trudovi

Je li to početak porođaja?

Porođaj počinje trudovima ili iznenadnim puknućem vodenjaka. No, koliki je razmak između trudova koji ukazuje da treba poći u rodilište? To je pitanje svih pitanja kad se približi termin.

Trudove ćete prepoznati po osjećaju jakog pritiska u trbuhu i križima te po grčevima koji nalikuju na menstruacijske, pa se bol može širiti i u noge. Bol postupno postaje sve jača. U pauzama između trudova ne osjeća se neugoda. Pravi se trudovi ponavljaju svakih 15 do 10 minuta (kod nekih žena ti su razmaci malo drukčiji), a zatim se postupno smanjuju i žena ih na kraju osjeća svake tri do četiri minute.

Takozvani lažni trudovi, poznatiji još kao Braxton Hicksove kontrakcije, javljaju se nepravilno u manjim razmacima, ali koji se s vremenom ne skraćuju i manjeg su intenziteta.

Žene koje prvi put rađaju obično na prvi znak trudova odlaze u rodilište, no uglavnom se iznenade kad na porođaj čekaju još dvanaest, pa i više sati. Iskusne mame čekaju dok se razmaci između trudova ne smanje. Treba napomenuti da kod prvorotkinja porođaj u pravilu traje dulje nego kod višerotkinja. No svako pravilo ima i izuzetke.

Porođaju mogu prethoditi i bolovi koji se povremeno javljaju u donjem dijelu trbuha i križima. Ti bolovi mogu biti postojani ili, pak, mogu različito dugo trajati i javljati se povremeno. Vrat maternice još nije otvoren. Takvi bolovi nisu trudovi i mogu biti znak nekog poremećaja. Ako potraju, žena treba u bolnicu. Liječnik će razaznati radi li se o pravim trudovima ili uobičajenim bolovima. Lijek za to je sredstvo za smirenje i san kako se žena ne bi nepotrebno umarala. Nakon toga obično slijedi početak porođaja.

Prijevremenim izlijevanjem plodove vode naziva se pucanje vodenjaka prije početka trudova. Naime, sam početak porođajne aktivnosti označava spuštanje glavice u donji dio zdjelice, koja pod težinom djeteta i plodove vode širi porođajni kanal kako bi dijete kroz njega moglo proći. Kad vodenjak pukne, ne dolazi do potpunog gubitka vode teje dijete i dalje zaštićeno i još može proći dosta vremena prije nego započnu trudovi, iako će vam medicnsko osoblje u rodilištu uvijek u tom slučaju savjetovati dolazak u bolnicu.

Foto: Thinkstock

Tagovi: ,

Vezano uz temu

Ovo je neizrečena istina o rađanju djeteta. Nitko je ne smije izustiti...

U knjizi Marcusa Berkmanna 'Očinstvo', autor opisuje sve…

Afirmacije za osnaživanje rodilja

Bez obzira na to koliko se pripremate na…

Šest tipova ponašanja na porođaju

Prepoznavanje specifičnih ponašanja na porođaju prema tipu ličnosti,…

Radionica Čarobna trudnoća, porod i majčinstvo

Nakon već šest popunjenih radionica Čarobna trudnoća, porod…

Pročitajte i:

polozaji za porod

Jeste li već razmislili u kojem položaju ćete dočekati porod?

Trudni ste i sigurno razmišljate o porodu, kako će on izgledati i u kojem položaju…

poticanje trudova

Prenijeli ste? Kako potaknuti trudove?

Želite na neki način polako potaknuti trudove jer vam je termin već prošao? Evo nekoliko…

popis uvjeta za pratnju pri porodu u Hrvatskim rodilistima

Popis hrvatskih rodilišta i uvjeta za pratnju rodilje na porodu

Svaka se trudnica bavi pitanjem gdje i kako će roditi, hoće li imati pratnju i…

Što se događa na carskom rezu, neposredno prije te tijekom operacije?

Donosimo vam jedan mali izvadak o samom tijeku carskog reza iz nove knjige udruge Roda…