njome povremeno pošpricajte lice, ruke i noge…
  • ponesite nešto za gricnuti zbog mogućeg pada šećera (orašasto i suho voće, svježe voće, bombončići koji će vas brzo oporaviti ili jednostavno pojedite sladoled).

Tekst: M.B.
Foto: Profimedia

Preporučujemo

Tagovi: ,

Pročitajte i:

Što uzrokuje hrkanje tijekom trudnoće i kada može biti opasno?

Hrkanje u trudnoći prilično je česta pojava i obično se javlja u trećem tromjesečju. Je…

premazivanje beba rođenih na carski vaginalnim brisom

Premazivanje beba rođenih na carski vaginalnim brisom ipak nema smisla i može biti opasno!

Bebe rođene vaginalno imaju u crijevima majčine bakterije iz crijeva, dok ih bebe rođene na…

kilogrami u trudnoci

Koliko kilograma se smijem udebljati? Ovisno s kojom težinom krećete u trudnoću...

U trudnoći svaka će žena dobiti na težini. Ali ne samo da će u tijelu…

Zdravlje i uloga posteljice

Bebin prvi dom je majčina posteljica. Koje uloge ima posteljica i kakve poteškoće s njezinim…