Spavanje u trudnoći: 4 najčešća pitanja zabrinutih trudnica

Naspavati se u trudnoći mnogim budućim mamama predstavlja nemoguću misiju, ali uz ove trikove svjetskih stručnjaka to se može promijeniti...

Prema podacima Američke organizacije za spavanje oko 80 posto trudnica ima problema sa spavanjem.

Njihovi stručni odgovori na sljedeća pitanja mogu vam pomoći da se opustite i napokon naspavate.

Koji je najbolji položaj za spavanje u trudnoći?

Možda ste već čuli da ne biste trebali spavati na leđima, posebno ukoliko ste ušli u drugo tromjesečje, a razlog tome je vena cava inferior – velika vena koja vraća krv iz donjeg dijela tijela do srca i koja je odgovorna za krv organa ispod dijafragme. Ukoliko u drugom tromjesečju spavate na leđima, može se dogoditi da ova vena bude pod pritiskom vaše maternice, a simptomi mogu biti preznojavanje, mučnina, vrtoglavica, a također se može dogoditi i da se smanji protok krvi do vaše bebe.

Mnogi liječnici iz tog razloga preporučuju spavanje na lijevoj strani, jer je tada protok krvi najbolji.

Kako biste se što bolje namjestili i ne budili se tijekom noći, pokušajte staviti jastuk između nogu ili zagrlite jedan dok ležite na lijevoj strani. Svakako bi bilo pametno da jedan postavite iza leđa, da biste bili sigurni da se nećete slučajno okrenuti na leđa.

Mogu li uzeti nešto ako mi je začepljen nos?

Na žalost, liječnici obično ne savjetuju korištenje kapi za nos u drugom stanju, što kod trudnica stvara dodatne probleme, jer visoka razina estrogena može biti uzrok oticanja nosnih membrana. Ovo stanje se naziva trudnički rinitis i mnoge buduće mame zbog toga otežano dišu, posebno dok leže.

Kapi za nos sužavaju krvne žile, što smanjuje dotok krvi u nazalne kanale, ali i placentu, upozorava Erica Nichelson, ginekologinja u Medicinskom centru u Baltimoreu. Također, kapi za nos mogu prouzrokovati visok krvni tlak. Zato, umjesto lijekova, probajte ispod glave staviti još jedan jastuk ili dobro prozračiti sobu.

Kako da se nosim sa žgaravicom u trudnoći?

Mnoge trudnice osjete neugodnu žgaravicu, posebno u drugom i trećem tromjesečju. Za to su krivi hormoni i maternica koja se razvija, te izaziva da se želučana kiselina zadrži u jednjaku. Antacidi, koji neutraliziraju želučanu kiselinu i tako povećavaju želučanu pH vrijednost, su obično sigurni za korištenje nakon prvog tromjesečja, ali se prije upotrebe posavjetujte sa svojim ginekologom.

Također, ukoliko želite izbjeći lijekove, možete pokušati jesti pet ili šest manjih obroka tijekom dana umjesto tri standardna. Izbjegavajte prženu hranu, čokoladu, luk i češnjak i kiselo voće i također stavljajte još jedan dodatni jastuk ispod glave dok spavate.

Je li dopušteno uzimati lijekove za spavanje?

Osim ako vam vaš liječnik to nije preporučio, trebali biste izbjegavati sredstava za spavanje, čak i ona prirodna poput melatonina. Umjesto toga pokušajte promijeniti neke navike pri spavanju. Pripremite si toplu kupku prije odlaska u krevet i izbjegavajte korištenje električnih uređaja, poput tableta i mobilnog telefona, neposredno pred spavanje. Njihova svjetlost može ometati prirodnu proizvodnju melatonina.

Izvor: www.yumama.com

Foto: Profimedia

Preporučujemo

Tagovi: ,

Vezano uz temu

Zdravlje i uloga posteljice

Bebin prvi dom je majčina posteljica. Koje uloge…

Čarolija trudnoće by Vježbaonica na sajmu Growing Up

Dio programa nadolazećeg sajma Growing up posvećen je…

Što trudnice ne vole?

Ako ste već prošli kroz jednu trudnoću, tada…

Primalje – zaštitnice žena

U cijelom svijetu se 5. svibnja obilježava Međunarodni…

Pročitajte i:

Slijepa majka uz pomoć tehnologije vidjela svoju bebu odmah po rođenju

Kathy Beitz od djetinjstva ima teško oštećen vid. Kad je rodila prvo dijete nije ga…

'Pa, možete usvojiti' i slične bolne rečenice koje žene mogu čuti nakon spontanog pobačaja

U seriji fotografija "Projekt Benjamin", tužne majke i očevi dijele bolne rečenice koje su im…

kucći ljubimac

Kućni ljubimac u kući trudnice

Volite životinje, a upravo ste otkrili da ste trudni, pa ste možda zabrinuti zbog prisutnosti…

Što uzrokuje hrkanje tijekom trudnoće i kada može biti opasno?

Hrkanje u trudnoći prilično je česta pojava i obično se javlja u trećem tromjesečju. Je…