Steznik poslije porođaja – da ili ne?

Dvojite li oko toga treba li vam steznik nakon porođaja ili ne, donosimo savjete kako doći do ispravne odluke

Razdvajanje ravnog trbušnog mišića odnosno razdvajanje mekih tkiva središnje linije (lineae albae) naziva se dijastaza m.rectusa abdominis. Test diastasis m.recti abdominis provodi se radi provjere razdvajanja trbušnih mišića tijekom trudnoće što je normalna pojava uslijed rasta maternice. Do pojave dijastaze dolazi zbog hormonalnih promjena i nemogućnosti daljnjeg rastezanja tkiva. Najčešće se pojavljuje na mjestu najvećeg pritiska (dio središnje linije iznad pupka, a rijeđe ispod pupka). Ako je razmak širi od 2 cm tada je potrebno izbjegavati pokrete koji bi mogli utjecati na njegovo povećanje, posebice prilikom vježbi za trbušne mišiće. U slučaju veće razdvojenosti i samo ako je neophodno, rodilja treba koristiti steznik za trbuh. Steznik se ne preporučuje kod manje razdvojenosti zbog inaktivacije trbušne muskulature i opterećenja kralježnice. Fizioterapeuti mogu još u bolnici testirati dijastazu (razdvojenost) trbušnih mišića obično od trećeg do petog dana poslije porođaja, ili isto učinite nakon dolaska kući iz bolnice.

Test trbušnih mišića

Test se izvodi u ležećem položaju na leđima, noge su savijene u koljenu, stopalo je punom dužinom na podlozi. Trudnica/rodilja treba podići glavu i gornji dio leđa do lopatica. Drugim i trećim prstom treba blago pritisnuti područje odmah iznad pupka, potrebno je osjetiti rubove trbušnog mišića.

Koje su preporuke kod osoba koje imaju dijastazu?

  • Ako su trbušni mišići razmaknuti više od dva centimetra onda se morate pridržavati posebnih preporuka.
  • Ako je prisutno udubljnje i stane više od dva prsta ili ako se na mjestu gdje su prsti pojavljuje izbočina poput kupole, treba nositi steznik.
  • Vrijeme nošenja je ograničeno i podrazumijeva samo aktivnosti u hodu i kretanju.
  • Kod mirovanja se mora skinuti.
  • Nakon oporavka trbušnih mišića, pojas je potrebno potpuno isključiti.

Terapijske vježbe su dio fizioterapijske intervencije, a one uključuju aktivnosti i tehnike za unapređenje tjelesne funkcije i zdravstvenog statusa. No kod oslabljenih trbušnih mišića izbjegavaju se vježbe rotacije trupa barem do prve ginekološke kontrole, a dalje po potrebi. Kod dijastaze čiji je razmak veći od dva prsta treba izbjegavati rotiranje gornjeg dijela tijela u stranu. Svi ostali pokreti jačanja trbušnih mišića su dopušteni. Ako je razmak manji od dva prsta, tada se mogu izvoditi i vježbe s rotacijama za jačanje bočnih trbušnih mišića. Kombinacija nošenja pojasa s vježbanjem za jačanje trbušnih mišića pokazala se najboljim putem za oporavak.

Tekst: Tea Sukreški, prvostupnica fizioterapije
Izvor: sretna.story.hr
Foto: Profimedia

 

Tagovi: ,

Pročitajte i:

Ovo je neizrečena istina o rađanju djeteta. Nitko je ne smije izustiti...

U knjizi Marcusa Berkmanna 'Očinstvo', autor opisuje sve faze koje je prolazio od ženine trudnoće…

polozaji za porod

Jeste li već razmislili u kojem položaju ćete dočekati porod?

Trudni ste i sigurno razmišljate o porodu, kako će on izgledati i u kojem položaju…

poticanje trudova

Prenijeli ste? Kako potaknuti trudove?

Želite na neki način polako potaknuti trudove jer vam je termin već prošao? Evo nekoliko…

popis uvjeta za pratnju pri porodu u Hrvatskim rodilistima

Popis hrvatskih rodilišta i uvjeta za pratnju rodilje na porodu

Svaka se trudnica bavi pitanjem gdje i kako će roditi, hoće li imati pratnju i…