trudovi

Je li to početak porođaja?

Porođaj počinje trudovima ili iznenadnim puknućem vodenjaka. No, koliki je razmak između trudova koji ukazuje da treba poći u rodilište? To je pitanje svih pitanja kad se približi termin.

Trudove ćete prepoznati po osjećaju jakog pritiska u trbuhu i križima te po grčevima koji nalikuju na menstruacijske, pa se bol može širiti i u noge. Bol postupno postaje sve jača. U pauzama između trudova ne osjeća se neugoda. Pravi se trudovi ponavljaju svakih 15 do 10 minuta (kod nekih žena ti su razmaci malo drukčiji), a zatim se postupno smanjuju i žena ih na kraju osjeća svake tri do četiri minute.

Takozvani lažni trudovi, poznatiji još kao Braxton Hicksove kontrakcije, javljaju se nepravilno u manjim razmacima, ali koji se s vremenom ne skraćuju i manjeg su intenziteta.

Žene koje prvi put rađaju obično na prvi znak trudova odlaze u rodilište, no uglavnom se iznenade kad na porođaj čekaju još dvanaest, pa i više sati. Iskusne mame čekaju dok se razmaci između trudova ne smanje. Treba napomenuti da kod prvorotkinja porođaj u pravilu traje dulje nego kod višerotkinja. No svako pravilo ima i izuzetke.

Porođaju mogu prethoditi i bolovi koji se povremeno javljaju u donjem dijelu trbuha i križima. Ti bolovi mogu biti postojani ili, pak, mogu različito dugo trajati i javljati se povremeno. Vrat maternice još nije otvoren. Takvi bolovi nisu trudovi i mogu biti znak nekog poremećaja. Ako potraju, žena treba u bolnicu. Liječnik će razaznati radi li se o pravim trudovima ili uobičajenim bolovima. Lijek za to je sredstvo za smirenje i san kako se žena ne bi nepotrebno umarala. Nakon toga obično slijedi početak porođaja.

Prijevremenim izlijevanjem plodove vode naziva se pucanje vodenjaka prije početka trudova. Naime, sam početak porođajne aktivnosti označava spuštanje glavice u donji dio zdjelice, koja pod težinom djeteta i plodove vode širi porođajni kanal kako bi dijete kroz njega moglo proći. Kad vodenjak pukne, ne dolazi do potpunog gubitka vode teje dijete i dalje zaštićeno i još može proći dosta vremena prije nego započnu trudovi, iako će vam medicnsko osoblje u rodilištu uvijek u tom slučaju savjetovati dolazak u bolnicu.

Foto: Thinkstock

Preporučujemo

Tagovi: ,

Vezano uz temu

Afirmacije za osnaživanje rodilja

Bez obzira na to koliko se pripremate na…

Šest tipova ponašanja na porođaju

Prepoznavanje specifičnih ponašanja na porođaju prema tipu ličnosti,…

Radionica Čarobna trudnoća, porod i majčinstvo

Nakon već šest popunjenih radionica Čarobna trudnoća, porod…

Disanje tijekom porođaja

Kad je disanje svjesno, to može pomoći da…

Pročitajte i:

casalj pomaze kod bolova u trudovima

Kako češalj može pomoći rodilji smanjiti bolove na porodu?

Jeste li već čuli da češalj može pomoći ublažiti bolove na porodu. Da pomaže, potvrdile…

porod kod kuce

Velika internacionalna studija potvrdila: Porod kod kuće je jednako siguran kao i onaj u rodilištu!

Velika internacionalna studija pokazala je kako za rodilje bez komplikacija u trudnoći porođaj kod kuće…

carski rez

Panika na carskom rezu - Gdje je dijete?

Svaki je porod drugačiji i rijetko kada prođe onako kako smo planirali ili očekivali. Za…

VIDEO: Najljepši trenuci u životu

Većina majki i očeva prisutnih na porodu trenutak rođenja svog djeteta istaknut će kao jedan…