epiduralna analgezija

Kako se izvodi epiduralna analgezija?

Sve bi žene voljele bezbolno roditi. Mnoge se odluče u tom smislu za epiduralnu analgeziju. No, kako izgleda taj postupak i u kojem se trenutku izvodi?

Epiduralnu analgeziju izvodi isključivo liječnik specijalist anesteziolog. Palpacijom (pipanjem) donjeg dijela leđa rodilje pronalazi prostor između kralježaka u koji će ubosti iglu. "Veoma važna predispozicija za dobro izvođenje epiduralne analgezije jesu sterilni uvjeti (sterilna oprema, sterilne rukavice i sterilna površina kože iznad mjesta uboda). Nakon što se odredi mjesto uboda, jako je važno potpuno sterilizirati to područje leđa: prvo se maže antimikrobnim sapunom, onda se ispire sterilnom vodom za injekcije i naposljetku se oprano područje maže antiseptičnom tinkturom. Nakon toga se oprano polje pokriva sterilnom kompresom s otvorom iznad mjesta uboda i može se pristupiti postavljanju epiduralnog katetera", objašnjava dr. Nada Bilić, specijalistica anesteziologije i reanimatologije pri Klinici za ginekologiju i porodništvo KBC-a "Sestre milosrdnice".

Tijekom tog postupka trudnica mora biti u sjedećem položaju duboko pognute glave ili ležećem bočnom položaju. Prvo dobije lokalni anestetik, pa ubod igle uopće nije bolan. Kad anestetik počne djelovati, iglom se uđe u epiduralni prostor i tamo se postavlja tanki epiduralni kateter koji tamo i ostaje, dok se igla vadi. Rodilja kateter ne osjeća i s njim se može slobodno okretati, ležati na njemu i hodati. Kateter u epiduralnom prostoru može stajati i do četiri dana bez povećanog rizika za nastanak infekcije. Na epiduralni kateter prvo se daje probna doza da se provjeri je li kateter dobro postavljen. Tijekom tog postupka (kao i tijekom cijelog porođaja uz epiduralnu analgeziju) prate se otkucaji djetetova srca, kao i krvni tlak trudnice. Ako je sve u redu i nema promjena u krvnom tlaku trudnice, ostatak katetera zalijepi se za leđa i pacijentica dobiva punu dozu anestetika koja počinje djelovati nakon dvadesetak minuta. Kroz epiduralni kateter trudnici se injicira mješavina lokalnog anestetika i opioidnog analgetika.

"Te dvije grupe lijekova imaju različite mehanizme djelovanja, te se njihovim kombiniranim davanjem potenciraju željena svojstva, a minimiziraju nuspojave.
Ovisno o dozi anestetika doći će do anestezije (potpuna motorička i osjetna blokada) pod kojom se može raditi i carski rez ili analgezije (očuvana motorika, osjet znatno smanjen, ali još uvijek prisutan) za bezbolni prirodni porođaj. Postignuta analgezija prosječno traje oko dva sata i može se ponavljati koliko je potrebno. Postignuto stanje najbolje je održavati kontinuiranim puštanjem malih doza razrijeđenog anestetika preko epiduralne pumpe. Na taj se način osigurava bezbolnost do samog izgona, a majka pritom može aktivno sudjelovati u istiskivanju djeteta. Nakon porođaja kateter se vadi ako nije došlo do carskog reza, kad se kateter ostavlja kako bi se smanjili postoperativni bolovi", objašnjava cijeli postupak dr.Bilić, specijalistica anesteziologije i reanimatologije pri Klinici za ginekologiju i porodništvo KBC-a "Sestre milosrdnice".

Tekst: Lejla Dervoz Rajić
Foto: Thinkstock

Preporučujemo

Tagovi:

Vezano uz temu

epiduralna anestezija

Što možete očekivati od epiduralne anestezije?

Svaki vas trud vodi korak bliže vašem djetetu.…

novorodenče i mama

Je li prekasno za epiduralnu analgeziju?

Bol koji rodilja osjeća pri porođaju smatra se…

prednosti i mane epiduralne analgezije

Prednosti i mane epiduralne analgezije

Najveća je prednost epiduralne analgezije to što jedino…

trudnica

Gdje mogu dobiti epiduralnu analgeziju?

Raspitali smo se kakva je situacija u rodilištima…

Pročitajte i:

Afirmacije za osnaživanje rodilja

Bez obzira na to koliko se pripremate na porođaj, ako ste u očekivanju djeteta, dobro…

casalj pomaze kod bolova u trudovima

Kako češalj može pomoći rodilji smanjiti bolove na porodu?

Jeste li već čuli da češalj može pomoći ublažiti bolove na porodu. Da pomaže, potvrdile…

porod kod kuce

Velika internacionalna studija potvrdila: Porod kod kuće je jednako siguran kao i onaj u rodilištu!

Velika internacionalna studija pokazala je kako za rodilje bez komplikacija u trudnoći porođaj kod kuće…

carski rez

Panika na carskom rezu - Gdje je dijete?

Svaki je porod drugačiji i rijetko kada prođe onako kako smo planirali ili očekivali. Za…