Jeste li imale simptome PTSP-a nakon porođaja?

U ovom je istraživanju 15,4% majki svoj porođaj procijenilo kao traumatsko iskustvo te ih je 13,7% imalo klinički značajne simptome PTSP-a. Provjerite koji su to simtomi i prepoznajete li ih kod sebe?

U online istraživanju u okviru projekta “Mentalno zdravlje roditelja i kontekstualni čimbenici kao odrednice povezivanja roditelja s dojenčetom” provedenog tijekom svibnja 2018. godine na temu PTSP-a nakon porođaja sudjelovala je 241 majka dojenčeta starog između jednog mjeseca i godine dana. Cilj istraživanja bio je ispitati kako doživljaj porođaja i percipirane podrške tijekom porođaja predviđaju simptome posttraumatskog stresnog poremećaja (PTSP), te kako to onda djeluje na povezivanje majke i bebe.

Rezultati istraživanja

Porođaj je predvidljiv događaj, za kojeg se žene pripremaju tijekom 9 mjeseci, i općenito se smatra pozitivnim životnim iskustvom. Iako porođaj omogućuje ženama da konačno upoznaju svoju bebu, i za mnoge može označavati trenutak uspjeha i zadovoljstva, postoji i dio žena kojima je porođaj veoma traumatično iskustvo.

Rezultati ovog istraživanja pokazali su da je 15,4% majki porođaj procijenilo kao traumatsko iskustvo te ih je 13,7% imalo klinički značajne simptome PTSP-a.

Žene koje su rodile instrumentalnim vaginalnim porođajem i bile manje zadovoljne porođajem imale su ujedno i veći broj simptoma PTSP-a. S druge strane, majke koje su rodile planiranim carskim rezom, bile zadovoljnije porođajem i imale veću podršku partnera imale su uspješnije povezivanje s bebom.

Neki od simptoma PTSP-a

 • Ponavljajuća neželjena sjećanja na porođaj
 • Osjećaj napetosti pri podsjećanju na porođaj
 • Pokušaj izbjegavanja stvari koje podsjećaju na porođaj
 • Snažni negativni osjećaji u vezi porođaja (npr. strah, ljutnja, sram, krivnja)
 • Nemogućnost doživljavanja pozitivnih emocija (npr. sreća, uzbuđenost)
 • Osjećaj napetosti i kao da sam "na rubu"

Zašto su ovi rezultati važni?

 • Potrebno je podizati svijest o postojanju takvih simptoma nakon porođaja kako bi ih žene, ali i stručnjaci, mogli identificirati i pravilno dijagnosticirati.
 • Nedostaje ovakvih istraživanja na području Hrvatske.
 • PTSP ostavlja posljedice na majčino zdravlje, ali i na dijete.
 • Pridonosi slabijem povezivanju majke i bebe što kasnije može pridonijeti slabijem kognitivnom i bihevioralnom razvoju djeteta.
 • Važna je socijalna podrška kao i partnerova podrška tijekom porođaja.
 • Važno je pravovremeno potražiti primjerenu stručnu pomoć.

Ovo istraživanje je ispitalo samo neke od odrednica simptoma PTSP-a nakon porođaja, a potrebna su još mnoga istraživanja koja bi trebala razjasniti što pridonosi ovom poremećaju i kako spriječiti štetne posljedice.

Ako imate simptome PTSP-a, važno je potražiti stručnu pomoć.

I znajte da niste sami - ovi simptomi muče i druge mame! Važno je znati da, ako imate ove ili slične simptome, to ne znači da ste loša majka, već Vam je potrebna pomoć i podrška! Potražite je!

 

Izvor: Istraživanje je provedeno u okviru projekta Mentalno zdravlje roditelja i kontekstualni čimbenici kao odrednice povezivanja roditelja s dojenčetom (HKS – 2018 – 4), voditeljice doc . dr . sc . Sandre Nakić Radoš, a diplomantice Martina Blažević i Renata Tolja su izradile svoje diplomske radnje

Foto: Profimedia

Preporučujemo

Tagovi: , , ,

Pročitajte i:

Što se događa na carskom rezu, neposredno prije te tijekom operacije?

Donosimo vam jedan mali izvadak o samom tijeku carskog reza iz nove knjige udruge Roda…

Riječko rodilište jedino u našoj zemlji dozvoljava pratnju na carskom rezu

Prenosimo razgovor koji je novilist.hr vodio s dr Teom Štimac koja je izjavila da nakon…

Slijepa majka uz pomoć tehnologije vidjela svoju bebu odmah po rođenju

Kathy Beitz od djetinjstva ima teško oštećen vid. Kad je rodila prvo dijete nije ga…

premazivanje beba rođenih na carski vaginalnim brisom

Premazivanje beba rođenih na carski vaginalnim brisom ipak nema smisla i može biti opasno!

Bebe rođene vaginalno imaju u crijevima majčine bakterije iz crijeva, dok ih bebe rođene na…