ljubav

Ljubav prije prvog pogleda

Nije nimalo čudno ako se zaljubite u svoje dijete i prije no što se rodilo. Nije važno što se još niste upoznali niti ugledali jer ljubav se može roditi prije.

Moćni hormoni koji se javljaju tijekom trudnoće temelj su vaše veze s djetetom. Kako se bliži termin porođaja, majčin mozak počinje proizvoditi sve više hormona oksitocina, kojeg nazivaju i hormonom ljubavi, a koji pored toga što će igrati važnu ulogu u vođenju procesa porođaja i dojenja, psihički priprema majku na veliki doček bebe.
Bebe u majčinu trbuhu također stvaraju vezu s roditeljima. Istraživanja su dokazala da bebino srce kuca brže kada čuje majčin glas. A ako ste tata, ili roditelji koji su usvojili dijete, ne brinite se. Bebe i starija djeca također imaju sposobnost uspostave čvrstih veza uz osobe koje odgovaraju na njihove fizičke i emocionalne potrebe.

Hormon oksitocin glavni je "krivac" i za kontrakcije tijekom porođaja te laktaciju nakon porođaja. Kao mlada majka, doslovce ćete se kupati u oksitocinu kada prvi put primite dijete u naručje. Zahvaljujući tom čudesnom hormonu, zaboravit ćete na bol i iscrpljenost tijekom porođaja i preplavit će vas uzbuđenje i intenzivan osjećaj ljubavi.
Nismo zaboravili ni tate. Istraživanja kazuju kako i mladi očevi doživljavaju zanimljive i dramatične biološke promjene. Naime, neki muškarci počinju proizvoditi višak estrogena, koji, kažu stručnjaci, pomaže očevima da budu brižniji i osjećajniji.

Katkad osjećaji ljubavi izostanu
Odsutnost emocionalne reakcije također je normalna i nije ju nakon porođaja teško objasniti. Svi smo različiti i ljudski organizam nije stvoren poput precizna švicarskog sata, nego je puno složeniji. I ako majka odmah ne osjeti sve te emocije, ne treba biti zabrinuta. Druženje s djetetom, dojenje, briga za njega, nošenje djeteta, sve će to pomoći da se probudi privrženost i majčinski instinkti. Moguća odgoda tih emocija može se dogoditi i zbog različitih životnih okolnosti u kojima se majka nalazi ili zbog tzv. baby bluesa ili poslijeporođajne depresije koja se može pojaviti tijekom sljedećih nekoliko mjeseci. No, ako je žena zadovoljna, ima potporu partnera i obitelji, normalne uvjete za život s djetetom, ništa neće ometati da se uskoro razvije privrženost prema djetetu.

Foto: Thinkstock

Preporučujemo

Tagovi: ,

Vezano uz temu

Zaustavimo tragedije u obiteljima

Može li se nasilje spriječiti? – Može! I…

Postoji jedna navika koja je presudna za sretan brak

Doznajte jesli li majstori za održavanje veze i…

Dolazi li Djed Božićnjak?

Za vrijeme blagdana brojni roditelji diljem svijeta razveseljavaju…

Kad Božić zakuca na vrata

Prije nego vas blagdanska euforija potpuno obuzme, želimo…

Pročitajte i:

Slijepa majka uz pomoć tehnologije vidjela svoju bebu odmah po rođenju

Kathy Beitz od djetinjstva ima teško oštećen vid. Kad je rodila prvo dijete nije ga…

premazivanje beba rođenih na carski vaginalnim brisom

Premazivanje beba rođenih na carski vaginalnim brisom ipak nema smisla i može biti opasno!

Bebe rođene vaginalno imaju u crijevima majčine bakterije iz crijeva, dok ih bebe rođene na…

Afirmacije za osnaživanje rodilja

Bez obzira na to koliko se pripremate na porođaj, ako ste u očekivanju djeteta, dobro…

casalj pomaze kod bolova u trudovima

Kako češalj može pomoći rodilji smanjiti bolove na porodu?

Jeste li već čuli da češalj može pomoći ublažiti bolove na porodu. Da pomaže, potvrdile…