odgađanje kupanja novorođenčeta

Odgađanje kupanja beba odmah po porodu pozitivno utječe na dojenje

Uobičajena je praksa da se bebe odmah po porodu kupaju, no novi znanstveni dokazi sada jasno pokazuju kako je s kupanjem bolje pričekati barem 12 odnosno 24 sata nakon poroda

U studiji objavljenoj u časopisu Journal of Obstetric, Gynecologic & Neonatal Nursing odgoda kupanja povećava šansu da će majka isključivo dojiti svoje novorođenče tijekom boravka u rodilištu piše Today.com

Vodeća autorica studije Heather Condo DiCioccio, specijalist na odjelu za rodilje i novorođenčad na Klinici Cleveland Hillcrest Hospital u Ohiu, u svojem je rodilištu sama posvjedočila povećanju broja majki koje su isključivo dojile nakon što su pacijentice same sve češće tražile da se kupanje beba odgodi. Iako je praksa do tada u toj bolnici bila drugačija, liječnici su ipak prigrlili postojeće pozitivne podatke studija o odgađaju kupanja novorođenčadi (Svjetska zdravstvena organizacija ga također preporučuje odgoditi 24 sata poslije porođaja) te su i sami odlučili provesti istraživanje.

Studija je uključivala 996 majki i njihovih zdravih beba. Oko polovice žena i njihovih beba, njih 448, bilo je podvrgnuto dotadašnjoj praksi kupanja beba unutar dva sata od poroda, a 548 mama i beba prošle su kroz novi protokol u kojem je kupanje odgođeno za najmanje 12 sati.

Usporedivši obje grupe pokazalo se da je stopa isključivog dojenja u drugoj grupi porasla sa 59,8% na 68,2%.

odgađanje kupanje nakon poroda i dojenje

Dva moguća razloga povećanja stope isključivog dojenja

Jedna od teorija zašto se to događa jest ta da majka i dijete bez razdvajanja zbog kupanja mogu odmah ostvariti kontakt koža o kožu. Beba tako osjeti majčin miris, toplinu njezine kože i otkucaje njezina srca što je smiruje pa vrlo brzo počinje tražiti prsa. Druga teorija govori kako se bebe orijentiraju prema poznatom mirisu na sebi i prepoznaju ga kod majke na prsima.

U studiji su također zamijetili da je efekt bio snažniji kod žena koje su rađale vaginalno, za razliku od žena na carskom rezu koje su djecu dobivale kasnije na prsa.

Tekst: I.Š.
Foto: Profimedia

Preporučujemo

Tagovi:

Pročitajte i:

roditelji i beba

Dolazak bebe - vrijeme prilagodbe za roditelje

Nitko i ništa ne zbližava dvoje ljudi više od njihova djeteta. Rođenje djeteta daje dublji…

koliko slojeva tkiva se prereze kod carskog reza

VIDEO: Pogledajte koliko slojeva treba prerezati da bi se carskim rezom rodila beba

Koliko puta smo čuli taj komentar kako je nekoj ženi porod bio lagan jer je…

Jeste li imale simptome PTSP-a nakon porođaja?

U ovom je istraživanju 15,4% majki svoj porođaj procijenilo kao traumatsko iskustvo te ih je…

Šest tipova ponašanja na porođaju

Prepoznavanje specifičnih ponašanja na porođaju prema tipu ličnosti, može biti dovoljan razlog da se već…