Kako se u različitim zemljama obilježava rođenje djeteta?

Jeste li znali da u Kini majke nakon porođaja leže u krevetu mjesec dana? Pogledajte neke od najnevjerojatnijih običaja povezanih s rođenjem beba

Običaji koji se vezuju uz bebin dolazak na svijet nisu svuda isti, odnosno razlikuju se u cijelom svijetu. Donosimo vam neobične tradicije zastupljene u različitim narodima.

Nigerija

U Nigeriji bake igraju veliku ulogu u životu tek rođene bebe. Kako objašnjava blogerica Tilley Creary, prvo kupanje novorođenčeta obavlja upravo baka ili čak obje bake.

"Ne mogu opisati sreću i ponos kada sam vidjela kako moja mama kupa moje sinove u njihovim prvim danima kod kuće. To je divna tradicija koju i ja planiram nastaviti."

Trinidad i Tobago

U ovoj otočnoj zemlji u Karibima običaj je da oni koji prvi put dolaze bidjeti bebu stave novac u njenu ruku. Također, mnogi roditelji ne dozvoljavaju obitelji i prijateljima da dolaze u posjetu bebi nakon šest sati poslijepodne, jer se “beba može razboljeti od večernje rose”.

Kina

Kinezi smatraju da je prvi mjesec nakon bebinog rođenja kritičan i za majku i za dijete. Iz tog razloga, majke prvih trideset dana poslije porođaja provedu u krevetu. Tijekom “zuo yue” (odmaranja), žene iz obitelji (obično majka ili svekrva) pomažu mladoj mami.

“Poslije porođaja provela sam mjesec dana u krevetu. Tijekom tog vremena svekrva mi je savjetovala što trebam činiti. Nije mi dala da se tuširam, perem zube i perem kosu, a bilo je i dosta toga što nisam smjela jesti i piti. Hladna pića i nekuhana hrana bili su zabranjeni, posebno hladna voda i voće. Ona mi je savjetovala da što više jedem riblju juhu i svinjske papke kako bih poboljšala laktaciju. Rekla mi je da mi oči djeluju umorno, te nisam smjela gledati televiziju čitati knjige”, kaže gospođa Zang (32) iz provincije Henan.

Bebu i majku u prvim danima posjećuje samo najuža obitelj, dok ih ostali mogu posjetiti tek nakon mjesec dana.

Meksiko

U Latinskoj Americi postoje brojne tradicije o novorođenim bebama. Kada se beba rodi, stariji članovi obitelji pružaju mladoj mami podršku i daju joj savjete. Taj običaj se naziva “Karantena” (Cuarantena) i podrazumijeva da novopečene mame ne rade apsolutno ništa 40 dana nakon porođaja. Naime, žene iz obitelji dolaze u kuću, brinu o domaćinstvu, kuhaju ručak, pa mama ima vremena povratiti snagu i postati spremna da se posveti bebi.

Irska

Bračni parovi u Irskoj čuvaju prvi kat svadbene torte sve dok ne dobiju dijete. Tada mrvice torte pospu po bebinoj glavi kao simbol dugog i sretnog života.

Bali

Na indonezijskom otoku obitelji čekaju da beba napuni tri mjeseca kako bi organizirale slavlje. Tradicija kaže da je beba u potpunosti spremna i dovoljno razvijena s tri mjeseca, pa njena stopala ne bi trebala doticati zemlju do tada. Smatra se da su bebe u prvim danima života još uvijek povezane sa svojim svetim duhom i tek kada su stare 105 dana spremne su dodirnuti tlo i upoznati se s Majkom Prirodom.

Indijanska plemena

U indijanskim plemenima postoje različiti običaji koji se razlikuju od plemena do plemena. Hopi narod, šošonsko pleme nastanjeno na području rezervata Hopi u sjeveroistočnoj Arizoni, svoje bebe ne izlaže sunčevoj svjetlosti prvih 19 dana. Nakon toga, na ceremoniji imenovanja koja se organizira u svitanje, bebu kupa baka u mješavini vode i kukuruznog brašna. Tete također sudjeluju, donose darove i predlažu imena za bebu. Baka bira jedno od imena i upoznaje bebu sa suncem koje je već izašlo. Nakon toga organizira se veliko slavlje.

Indija

U nekim dijelovima Indije, tradicija nalaže da se bebi ne kupuje nova garderoba, već da je ona nasljeđuje od ostalih članova obitelji. Na taj način beba dobiva pozitivnu energiju svoje obitelji i usvaja obiteljske vrijednosti.

Sjeverna Koreja

Majke u Sjevernoj Koreji tri tjedna od porođaja jedu juhu od algi (miyuk gook) koja pomaže pri pročišćavanju krvi nakon porođaja.

"To je jedan od najzdravijih i najhranjivijih obroka koji obiluje vitaminima i pomaže mamama da proizvode mlijeko i da se brže oporave od porođaja", objašnjava Hana Chang iz Sjeverne Koreje.

Djeca jedu juhu za svaki svoj rođendan kao podsjetnik na dan kada su došli na svijet, ali i to kroz što su njihove majke prošle tijekom porođaja.

Novi Zeland

U Maori kulturi trudnoća se smatra zaista posebnim iskustvom. Vjeruje se da mama i beba moraju mirovati i odmarati tijekom cijele trudnoće, jer je beba još u trbuhu vrlo svjesna svoje okoline i stresa.

Zanimljivo je i to da Maori posteljicu, koja nas hrani dok smo još nerođena bića, zovu “whenua”, što je istovremeno i naziv za zemlju. Nakon rođenja oni je spaljuju, čime simbolički jačaju povezanost ljudi s majkom zemljom.

Tekst: www.yumama.com

Foto: Profimedia

Preporučujemo

Tagovi: , , , ,

Vezano uz temu

Afirmacije za osnaživanje rodilja

Bez obzira na to koliko se pripremate na…

Šest tipova ponašanja na porođaju

Prepoznavanje specifičnih ponašanja na porođaju prema tipu ličnosti,…

Bebin osmijeh

Ne postoji ništa što roditelje može očarati više…

Dolazi li Djed Božićnjak?

Za vrijeme blagdana brojni roditelji diljem svijeta razveseljavaju…

Pročitajte i:

poticanje trudova

Prenijeli ste? Kako potaknuti trudove?

Želite na neki način polako potaknuti trudove jer vam je termin već prošao? Evo nekoliko…

popis uvjeta za pratnju pri porodu u Hrvatskim rodilistima

Popis hrvatskih rodilišta i uvjeta za pratnju rodilje na porodu

Svaka se trudnica bavi pitanjem gdje i kako će roditi, hoće li imati pratnju i…

Što se događa na carskom rezu, neposredno prije te tijekom operacije?

Donosimo vam jedan mali izvadak o samom tijeku carskog reza iz nove knjige udruge Roda…

Riječko rodilište jedino u našoj zemlji dozvoljava pratnju na carskom rezu

Prenosimo razgovor koji je novilist.hr vodio s dr Teom Štimac koja je izjavila da nakon…