Lijek za postporođajnu depresiju bi mogao biti vrlo jednostavan

Postporođajna depresija je dosta čest problem kod mnogih novih majki. Dosta čest, ali opet se o njemu toliko često ni ne govori. Neka su istraživanja pokazala da će od postporođajne depresije patiti jedna od tri žene i to u prvih 5 godina nakon poroda

Također, kod većine žena ova vrsta depresije nije akutna, odnosno stalna, već povremena, odnosno događaju se epizode depresije. Depresija počinje neko vrijeme nakon poroda, a može potrajati i godinama nakon rođenja djeteta, a kod mnogih žena problem je s vremenom samo ozbiljniji.

Novo istraživanje pokazalo je da postoji lijek za postporođajnu depresiju, a koji ne uključuje farmaceutske lijekove.

Najbolji lijek za postporođajnu depresiju je vrijeme za sebe

Istraživanje je provedeno je više od 1500 novih majki u Australiji i istraživači su njime otkrili vezu između simptoma depresije kod novih majki u prvih šest mjeseci nakon poroda i uzimanja vremena za sebe. Naime, simptomi depresije su se smanjivali kako su nove majke uzimale više vremena za sebe.

Istraživanje je pokazalo da najmanje šanse za depresiju imaju majke koje su barem jednom ili više puta tjedno uzele vrijeme za sebe. S druge strane, majke koje nisu imale nikakvo vrijeme za sebe (ili izuzetno rijetko) su imale i tri puta veću šansu da razviju postporođajnu depresiju koja se samo povećavala s vremenom.

No, samo reći da bi majke, naročito nove majke, trebale uzeti vrijeme za sebe, je puno lakše reći nego napraviti. S jedne strane imamo majke koje jednostavno nemaju kome ostaviti dijete na čuvanje, a s druge, što je i češće slučaj, majke se teško odvajaju od svog djeteta.

Kako uzeti vrijeme za sebe?

Uzeti vrijeme za sebe ne znači da morate otići na wellness vikend da se odmorite i opustite. Ženama uključenima u ovo istraživanje vrijeme za sebe je često značilo i odlazak kod frizera, duga kupka u udobnosti vlastita doma, gledanje televizije pa čak i odlazak u trgovinu. Možda shopping namirnica i nije neko opuštanje, ali barem nećete morati kupovati namirnice s djetetom u rukama.

Bez obzira na to kako odlučili iskoristiti svoje vrijeme za sebe, važno je da ga iskoristite. Uostalom, vrijeme porodiljnog dopusta možete iskoristiti i za profesionalni razvoj, odnosno razvoj karijere. Osim što će vam vrijeme koje nećete provesti na poslu omogućiti da se barem malo odmorite od stresa (barem onog na poslu), omogućit će vam i dovoljno vremena da razmislite jeste li zaista na karijernom putu na kojem želite biti. Mnoge su poduzetnice, o čijim ste životnim i profesionalnim pričama imale priliku čitati, upravo na porodiljnom odlučile pokrenuti vlastiti biznis.

Na kraju, nemojte se bojati tražiti pomoć od vaše obitelji - supruga, roditelja, braće i sestara. Pa čak i prijatelja. Nitko ne može sve sam i ne mora vas biti sram priznati da trebate pomoć i da trebate malo vremena za sebe. Pa makar i da napokon u miru pročitate tu knjigu koja vam već mjesecima stoji na polici.

Izvor: www.womeninadria.com

Foto: Profimedia

Preporučujemo

Tagovi: ,

Vezano uz temu

Emocionalne krize nakon porođaja: jesmo li sposobni roditelji?

Simptomi s kojima se mame obično muče nakon…

Odajte priznanje Majci u sebi

Kod nas nije toliko popularna ceremonija blagoslova majke,…

Kraljevstvo nebesko u majčinom naručju

Pri spomenu na tren u kojem žena prvi…

Pričaonica i radionica 'Moj porod, moja priča'

Hrvatska udruga doula u suradnji sa Svjesnom trudnoćom…

Pročitajte i:

U koliko sati se najčešće rađaju bebe?

Nalazi znanstvenika sa Sveučilišta College London dobiveni analizom podataka za 5 milijuna poroda koji su…

Savjeti drugih mama: Što mi je pomoglo za ublažavanje bolova tijekom porođaja

Vjerujemo da će vam koristiti savjeti mama po pitanju onoga što žene najviše muči vezano…

Prijeti li mi prijevremeni porođaj?

Rijetko koja trudnica dočeka termin porođaja bez briga, ijedne dileme što i kako napraviti i…

tata na porođaju

Kako partner može pomoći na porođaju?

Mnogi se muškarci, koji su odlučili prisustvovati porođaju, u trenutku kad se treba „iskazati“ osjećaju…