Što sve pomaže potaknuti prirodne trudove?

Budući da u rodilištima ginekolozi imaju neke svoje računice kad bi porođaj trebao započeti nakon previđenog termina, moglo bi vam se dogoditi da vam sugeriraju inducirani porođaj. Ako nema znakova prenešenosti, odugovlačite, jer beba ipak zna bolje kad je vrijeme za izlazak, no možete pokušati potaknuti porođaj i nekim potpuno prirodnim načinima.

Nekim se bebama jako sviđa u maminu trbuhu i one dosta dugo ne pokazuju neku zainteresiranost za upoznavanjem ostatka svijeta. Možda ih neka od idućih aktivnosti ili namirnica motivira na brži izlazak, ako je već prošlo 40 tjedana trudnoće ili čak i više.

 1. Akupunktura
  Ova drevna kineska vještina uvelike se koristi u cijelom svijetu za najrazličitija stanja, pa se tako pomoću iglica koje se ubodu na točno predviđena mjesta na tijelu mogu potaknuti prirodne trudove. To energiju tijela usmjerava u određene organe ili tjelesne sustave. Ako nemate ništa protiv malo bockanje, potražite vještu osobu koja se bavi akupunkturom.
 2. Čaj od lišća maline
  Ovaj čaj dostupan je u nekim biljnim ljekarnama, a može se naručiti i on-line. Vrlo je koristan za mnoge stvari, a jedna od prednosti je što jača mišiće maternice. Ako ga pijete od 36-og tjedna trudnoće, kažu da može biti olakšati porod koji kraće traje i krvarenje nakon njega je smanjeno.
 3. Orgazam
  Ako tijelo na to nije spremno, malo što će ga natjerati na prirodne trudove, no ako je, svakako će pomoći i seksualni odnos i orgazam koji aktivira otpuštanje oksitocina, hormona koji je zadužen za početak i reguliranje trudova. Sperma sadržava prostaglandine koji pomažu u opuštanju glatkih mišića i ako pri odnosu dospije do vrata maternice, potaknut će je da se omekša i raširi.
 4. Stimulacija bradavica
  Ova aktivnost može prevariti tijelo da pomisli da dojite i time potakne maternicu na trudove, no ako primijetite da iz grudi izlazi tekućina, radije nemojte da se ne potroše rezerve kolostruma koje je novorođenčetu vrlo potrebno.
 5. Porođajne salate
  U SAD-u su vrlo popularne “porođajne salate” koje se mogu naći u restoranima. Sadrže podjednake količine zelene salate, ljubičastog kupusa i potočarke začinjenih balzamičnih octom i mnogi tvrde da potiču trudove. Ako ništa, zdravo je i ne može škoditi, a balzamični ocat je tu vjerojatno presudni element.
 6. Energično hodanje ili vježbanje
  Ako ste ljubiteljica prirode, iskoristite ovu pogodnost da se pošteno našećete, a ako vam je draže da usput bude i neka korist za stan, očistite ga uzduž i poprijeko (samo oprezno s deterdžentima!), to se računa kao odlična tjelovježba nakon koje k tome imate i čist, uredan prostor u kojem boravite. Skakutanje na pilates lopti također je opcija ili vožnja po “bijelim” cestama.
 7. Eh ti začini!
  Ljuti začini – papričice, čokolada s čilijem i sl. stimuliraju želučane i crijevne mišiće što neizravno utječe na mišiće maternice i može potaknuti trudove. Zbog toga se u nekim našim rodiištima za poticanje trudova znalo koristiti i ricinusovo ulje, no tu je potreban oprez da ne pretjerate u količini pa se radije prvo konzultirajte s ginekologom ili primaljom.

Tekst: Ivančica Tarade
Izvor: Trudnoća i dijete (DK, Znanje)
Foto: Profimedia

Tagovi: , , , , , , , , ,

Vezano uz temu

Bolovi u leđima kod trudnica

Svaka druga trudnica pati od bolova u leđima.…

Funkcionira li dobro vaš hormon ljubavi, roditelja i djece?

Sve aktivnosti maloga djeteta trebale bi biti ‘ogrnute’…

Pet načina na koje očinstvo mijenja mozak muškarca

Jasno je da uloga oca unosi brojne promjene…

priprema za porođaj

Pripremite se za lakši porođaj

Vijest da ćete dobiti bebu posve sigurno unijela…

Pročitajte i:

Steznik poslije porođaja – da ili ne?

Dvojite li oko toga treba li vam steznik nakon porođaja ili ne, donosimo savjete kako…

Video: porod u hrvatskom rodilištu

Mnogo je žena snimljeno kako rađaju i objavljeno na youtube-u ili nekim drugim digitalnim medijima,…

Afirmacije za osnaživanje rodilja

Bez obzira na to koliko se pripremate na porođaj, ako ste u očekivanju djeteta, dobro…

Slavne mame progovorile o svom baby bluesu

Baby blues česta je pojava nakon poroda i smatra se fiziološkim stanjem. Poremećaj stvara određene…